EMO: Kayıp kaçak bedeli üzerinden elektriğe zam yapıldı

Güncelleme Tarihi:

EMO: Kayıp kaçak bedeli üzerinden elektriğe zam yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2015 14:37

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu`nun (EPDK) yayımladığı Temmuz tarifesiyle kayıp ve kaçak bedel oranlarının yüzde 21.5'e çıkarılarak elektriğe dolaylı zam yapıldığını savundu.

Haberin Devamı

Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan EMO, yeni uygulamayla, elektrik dağıtım şirketlerinin yıllık ortalama kayıp ve kaçak tahsilatının 3.7 milyar liraya yükseltildiğine dikkat çekti ve ekledi:

"Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) yayımladığı Temmuz 2015 tarifesi, kayıp ve kaçak hedeflerinin dağıtım şirketlerinin istekleri doğrultusunda yükseltildiğini ortaya çıkardı. Mesken tüketicilerinden 1 kilovat saatlik elektrik tüketimi başına tahsil edilen kayıp ve kaçak bedelleri yüzde 39.5 düzeyinde artırılarak, 3.95 kuruştan 5.52 kuruşa çıkarıldı. Böylece meskenlerde şirketlerin uyması gereken hedef doğrultusunda Ocak ayından bu yana zorunlu olarak yüzde 15 indirilen kayıp ve kaçak bedeli yeniden arttı."

Bu uygulamanın yasal dayanağının olmamasının EPDK`de yarattığı sıkıntı nedeniyle hükümetin, seçimler öncesinde Meclis'ten geçirdiği torba yasa ile EPDK`ya hedefleri değiştirme konusunda yetki verdiği anımsatılan EMO açıklamasında, "Resmi Gazete'de 15 Nisan 2015 tarihinde yayımlanan bu düzenleme Anayasa`ya aykırılık taşıması nedeniyle Anayasa Mahkemesi'nin gündemine alında. İkinci uygulama döneminin son yılı olan bu yıl için ortalama kayıp ve kaçak oranı EPDK tarafından yüzde 10 olarak açıklanmıştı" denildi.

Haberin Devamı

Kayıp kaçak oranı yeni tarife ile yüzde 21.5'e çıktı
EMO'nun, TEDAŞ'ın son olarak açıkladığı 2013 yılı verilerini dikkate alarak yaptığı çalışmaya göre, Türkiye ortalamasında kayıp ve kaçak hedefi 2013 yılı için yüzde 12'den yüzde 16.2'ye, 2014 yılı için de yüzde 11'den yüzde 14.6'ya, 2015 yılı için de yüzde 10'dan yüzde 13'e yükseltildi.

EMO açıklamasında, 2013 yılı verilerine göre mesken tarifesinde yalnızca kayıp ve kaçak dahil olmak üzere, fon, vergi ve hizmet bedelleri hariç çıplak elektrik bedelinin yüzde 15.78'i düzeyinde olan kayıp ve kaçak bedeli, yeni tarife ile yüzde 21.5'e yükseltildi.

20.12 kuruşluk bedele 5.52 kuruşluk kayıp kaçak
Buna göre konut kullanıcıları, 1 Temmuz'dan itibaren her 1 kilovat saat elektrik tüketimleri karşılığında 20.12 kuruşluk çıplak elektrik bedelinin yanında 5.52 kuruş kayıp ve kaçak bedeli ödeyecekler.

Haberin Devamı

Bu artış nedeniyle, yalnızca mesken kullanıcılarından, 2013 yılı tüketim düzeyinin 2015 yılında da geçerli olduğunu varsayarsak, bundan sonra aylık 205 milyon lira tahsil edilecek. Temmuz ayı kayıp ve kaçak zammıyla birlikte, bu yılın ilk 9 aylık dönemi için mesken tüketicileri kayıp ve kaçak dahil çıplak elektrik bedelinin ortalama yüzde 17.6.lık düzeyinde kayıp ve kaçak bedeli olarak ek ödeme yapmak zorunda kalacaklar.

Yalnızca konutlardan 2 milyar 130 milyon lira
Sadece konutlardan 2 milyar 130 milyon lira tahsil edileceğine dikkat çekilen EMO açıklamasında, ilk 9 aylık ortalama kayıp ve kaçak bedeli üzerinden Ocak-Eylül 2015 döneminde kayıp ve kaçak bedeli olarak mesken tüketicilerinden 1.5 milyar lira tahsil edilmiş olacağı vurgulandı ve eklendi:

Haberin Devamı

"Temmuz 2015 tarifesi ile ortaya çıkan hedef yükseltmeleri nedeniyle yıllık tahsil edilecek tutarın 3.7 milyar lirayı aşacağı anlaşılmaktadır. Çünkü tüketimin sadece meskenlerden tahsil edilecek rakam 2 milyar 130 milyon lirayı bulacaktır."

"Derhal geri alınmasını talep ediyoruz"
EMO açıklamasında, "Yapılan zam, hem enerji alış maliyetlerindeki yüzde 1'lik azalma, hem de kayıp ve kaçak bedelindeki yüzde 2.35'lik indirimle görünmez hale getirildi" denilerek, şu talebe de yer verildi:

"Temmuz tarifesinde kayıp ve kaçak hedeflerinin kamuoyundan gizlenen kararla artırılmasının sağlanmasının ardından perakende satış kalemindeki şişirmeye ihtiyaçları kalmadığı için yeniden düzeltmeye gidildiği anlaşılmaktadır. EPDK`nın derhal hangi şirketlerin kayıp ve kaçak hedeflerini ne zamandan geçerli olmak üzere artırdığını ve bunun kamuya maliyetini açıklamasını, yapılan bu işlemin derhal geri alınmasını talep ediyoruz."

BAKMADAN GEÇME!