En ‘akıllı’ istihdam

Güncelleme Tarihi:

En ‘akıllı’ istihdam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2015 00:33

Manisa’da yerli akıllı telefon üretimi gerçekleştiren Vestel, yeni üretim bantlarını devreye aldı ve 1000 kişilik ekip telefon üretimi için çalışmalara başladı. Üretim tesisinin kapılarını ilk kez açan Vestel’in fabrikasını şirketin CEO’su Turan Erdoğan ile gezdik.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin yurtdışından en çok ithal ettiği ürünlerin başında akıllı telefonlar geliyor. Yılda yaklaşık 5 milyar dolar değerinde akıllı telefon Türkiye’ye geliyor. Cari açık üzerinde olumsuz etki yaratan bu gidişhata ‘dur’ diyebilmek için ise yaklaşık 2 yıldan beri yerli cep telefonu üretimi konusu gündemden düşmüyor. Bu alandaki tek üretici ise Manisalı teknoloji şirketi Vestel. 3 farklı seri ile akıllı telefon üretimini sürdüren şirket, yatırımlarla üretim kapasitesini ve kalitesini arttırırken, yarattığı istihdamla akıllı telefon konusundaki kararlılığını gösteriyor.

80 METRELİK ÜRETİM BANDI

Vestel, son akıllı telefon modeli Venus V3 ile beraber devreye alınan yeni üretim bantları ve test merkezlerinin kapısını ilk kez açtı. Vestel CEO’su Turan Erdoğan ve fabrika yöneticileriyle beraber yerli akıllı telefonun nasıl üretildiğini inceledik. Yerli akıllı telefonun hikayesi ilk olarak anakarta (mainboard) elektronik devrelerin dizilmesiyle başlıyor. 4 milyon Euro yatırımla kurulan 80 metre uzunluğundaki bantta, anakartın üzerine işlemci ve ram başta olmak üzere diğer tüm sensörler diziliyor ve krem lehimlerle birbirine bağlanıyor. Saatte 200 bin parça, kartların üzerine diziliyor. Üretim bandının sonundan çıkan ana kart ilk teste alınıyor. Bir test yazılımı yüklenen anakartın şebeke, wi-fi, bluetooth, mikrofon, hoparlör testleri ayrıntılı yapılıyor. Bu esnada ise üretim bandından belli aralıklarla alınan anakartların önce röntgeni sonra da MR’ı çekiliyor. Bin kat büyüten mikroskopla gözlem yapılıyor. Toplamda ise 100’ün üstünde fonksiyon testinden sonra çalışanlar, SIM kart takarak tek tek cihazları deniyor.

En ‘akıllı’ istihdam

AR-GE’DE 220 KİŞİ

Haberin Devamı

İşletim sistemi yüklenen anakart tamamlandıktan sonra ise kasa, ekran ve diğer parçalar ise fabrikanın ‘dijital’ olarak anılan bölümüne aktarılıyor. Tüm parçalar bir araya getiriliyor. Anakartın üzerine ekran monte ediliyor. Daha sonra kasa ve diğer parçalar birleştiriliyor. Ekran renkleri ve parlaklığı başta olmak üzere bir takım testten geçen Vestel’in akıllı telefonları, üretim bandının sonunda kutulanıyor. Yerli akıllı telefonun üretildiği bu süreçlerde bölümlere göre 2 ve 3 vardiyada toplamda 1000 çalışan bulunuyor. 220 mühendisten oluşan Ar-Ge ekibi Venus modellerinin geliştirmesi için çalışıyor. Üretim bantlarıyla Vestel, günde 4 bin, ayda 200 bin adet akıllı telefon üretebiliyor.

Haberin Devamı

‘Akıllı telefon üretiminde kararlıyız’

YERLİ akıllı telefon üretimi konusunda kararlı olduklarını ve bu alanda yatırıma devam edeceklerini ifade eden Erdoğan, “Artık geri dönüş yok. Kararlıyız. Akıllı telefon ihracatı ile beraber üretim ölçeğini arttıracağız” dedi. Akıllı telefonlara yapılacak teşvik modeliyle ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Turan Erdoğan, yerli telefonun tarifi konusundaki çalışmayı anlattı: “Birden bire bütün komponentleri üretmeye başlayamayız. Bizim büyük ölçekli üretim tecrübemiz var. Ekran teknolojileri konusunda uzmanlığımız var. Televizyondaki yerlilik oranını zaman içinde arttırdık. Farklı girişimcilerle de işbirliğine hazırız. Akıllı TV anakart tasarımını kendi mühendislerimizle tasarlayıp Vestel City’de üretiyoruz. Testlere hatasız bir ürün sunmaya çabalıyoruz.”

Haberin Devamı

20 dakikada tamirat

VESTEL rakiplerin servis konusunda 1 saatte çözüm sözüne İstanbul, Ankara ve İzmir’de 20 dakikada sorunu giderme iddiasıyla geliyor. ‘Güven Üssü’ adında merkez kurmak için harekete geçtiklerini ifade eden Erdoğan, “İstanbul, Ankara ve İzmir merkezlerimizde 20 dakikada akıllı telefonları tamir edip teslim edeceğiz. Bu illerin dışında ise müşterilerimiz akıllı telefonlarını ücretsiz kargo ile bu merkezlerimize gönderebilecek. Bu cihazları da en geç 3 günde teslim edeceğiz” dedi.

Test ekipleri şehirleri geziyor

AKILLI telefon testi için fabrikada bir test merkezi kuran şirket, düşme, çizilme, 4.5G ve dayanılılık testlerini gerçekleştiriyor. 2G, 3G ve 4.5G’nin testi için 1.5 milyar Euro’luk ekipman kurulmuş. Bir mobil iletişim operatörünün fabrikaya kurduğu 4.5G baz istasyonu ile testler özel bir oda da yapılıyor. Bunun yanı sıra mobil iletişim kalitesi için Türkiye çapında gezen bir test ekibi var.  6 kişiden oluşan bu test ekibi 2 araç ile tüm şehirlerde testlerini yapıyor. Paylaşılan bilgilere göre bu ekip şu ana kadar 20 kilometre yol yapmış durumda.

En ‘akıllı’ istihdam


acan@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!