Emlak Vergisi'nde erkenci dürüst vatandaş zarar etti

Güncelleme Tarihi:

Emlak Vergisinde erkenci dürüst vatandaş zarar etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emlak Vergisi'ni, oranlarda indirim öngören Vergi Yasası çıkmadan ödeyen gayrimenkul sahipleri zarara uğradı. Bu mükellefler, yüksek oranla verdikleri emlak vergisinde, düşen oranlara göre vergileri de düşse de yaptıkları fazla ödemeyi geri alamayacaklar.

Emlak Vergisi beyannamesini, gerçek değeri üzerinden vergi reform yasası çıkmadan önce veren ve ilk taksidini ödeyen daire ve arsa sahipleri, yeni uygulamadan zararlı çıkacak. Dün Hürriyet'i arayan bazı okuyucular, daha önce belediyenin belirlediği rayiç bedel üzerinden Emlak Vergisi beyannamesi verdiklerini ve belli bir vergi tahakukuk ettiğini belirterek, yeni düzenleme ile ne yapacaklarını sordular.

Yeni düzenleme uyarınca örneğin 2.5 milyar lira gösterdikleri dairelerinin bedelini 4 kat artırıp 10 milyar lira yükselterek yeni beyanname vermeleri halinde, yine 10 milyon lira vergiye denk geldiği hatırlatıldığında ise bazıları bu formülü uyun görürken bazı mükellefler, ‘‘Bedeli düşük gösterenler var ancak bizler gerçek değerinden gösterdik’’ uyarısı yaptılar.

2.5 milyar lira gösterdikleri dairenin gerçek değer olduğunu belirten bir mükellef ‘‘10 milyar lirayı Maliye versin dairemi hemen satayım’’ dedi.

ÖNLEM ALACAĞIZ

Mükelleflerin konuya ilişkin soruları, otomasyon projesi hakkında bilgi verdiği toplantıda Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu'na iletildi. Saygılıoğlu, kendilerine de çeşitli duyumlar geldiğini, bazı belediyelerin bu yıl belirledikleri rayiç bedelleri çok düşük saptarken, bazı belediyelerin ise çok yüksek belirledikleri yönünde şikâyet aldıklarını belirterek, ileride bu değişik uygulamalar için de önlem almaları gerekeceğini söyledi.

Saygılıoğlu, ‘Daha önce dairesini gerçek değerinden gösterip binde 4’ten vergisini ödeyenlerin yeni uygulama ile vergi binde 1'e düştüğü için mağdur olacakları' hatırlatıldığında, genel uygulamaya göre yeni düzenleme getirdiklerini, yasada bu konuda yumuşatıcı bir unsur bulunmadığını kaydederek, bu mükellefler için yapacak birşey bulunmadığını kaydetti ve böylece, ‘Daha önce gerçek değerini beyan edenlerin mağduriyetini’ kabul etmiş oldu.

Dürüst emlak sahibi nasıl zarar etti?

Vatandaş Ahmet Bey, uzmanların ‘Bekleyin, yeni yasa çıkacak’ uyarısına rağmen, mart ayında Emlak Vergisi için belediyeye koştu.

Ahmet Bey, dürüst davranıp, belediyenin rayiç değerinin üzerinde, dairesini 10 milyar lira gösterdi.

Ahmet Bey, bu değer üzerinden binde 4'lük Emlak Vergisi'ni, 40 milyon lira olarak ödedi.

Şimdi, yeni yasayla konutta Emlak Vergisi oranı binde 1'e indi. Ahmet Bey'in ödemesi gereken tutar da 10 milyon liraya düştü.

Eğer Ahmet Bey, eski sistemde dürüst olmayıp, evininin değerini 2.5 milyar lira gösterseydi, 40 milyon lira yerine 10 milyon lira ödeyecekti.

Yani, Ahmet Bey, dürüst davrandığı için 30 milyon lira zarara uğramış durumda. Çünkü, bunu geri alma hakkı yok.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!