En avantajlısı ‘yerli’ oldu

Güncelleme Tarihi:

En avantajlısı ‘yerli’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2016 12:15

Türkiye’ye gelen turist sayısında yaşanan düşüş en çok yerli turiste yaradı. Yerli turistin 2016’da hesaplı tatil yaptığına dikkat çeken Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, “Erken rezervasyonun ilk dönemini yüzde 45 indirimle başlattık. Ancak Rusya’dan ve Avrupa’dan gelen rezervasyon arttıkça bu avantaj azalacaktır” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de geçen yıl yaşanan olumsuz gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerin başında turizm geldi. Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 30’a yakın düşüş yaşanırken, gelirlerde de aynı oranda erime oldu. Yurtdışından gelen turist sayısındaki düşüşün yerli turistin daha hesaplı tatil yapmasını sağladığını ifade eden Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, “Yabancı turist sayısında yaşanan dalgalanmalar Türk turiste avantaj olarak yansıdı” diye konuştu. 

AVANTAJ DEVAM EDİYOR

2016’da Türk turistte ciddi bir artış olduğunun altını çizen Ersoy, “2016’da otellerde en avantajlı konaklayanlar Türk tatilciler oldu. 2017’de bu avantajın azalarak da olsa devam edeceğini düşünüyorum. Otellerde fiyatlar döviz kurları üzerinden belirleniyor. Ancak biz TL üzerinden satış yapıyoruz. Son zamanlarda döviz kurlarında artış olsa da, oteller bu kur farkını fiyatlarına pek fazla yansıtmadı. Çok sembolik yansımalar oldu. 2017’de de Türk turist en avantajlı fiyatlardan tatil yapacak. Ancak Rusya’daki olumlu gelişmeler ve Avrupa’da rezervasyon akışındaki düzelmelerle fiyatlarda yükseliş olacaktır. Türk turistlere yönelik önerimiz ilk kampanyaları kaçırmamaları yönünde. İlk kampanyalar fiyat olarak çok avantajlı. Kurlar yükselmeye devam ettikçe, bir süre sonra otelciler belirli doluluklara ulaştıkça, ister istemez bunu fiyatlarına yansıtacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Ets için 2016’nın çok olumlu geçtiğine dikkat çeken Mehmet Ersoy, “Yabancı turist azalınca Türk turist sayısı artıyor. Otelciler bütün avantajlı fiyatları Türk turiste uyguluyor. Bu da rakamlara yansıdı. Geçen yılın başında Ets olarak yüzde 20 büyüme hedefimiz vardı. Yüzde 30’luk bir büyüme yakaladık. 2015’te 1 milyon turist rakamını yakalamıştık. 2016’da 1.3 milyon turiste ulaştık. 2015 ve 2016’da yüzde 30’luk büyüme yakalamış olduk. 2017 içinse temkinli büyüme hedefi koyduk. 2017’de yüzde 15 büyüme ve 1.5 milyon turiste ulaşmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Erken rezervasyon yüzde 45’le başladı
BU yıl düzenlenen erken rezervasyon kampanyaları hakkında da bilgi veren Mehmet Ersoy, “Erken rezervasyon kampanyasını bu yıl geçen yıla göre 1 hafta daha erken başlattık. Geçen seneki gibi yüzde 45 indirimle sezonu açtık. Reklam yüzümüz yine Burcu Esmersoy. 2016’da olası kötü senaryoların büyük bölümü gerçekleşti. Çok söze gerek kalacak bir sezon olmadı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yüzde 1 ile sigorta
ERKEN rezervasyon ile birlikte 72 saate kadar koşulsuz iptal hakkı tanıyan sigorta sistemlerinden bahseden Mehmet Ersoy şunları söyledi: “2016’da müşterilerimizin yüzde 95’i iptal sigortasından yararlandı. Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra iptal sigortasının çok büyük faydası görüldü. Tatil satın alırken sigorta yaptıranlar rahatlıkta paralarını geri aldı. Ets olarak 20 binden fazla oda iptali gerçekleştirdik. Tüketiciler hiçbir sorun yaşamadan 24 saat içinde ödedikleri paranın tamamını aldılar. Bu sene erken rezervasyon sigortasından daha fazla yararlanılacaktır. Sigorta çok rahat bir sistem. Toplam konaklama bedelinin yüzde 1’i ile sigorta yapılabiliyor.”

Haberin Devamı

Rus turist rekoru kırılabilir
2016’da artık dibin görüldüğünü, 2017 itibariyle ise toparlanma olacağının altını çizen Mehmet Ersoy, “Terör olayları ve siyasi gerilimin devam etmesi sebebiyle Avrupa’dan gelen turist sayısında çok büyük bir düzelme beklemiyoruz. 2017’de ancak 2016 rakamlarının yakalanabileceğini tahmin ediyoruz. Ancak Rus turist sayısında 2014-2015 rakamları yakalanabilir. Antalya’ya gelen Rus turist sayısı için de rekor yılın yakalanılabileceğini öngörüyoruz. 2015’te gelen toplam turist sayısına ulaşılması ise çok hızlı olmayacaktır. Kayıplarımızı ancak 2019 yılında toparlayabiliriz” dedi.

Yatırım yapmaya devam edeceğiz
YATIRIM yapmaya devam edecekleri bilgisini veren Mehmet Ersoy, “Bir iki yıllık dalgalanma ile yatırımdan vazgeçecek değiliz. Bodrum’da bir yatırım planımız var. Onunla ilgileniyoruz. Türkiye terör ile algıyı yıkabilirse çok büyük başarıları yeniden yakalar. Çok ağır operasyonlar yaşadık. 15 Temmuz gibi bir geceyi atlattık. O akşam yaşanan olayların görüntüleri tüm dünyada izlendi. Bunlara rağmen Türkiye’ye hala turist geliyor olması çok kemikleşmiş bir altyapısı olduğunu gösteriyor” dedi.
bcosan@hurriyet.com.tr


 

BAKMADAN GEÇME!