Güncelleme Tarihi:
KPMG, Avrupa’nın 21 ülkesinden 90 bankanın yöneticileri ile görüşerek ‘Emlak Finansmanında Kredilerin Geleceği’ başlıklı bir araştırma hazırladı. Araştırmanın sonuçları, Türkiye’nin krediler bakımından bölgede birçok ülkeye göre üst sıralarda olduğunu ortaya koydu. Türkiye piyasasının önümüzdeki dönemde mevcut risklerine rağmen, en az yüzde 3 büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor.
Önümüzdeki dönemde de bölgede görülen yukarı yönlü trendi sürdüreceğini söyleyen Murat Alsan, “2015 yılı yatırım piyasası için aktif bir yıl oldu. Yılın ilk yarısında geçen senenin aynı dönemiyle karşılaştırıldığında toplam hacim olarak oldukça güçlü bir performans sergilendiğini görüyoruz. Toplam iş hacminin 110 milyar Euro’yu geçtiği sektörde, 2014’ün ilk yarısıyla karşılaştırdığımızda yüzde 35’lik bir artış görüyoruz” dedi.
KREDİLERLE BİR FIRSAT OLARAK YENİDEN YAPILANDIRMA
Bankaların cebri ibra yoluna gitmek yerine borç portföylerini bu konuda uzmanlaşmış yatırımcılara satmayı, yeniden vadelendirmeyi veya yeniden yapılandırmayı seçmelerinin olumlu etkiyi tetiklediğini söyleyen Murat Alsan, Türkiye’nin bu alanda oldukça başarılı rakamlarla umut verdiğini belirtti.
“Bankalarla alternatif kredi sağlayıcıları arasındaki rekabetin artışı ve yeni alternatif kanalların açılması da kredi piyasasındaki düzelmeyi genel olarak destekleyen bir durum. Araştırmamıza Yunanistan, Kıbrıs ve Hırvatistan’dan katılan bankaların tamamı, İspanya, Sırbistan ve Macaristan’dan katılanların ise yarısı ticari kredi portföylerini satmayı planlıyor. Buna karşın, Türkiye’den araştırmaya katılan bankaların hiçbiri kredi portföylerini elden çıkarmayı düşünmüyor. Türk bankaları hem yeni projeleri finanse etmek konusunda hem de mevcut durumda faaliyete geçmiş gelir getirmekte olan projeleri finanse etmek konusunda oldukça istekli.”
"TÜRKİYE YENİ ROJELERİ DESTEKLEME KONUSUNDA ÇOK CESUR"
Araştırma sonuçlarının Türkiye’deki bankaların gelir getiren projelerin yanı sıra ’yeni‘ projelere de çok istekli yaklaştığını ve bu anlamda Türkiye’nin ’cesur‘ davrandığını gösterdiğini belirten Alsan, bankalar ile alternatif kredi sağlayıcıları arasındaki rekabet artışının kredi piyasasındaki düzelmeyi genel olarak destekleyen bir durum olduğunu ifade etti.