Güncelleme Tarihi:
İnterbank, bankanın eski patronundan 1.4 katrilyonu istiyor
Tutuklu bulunan eski bakan, işadamı Cavit Çağlar ve ekibi hakkında adliye tarihinin en büyük alacak davası açıldı. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen İnterbank, eski patronu Çağlar ile 18 arkadaşı aleyhine 1.4 katrilyon liralık banka zararının tahsili için alacak davası açtı. İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuran BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) yönetimindeki Interbank'ın avukatları, adliye tarihinin bu en kapsamlı alacak davasında eski yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve yardımcılarıyla denetçileri şöyle sıraladılar:
Cavit Çağlar, Erman Yerdelen, Şerif Ercan, Esat Erkuş, Çetin Ersarı, Ali Sedat Ünal, Osman Kayışoğlu, Memduh Yaşa, Reha Poroy, Teoman Koman, Yeşim Hattat, Nedim Ölçer, Naci Ayhan, Osman Oy, Ethem Naci Başerdem, denetçiler Murat Eroğlu, Tezer Öcal, Abdullah Soydaş, Metin Tosun.
UYARIYA RAĞMEN KREDİ
Başvuruda yer alan Bankalar Yeminli Murakıpları raporlarında, Çağlar ve ailesinin kendilerine ait Nergis Grubu'na kanuna aykırı olarak dolaylı ya da doğrudan kullandırılan kredilerden yönetim kurulu ve denetçilerin sorumlu olduğu vurgulandı. Murakıplar, banka mali bünyesinde ciddi zayıflama olduğunu tesbit edip, durumu Hazine Müsteşarlığı'na bildirdi. Hazine, 18 Aralık 1997'de bankanın Nergis Grubu'na kullandırdığı kredilerin dondurulmasını istedi. Banka eski yönetimi, bu uyarıyı dikkate almadı.
Murakıplar, Çağlar yönetiminin aynı dönemde 287 milyon dolarlık ABD Hazinesi tahvili satın aldığı, bu tahvilleri Nergis Grubu'na bağlı şirketlere dolaylı ya da doğrudan kredi kullandırmada teminat olarak kullandığını da belirttiler. Nergis Grubu, firmalarına kullandırılan kredilere teminat olarak alınan ABD tahvillerinin 12 Kasım 1998 tarihli yönetim kurulu kararıyla, yasaya aykırı işlemlerle yurtdışından işletme kredisi kullanan firmalara satıldığı kaydedildi.
Murakıplar, Çağlar yönetimine getirdikleri ikinci suçlamayı, Nergis ve Yeşim Tekstil firmalarının kısmen banka iştirakine dönüştürülmesi noktasında yaptılar. Nergis ve Yeşim Tekstil firmalarının yüzde 20'şer hissesinin İnterbank tarafından defter değerinin 10 katı olan 92 trilyon lira bedelle satın alındığı, bu paranın aynı gruba ait şirketlerin bankaya olan kredi borçlarının kapatılmasında kullanıldığı tesbiti yapıldı.
1.4 KATRİLYONLUK ALACAK
Murakıpların raporunda şöyle denildi: ‘‘Bankaya hiçbir gelir getirmeyen ve bankanın 1998 yılı zararına katkısı olan ve gerçek değerinin 10 katı olan bir iştirake dönüşen Nergis ve Yeşim Tekstil hisselerinin alınması 3182 sayılı Bankalar Kanunu'nun 47'inci maddesine aykırıdır. Hazine denetimi ve mali bünye zayıflığı uyarısına rağmen eski yönetim tedbir almadığı gibi grup şirketlerine kredi kullandırmaya devam etmiştir.’’
İnterbank avukatları 19 davalının hukuka aykırı, teminatsız doğrudan ya da dolaylı krediler, geçersiz sözleşmeler, karşılıklı krediler, piyasa değerinin üstünde iştirak kararı, muhasebeleştirmemeler yoluyla 1998 itibariyle ortaya çıkan 361.9 trilyon liralık banka zararından ayrı ayrı sorumlu olduklarını kaydettiler. Banka avukatları, öncelikle Çağlar ve 18 arkadaşının malvarlığına ihtiyati haciz konulmasını istediler.
Başvuruda Mayıs 2001 tarihi itibariyle faiziyle birlikte 1 katrilyon 383 trilyon 495 milyar 879 milyon 336 bin 593 TL ve 52 milyon 296 bin dolarlık rekor banka zararının 19 davalıdan tazmin edilmesi istendi. Mahkeme Çağlar'ın menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki alacakları için sorumluluğuna düşen 72.9 trilyon lira üzerinden ihtiyati haciz kararı verdi, diğer davalılarla ilgili istemi şimdilik geri çevirdi.