Emsali kullanan parayı ödesin

Güncelleme Tarihi:

Emsali kullanan parayı ödesin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2015 09:00

İnşaatçılardan Maliye Bakanlığı’na rant vergisi için yeni öneri.

Haberin Devamı

Kamunun imar atışından pay almasını sağlayan ve rant vergisi olarak anılan vergi için inşaat sektöründen yeni bir öneri geldi. Sektör temsilcileri Maliye Bakanlığı’na ilettikleri önerilerinde ‘Tercihli uygulama olsun’ dedi. Buna göre, genel plan değişikliği yapıldığı zaman arsa sahibinin tercih hakkı olacak. Yani sadece ek emsali kullanmak isteyen ödeme yapacak.

İNŞAAT sektörü son bir aydır rant vergisini konuşuyor.Seçim sonrasına kalan ‘Şeffaflık Paketi’ kapsamındaki kamunun imar artışından pay almasını sağlayacak yeni vergi sistemi hala netlik kazanmadı. Genel plan değişikliği ya da bireysel başvuru sonrası verilen ek inşaat hakkı üzerinden vergi verilmesine 14 Ocak’ta başlanılması bekleniyordu, olmadı. Konu, 27 Ocak’ta Ankara’da Başbakan ve 8 bakanın katıldığı İnşaat Zirvesi’nde de gündeme geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ev sahibi vatandaşları etkileyen bir vergi olmadığını, yol köprü projesi ile değer kazanan bölgelerdeki ev ve iş yeri sahiplerinden vergi alınmayacağını açıkladı. Bireysel başvurularda yapılan plan değişikliğinde yüzde 80-100, belediyelerin yaptığı artışlarda ise yüzde 40-60 oranında vergi alınacağı konuşulurken, çalışmaların seçim sonrasına kalacağı sinyali verildi. Kamu, inşaat sektörü temsilcilerden görüş alınarak vergi düzenlemesi yapılacağını söyledi, Peki
sektör ne diyor?

TERCİHLİ UYGULAMA

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), Maliye Bakanlığı’na ilettiği görüş metninde rant vergisine yeni bir yaklaşım getirdi. Yeni vergi sisteminde ‘tercihli uygulama’ yöntemi öneren sektör temsilcileri, “Belediyelerin yaptığı imar artışını malik kullanmak istiyorsa bu bedeli ödesin, kullanmak istemiyorsa borç yükü altına girmesin” diyor. Bireysel başvurularda yüzde 80-100 olan vergi oranını yüksek bulan temsilciler, ya oran düşsün ya da ödeme 24 taksitle yapılsın istiyor. Sektör temsilcileri uygulamaların seçim sonrasına kalmasına da sıcak bakmazken, yeni sistemin en kısa sürede başlamasını istiyor .

HAKSIZ REKABET DOĞAR

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, yeni vergi sisteminin haksız rekabet yaratma riskine de dikkat çekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresi gibi kamu idareleri plan değişikliği yaparsa ve arsa kamuya aitse değer artışından belediyeye pay verilmemesi planlanıyor. Çelik, bu uygulamanın riskini şöyle anlatıyor; “Bu hüküm eğer kamunun kendi kullanacağı binalar ve araziler içinse problem olmaz. Yani okul, hastane olacaksa elbette vergi olmamalı. Ancak bu arazilerde plan değişikliği yapılarak piyasaya satış olarak gelecekse o zaman haksız rekabet doğar. Kamu idarelerinin arazileri ticari emtia haline gelecekse bireysel başvuru yapmış gibi vergi ödenmeli.”


İtiraz hakkı 1 yıl olsun

Haberin Devamı

ÖMER Faruk Çelik, kamudan müktesep haklar (kazanılmış haklar) konusunda düzenleme beklediklerini söyledi. Çelik, “İnşaat ruhsatları mahkemece iptal edilmediği halde idarelerce iptal ediliyor. Bu durum hem yatırımcıyı hem de konut alıcısını mağdur ediyor” dedi. TOKİ, Emlak Konut ve belediye iştiraklerinin plan yapma yetkisi olduğu için yeni bir planla yola devam ettiğini belirten Çelik, özel sektörün uzun süre çözümle uğraştığını ve iflas riski yaşadığını, tüketicilerin de mağdur olduğunu söyledi. Yasal bir plana göre hazırlanmış inşaat ruhsatının müktesep hak olmasını talep ettiklerini belirten Çelik, askından inip kesinleşen planlara 1 yıl itiraz hakkı olması, sonrasında itirazların kabul edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Yüzde 8 KDV önerisi

Haberin Devamı

İNŞAAT sektörü vergiler ve KDV konusunda da destek istedi. KDV’ler büyükşehir olmayan illerde 150 metrekareye kadar olan evlerde yüzde 1, 150 metrekareden büyük evlerde yüzde 18. Sektör, büyüklüğe bakılmadan büyükşehir olmayan illerde KDV yüzde 1 olsun diyor. Büyük kentlerde ise kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 1. Bunun dışında arsa metrekare maliyeti 500 liraya kadar olan yerde yüzde 1, 500- bin lira olan yerlerde yüzde 8, bin liradan fazla olan yerlerde yüzde 18. Tüm konut ve iş yerlerinde yüzde 8 KDV öneren temsilciler, “Arsaya göre KDV alınıyor ama rakamlar enflasyonla da artmıyor. 2-3 sene sonra metrekaresi bin liraya arsa kalmayınca tüm evlerde KDV yüzde 18 olacak” dedi. 4 kez ödenen damga vergisinin inşaat ruhsatı alınırken 1 kez ödenmesini isteyen temsilciler, “Tapu harcında da radikal bir önerimiz var. Arsa sahibi yüzde 2, alıcı yüzde 2, biz yüzde 4 tapu harcı ödüyoruz. Bu oran yüksek dediğimizde kamu yetkilileri emlak değerlerini doğru tespit eden bir model istedi. Biz de diyoruz ki; Bağımsız değerleme şirketlerinden isteyen hizmet alsın, değeri tespit ettirip ona göre satış yapsın. Bunu yapan yüzde bir, yapmaya yüzde 2 tapu harcı ödesin” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!