Emlakta, düşük beyan edene gelir vergisi

Güncelleme Tarihi:

Emlakta, düşük beyan edene gelir vergisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, beyan edilecek emlak değerlerinin maliyet değiri sayılacağını ve elden çıkarma halinde, satış fiyatı ile bu değer arasındaki farkın Gelir Vergisi'ne tabi olacağını açıkladı.

Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, kendi konutu veya arsası olup da bunu satma niyeti bulunmayanların, emlak vergisi beyannamelerini biran önce vermeleri gerektiğini söyledi.

Meclis gündeminde bulunan vergi reform tasarısında emlak vergisine yönelik düzenlemeler ve ‘‘Beyannamenizi vermeyin’’ uyarıları sonucunda, emlak vergisi beyannamesi verme ve vergisini yatırma işlemi büyük ölçüde durdu. Bu durum, özellikle belediyelerde rahatsızlığa yol açtı. Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, yaptığı açıklamada, çok sayıda belediyenin kendilerine bu konuda şikayette bulunduğunu bildirdi.

VERGİ TEHDİDİ

1998'in, emlak vergisinde genel beyan dönemi olduğunu hatırlatan Saygılıoğlu, tasarıdaki emlak vergisi düzenlemeleri sırasında vatandaşın daha gerçekçi beyanda bulunmasını sağlamaya çalıştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

‘‘Tasarıda, konuyla ilgili önemli iki düzenleme var. Birincisi, vergi oranlarının yarı yarıya indirilmesi. İkincisi de asgari değer bildirim esasının kaldırılması. Bunun yerine, vatandaşların, mükelleflerin kendi beyanlarına bağlı alınacak.

Ancak, burada bir önemli husus var. Beyan edilecek gayrimenkul değeri, artık, o gayrimenkulun maliyet değerini oluşturacak. Gayrimenkulun bundan sonra herhangi bir tarihte elden çıkarılması halinde, satış değeri ile maliyet bedeli arasındaki fark, gelir vergisine tabi tutulacak. Maliyet bedeli de her yıl yeniden değerleme oranı ile enflasyon kadar artacak.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!