Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin bugüne kadar ev sahipliği yaptığı en büyük uluslararası zirve olma özelliğini taşıyan ve dün sona eren Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler 4’üncü Konferansı’na 10 bini yabancı toplam 17 bin kişi katılırken 5 günlük zirvede temizlikten, çevirmene, hostesten, mihmandar, sağlık ve özel güvenlik görevlisi dahil 21 binden fazla kişi çalıştı. Çok sıkı akreditasyon kuralları uygulandığı konferansı 500 medya mensubu izledi.
TIR’larla taşıdılar
22 devlet başkanı, 19 başbakan, 10 başbakan yardımcısı, 94 bakan ve 47 uluslararası örgüt başkanının katıldığı konferansta 2 bin zırhlı ve lüks araç kullanıldı. Ancak aynı anda İstanbul’da Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF’11) ve Avrupa Konseyi 121. Bakanlar Komitesi toplantılarının da olması nedeniyle İstanbul’daki lüks ve zırhlı araçlar yeterli olmadı. İzmir ve Antalya’dan TIR’larla 1200 lüks ve zırhlı araç taşındı.
50 kat büyüklükte
BM’nin genel kuruldan sonraki en büyük organizasyonu olan ve 10 yılda bir düzenlenen bu konferansın Türkiye adına ev sahipliğini Türk Dışişleri Bakanlığı üstlendi. Dışişleri Bakanlığı adına konferansın operasyonlarını yürüten Zedem Konsorsiyumu’nun Genel Koordinatörü Safa Ünal, konferansın hazırlığı için 3 ay önceden çalışmaya başladıklarını belirterek, “Bu Türkiye’nin daha önce ev sahipliği yaptığı NATO zirvesinin 50 katı büyüklüğünde bir etkinlik. O zirvede 48 ülke temsil edilmişti. Bunda 192 ülkeden heyetler geldi” dedi.
3 bin host ve hostes
Konferansa katılımın çok yüksek düzeyde olması ve 5 gün sürmesi nedeniyle neredeyse bir çalışan ordusu oluşturulduğunu kaydeden Ünal, şu detayları verdi: “Konferansta İngilizce ve Fransızca başta olmak üzere en az bir dil bilen 3 bin hostes ve host görev aldı. İstanbul’da bu kadar çok dil bilen hostes bulamadığımız için, gazete ilanı ile çevre illerden de eleman topladık. 6 bin başvuru oldu, 3 bini görev aldı. Kocaeli, Bursa, Sakarya, Yalova’dan gelenler var. Aynı anda 60 toplantı birden yapılan kongre vadisinde görev aldılar.”
13 bin kulaklık
Ünal, Türkiye’deki konferans ekipmanlarının da bu büyüklükte bir etkinlik için yeterli olmadığını belirterek, şunları anlattı: “Bazı tedarikçi şirketler kulaklık, delege mikrofonu gibi ekipmanları yurtışından satın aldılar. Artık Türkiye bu tür organizasyonların yeni adresi oldu. Dolayısıyla eldeki malzemeler yetmiyor. Bu konferansta tamamı yeni toplam 13 bin kulaklık, 7 bin delege mikrofonu kullanıldı. Aynı anda 200 simultane çevirmen görev aldı. 225 mihmandar resmi heyetlere eşlik etti.”
BM, 100’er dolar harcırah verdi
SAFA Ünal, BM’nin 48 En Az Gelişmiş Ülkenin hükümet delegasyon üyelerine günlük 100’er dolar harcırah verdiğini belirterek, “Kongre vadisinde birçok toplantı kapsamında öğle yemeği ve çay-kahve ikramı yapılıyor. Ücretli satış yapılan yerler de var. BM en az gelişmiş ülke temsilcilerine günlük harcırah vererek onların mağdur olmalarını önlüyor. Heyetlerdeki bazı kişiler Türkiye Cumhuriyeti tarafından ağırlandı” diye konuştu.
Kongre Vadisi’nde bir haftada 100 milyon Euro döndü
KATILIMCILARIN resmi heyet dışındakilerinin konaklamasını kendilerinin ayarladığını belirten Safa Ünal, şunları anlattı: “Katılımcılar kongre vadisine yakın 47 otelde kaldı. Büyük kısmı bir haftalık konaklama istedi. Sadece konaklama ve kongre vadisine yakın bölgede yapılan alışveriş ve gıda tüketimi ile Türkiye’ye 100 milyon Euro gelir sağlandığını hesaplıyoruz.”
Ban Ki-Moon’un özel bir isteği olmadı teşekkür ederek döndü
KONFERANSIN organizasyonunu üstlenen Zedem Konsorsiyum’nun Genel Koordinatörü Safa Ünal, devlet başkanları, başbakanlar, bakanlar ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un dahil tüm konukları kendilerinin ağırladığını söyledi. Ban Ki-Moon’un herhangi bir özel istekte bulunmadığını belirten Ünal, “Kendisini ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduk. Ban Ki-Moon, teşekkür ederek ayrıldı. Giderken herkesin elini tek tek sıktı. Amacımız BM’nin her bir konuğunu Türkiye’ye varışlarından, havaalından ayrılışlarına kadar geçen sürede mutlu etmek” diye konuştu.
Dışişleri 48 ülkenin temsilcisinin ulaşım ve konaklamasını karşıladı
10 yılda bir düzenlenen En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı, BM’nin genel kurulundan sonraki en büyük organizasyonu. İstanbul’da 4’üncüsü düzenlenen konferansın Türkiye adına ev sahipliğini Dışişleri Bakanlığı üstlendi. Konferans süresince İstanbul ve Lütfi Kırdar Kongre Merkezi BM toprağı sayılırken, zirvenin maliyeti büyük oranda BM tarafından üstlenildi. Ancak Türkiye’nin Dışişleri Bakanlığı 48 en az gelişmiş ülkenin resmi temsilcisi ve yanındaki 3,4 yada 5 kişiye kadar olan heyetlerinin ulaşım ve konaklama maliyetlerini üstlendiği belirtiltildi
2015’te gelişmeyi izleme toplantısı yapılabilir
DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Eylem Planının önemli başlıklarından birisinin EAGÜ’lerdeki gelişmelerin daha yakından izlenmesi olduğunu belirterek, “BM kabul ederse, 2015’te, bir toplantı yapmak istiyoruz. Türkiye memnuniyetle bir değerlendirme için ev sahibi olabilir” dedi. Davutoğlu Filistin’in BM üyesi olması icin çalıştıklarını ve bunun uluslararası toplum tarafından kabul edileceğini umduklarını da belirttti.
‘En Az Gelişmiş’ 24 ülke 10 yılda kalkınacak
DÜN sona eren BM En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) 4’üncü konferansında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM’nin En Az Gelişmiş Ülkelerden Sorumlu Genel Sekreteri Cheick Sidi Diarra ile birlikte İstanbul Eylem Planını açıkladı. Konferansın kapanış toplantısında İstanbul Eylem Planı’nın çok kapsamlı ve önemli bir belge olduğunun altı çizilerek, 2011-2020 yılları arasında uluslararası destek ile 48 en az gelişmiş ülkenin yarısının kalkındırılması hedefi belirlendi.