Uluslararası yatırımcılar ADM Capital ve PGGM ile Dünya Bankası kuruluşu IFC, yüzde 26 hisseye karşılık Universal Hastaneler Grubu'na 140 milyon dolarlık özsermaye yatırımı yaptı.
Yatırım, Universal Hastaneler Grubu'nun, küçük şehirler ve ilçeler de dahil olmak üzere ülke çapında yürüttüğü operasyonlarının geliştirilmesine ve yeterince sağlık hizmeti ulaşamayan bölgelere de yüksek kalitede sağlık hizmetleri ulaştırılmasına katkıda bulunacak.
Yüzde 26'lık
hisse devri ile başlayan kurumsal yapılanmanın ardından, Universal Hastaneler Grubu'nun 6 kişiden oluşan yeni Yönetim Kurulunda Dr. Azmi Ofluoğlu ve Alev Ofluoğlu'nun yanı sıra yatırımcılar tarafından atanan 2'si bağımsız olmak üzere 4 üye daha bulunuyor. Yönetim Kurulu'nda Anthony Stalker, Gülsüm Azeri ve Barış Sivri ile birlikte sağlık işletmeciliğinde uluslararası deneyimlere sahip Curtis Schroeder görev alıyor.
Universal Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Ofluoğlu, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, yeni yatırım ile toplumun giderek artan sağlık hizmeti ihtiyaçlarını karşılayabilmek için gerekli olan finansal tabanı güçlendirdiklerini belirtti.
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ofluoğlu, Irak'ta aldıkları 5 hastane ihalesinin inşaatının bitmek üzere olduğunu, bu hastanelerin işletmesini de grup olarak almayı düşündüklerini söyledi.
Ofluoğlu, sağlık turizmiyle ilgili bir soruya karşılık, Etiyopya'dan Amerika'ya kadar hasta kabul ettiklerini, geçtiğimiz günlerde bir ülkenin sağlık sigortası başkanın bile kendilerinde tedavi gördüğünü kaydetti.
Hastaların en çok Uzakdoğu'ya gittiğini söyleyen Ofluoğlu, “Biz onu kendimize çevirmek için elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz” dedi.
“6 İLDE 6 HASTANE AÇACAĞIZ”Universal Genel Müdürü Dr. Mahir Turan da konuşmasında, toplam 12 hastanede 1.370 yatakla ve 170 bin metrekare kapasiteye sahip olduklarını belirtti.
2011 yılı sonuna kadar Türkiye'nin 6 ilinde 6 hastanenin daha faaliyete geçeceğini söyleyen Turan, “Bunlardan en yakını önümüzdeki hafta faaliyete açmayı düşündüğümüz Konya Ereğli hastanemiz. yine Mayıs ayı içinde Malatya'daki hastanemizi açacağız. Haziran ayında Kuşadası hastanemiz olacak. 2011 sonuna kadar Adana, Bursa ve Cizre hastanelerimizin açılışlarını planlıyoruz” dedi.
Turan, 2011 sonunda 12 hastane sayılarının 18'e çıkacağını, toplam yatak sayılarının 2.120'ye, kapalı alanlarının ise 250 bin metrekareye ulaşacağını, önümüzdeki 6 ayda yüzde 50 civarında bir büyümeden bahsettiklerini belirtti.
Mahir Turan, “2011'i bitirdiğimizde diğer hastanelerimizin de devreye girmesiyle ölçek bakımından, hastane yaygınlığı bakımından Türkiye'nin en büyük hastane zinciri konumunda olacağız” diye konuştu.
“6.450 KİŞİYİ DAHA İSTİHDAM EDECEĞİZ”
2012 yılı sonuna kadar 450'si doktor ve 6 bini diğer personel olmak üzere yaklaşık 6.450 kişiyi daha istihdam edeceklerini, 2012 yılı ciro hedeflerinin de 500 milyon lira olduğunu kaydetti.
Yurt dışına açılma konusunda da hassasiyetle çalıştıklarını ifade eden Turan, şunları kaydetti:
“Doğu Avrupa'da, Rusya'da, Kafkaslar'da, Ortadoğu'da yapacağımız yeni yatırımlar var. Bu yatırımlar, 'gönlümüzden geçiyor, temenni ediyoruz' aşamasını çoktan geçmiş durumda. Anlaşmaları şu anda gizlilik içeriyor. İmzaladıkça paylaşıyor olacağız. Arasında Gürcistan, Moskova, Kosova gibi önemli şehirler bulunuyor. Bu yatırımların da tamamlanmasıyla toplam 25'i aşan hastane sayısından 4 binden fazla yatak kapasitesinden, toplamda 600 bin metrekare kapalı alandan bahsediyor olacağız. Bu bizi sadece Türkiye'de değil bölgede çok önemli bir oyuncu haline getirecek.”
Bu ortaklık neticesinde çok güçlü bir mali yapıya sahip olduklarını ifade eden Turan, kurumsallaşma yönünde çok önemli adımlar attıklarını vurguladı.
“ONKOLOJİ HEMŞİRESİ BULMAK ASTRONOT BULMAK KADAR ZOR”Soruları da yanıtlayan Turan, yurt dışındaki yatırımlarının toplam tutarının 200 milyon doların üzerinde olacağını belirtti.
Arnavutluk'taki hastanelerinin faaliyetine, revize edilmek üzere ara verdiklerini, önümüzdeki 6 ayda tekrar faaliyete sokacaklarını ifade eden Turan, başka bir soruya karşılık da “Dünyada hastalar iyi tıp ve ucuz tıp için seyahat ediyor. Biz iyi tıp arayan hastaları kabul ediyor olacağız” diye konuştu.
Turan, halka açılmaya ilişkin olarak da “Böyle bir konuda karar almamız için çok erken. Koşullar olgunlaşırsa önümüzdeki dönemde bu değerlendirmeye alınabilecek bir konu” dedi.
Türkiye'de sağlık sektörünün baş döndürücü hızla geliştiğine işaret eden Turan, onkoloji hemşiresi bulmanın astronot bulmak kadar zor olduğunu kaydetti.
“TÜRKİYE'DE FARKLI FIRSATLAR OLACAĞINA İNANIYORUZ”IFC Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgeleri Üretim, Tarım ve Hizmet Departmanları Direktörü Guy Ellena ise sektörün Türkiye'de büyük gelişme içinde olduğunu belirtti.
IFC'nin sağlık sektörüne 2 milyar
dolar yatırım yaptığını, portföylerinde 150 kadar şirket bulunduğunu anlatan Ellena, “Bu, ilk sermaye yatırımı çalışması. Sadece pazarın üst katmanına yatırım yapmayı hedeflemiyoruz, nitelikli hizmetlerimizden daha büyük nüfus tarafının istifade etmesini hedefliyoruz. Büyüme hedefinde olan şirketlere yatırım yapmayı büyük bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.
Türkiye'nin yatırım yapmak için iyi bir ülke olduğunu söyleyen Ellena, Türkiye'de farklı fırsatlar olacağına da inandıklarını vurguladı.
Universal Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Anthony Stalker de yüzde 26'lık bölümün ortaklar arasındaki dağılımına ilişkin bir soruya karşılık, “Eşitlik çerçevesinde bir ortaklık var. ADM Capital yatırımı yapılan paranın yüzde 50'sine sahip, daha sonra PGGM ve IFC geliyor” dedi.
Universal Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Curtis Schroeder ise sağlık turizmiyle ilgili Türkiye'nin en gizli kalmış yerlerden biri olduğunu, özellikle doktorların kalitesi açısından baktıklarında müthiş bir fırsat bulunduğunu belirtti.