Emlak’ta yeni beyan 1 Kasım'da

Güncelleme Tarihi:

Emlak’ta yeni beyan 1 Kasımda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı, Emlak Vergisi beyanlarının yenilenmesi esaslarını açıkladı. Buna göre, daha önce yüksek beyanda bulunanlar, isterlerse 1 Kasım- 31 Aralık 1999 tarihleri arasında beyanlarını yenileyebilecek.

MALİYE Bakanlığı, Emlak Vergisi beyanlarının yenilenme esaslarını açıkladı. Buna göre, daha önce yüksek değer beyan edilen Emlak Vergisi beyannameleri kasım ve aralık aylarında yenilenebilecek.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nde, Emlak Vergisi oranlarının meskenlerde binde 4'ten binde 1'e, mesken dışındaki binalarda binde 5'ten binde 2'ye, arsalarda binde 6'dan binde 3'e, arazilerde ise binde 3'ten binde 1'e düşürüldüğü hatırlatıldı.

Emlak Vergisi oranlarında yıl içinde yapılan bu indirimlerin yanı sıra, 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren elden çıkarılacak gayrimenkullerin maliyet bedelini, 1998 yılı genel beyan döneminde beyan edilecek Emlak Vergisi değerlerinin oluşturmasının ve bu beyandan hareketle hesaplanacak değer ile satış değeri arasındaki farkın belirli tutarı aşan kısmının diğer irat ve kazanç olarak vergilendirecek olmasının, Emlak Vergisi mükelleflerinin bir kısımını gayrimenkullerini yüksek değerde beyan etmeye sevk ettiği kaydedildi.

Emlak Vergisi Kanunu'na daha önce eklenen geçiciyi maddeye göre, 1 Kasım-31 Aralık tarihleri arasında yeniden beyanda bulunacak mükelleflerin bildirecekleri değerler, geçen yıl asgari ölçüde tespit edilen vergi değerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının artırılmasıyla bulunacak değerden düşük olamayacak. Düşük olması halinde mükellefin beyanı, bu şekilde hesaplanan değere yükseltilecek.

YENİDEN VERECEKLER

Geçen yıl genel beyan döneminde beyanname verenlerden beyanını yenilemek isteyenler, bu beyanlarını 1 Kasım-31 Aralık tarihleri arasında verecekleri emlak vergisi beyannamesi ile yapacaklar. Ancak bu şekilde beyanını yenileyen mükelleflerin verecekleri beyannamelerde ödenecek vergi tutarına ilişkin bir hesaplama yapılmayacak. Verilecek beyannamelerde, sahip olunan bina, arsa ve arazilerin rayiç bedeli, yani normal alım satım bedeli beyan edilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!