Emlak Konut GYO halka arz ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Emlak Konut GYO halka arz ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2010 16:27

Emlak Konut GYO'nun hisselerinin yüzde 25'inin halka arzında Unicredit ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) müşterek global koordinatörler olarak görev yapmalarına ilişkin protokol törenle imzalandı.

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen törende konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Emlak Konut'un ana sözleşmesini SPK mevzuatına uygun hale getirerek, sermaye artımı yoluyla halka arz işlemlerini gerçekleştirmek istediklerini belirterek, “Şirketimiz 2003-2010 yılları arasında portföylerinde bulunan 3 milyon 260 bin metrekare arsa üzerinde yaklaşık 35 bin adet konut, 521 adet ticari ünite, 10 adet sosyal tesis, 10 adet okul projelendirmiştir” dedi.

Emlak Konut'un portföyünde bulunan arsalarla birçok projeye daha imza atacağını anlatan Kurum, bu çerçevede İstanbul Ayazağa mevkisinde Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) 322 dönüm arsa alındığını ve projelendirilmesine başlandığını, Ataşehir'deki finans merkezinde de projelendirme çalışmalarının devam ettiğini, ayrıca ulaşım aksları çerçevesinde yeni yaşam alanları üretmenin de hedefleri arasında yer aldığını bildirdi.

Kurum, Türkiye'nin alanındaki en büyük kuruluşu olan Emlak Konut'un dünyadaki sayılı GYO kuruluşları arasında yer aldığını dile getirerek, “Geldiğimiz noktada tüm maddi ve manevi birikimimizi halkımıza sunarak, halkımızla paylaşmak üzere halka arz yoluna çıkmış bulunmaktayız” dedi.Kurum, bir soru üzerine halka arz yoluna yeni çıktıklarını, mevzuat ve yönetmelikler gereği halka arzın detaylarını çok net ifade edemediğini belirterek, bütün değerlerinin inceleme altında olduğunu, bunlara ilişkin raporların hazırlanacağını, bundan sonra sonuçları paylaşacaklarını ifade etti.

Halka arz edilecek hisselerin payının yüzde 25 oranında olacağını, halka arzı bu yıl içinde tamamlamak istediklerini anlatan Kurum, net tarihin raporların hazırlanmasının ardından belirleneceğini bildirdi.Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur da dünya borsalarında GYO şirketlerinin payının yüzde 4-5 oranında bulunduğunu belirterek, “Ülkemizde 250-300 milyar dolarlık sermaye piyasaları büyüklüğü içinde borsaya kote GYO şirketlerinin 2,8-2,9 milyar dolar portföy büyüklüğünü dikkate alırsak, yüzde 1'ler civarında. Bu da şunu gösteriyor dünya ortalamalarına gelmek için daha henüz Türkiye'de önümüzde uzun bir yol var” diye konuştu.

Sur, Emlak Konut'un halka arzının GYO'ların sermaye piyasalarına ve ekonomiye katkısı yönünden çok önemli olduğunu ifade etti.Sur, bir soru üzerine Emlak Konut'un net aktiflerinin 4,5 milyar lira olduğunun bilindiğini, buradan hareketle ortaya çıkacak halka arz büyüklüğünün ses getireceğini, halka arzın yüzde 50-60'lık kısmının da yurt dışında gerçekleştirileceğini söyledi.Haluk Sur, yüzde 25 oranındaki halka arzın, net aktiflerin dörtte biri değerinde olacağı anlamına gelmediğine işaret ederek, bunun hesaplanmasının farklı olduğunu sözlerine ekledi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da TOKİ iştiraki olan Emlak Konut GYO'nun halka arz konumuna geldiğini, halkla bütünleşerek, ülkenin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla yeni yatırımlar gerçekleştirmek için kendi işlevine döneceğini belirtti.Bayraktar, toplantıdan önce halka arza ilişkin detayların yasal zorunluluk gereği açıklanmaması konusunda arkadaşlarının kendisini uyardığını belirterek, halkın konuyu inceleyeceğini, göreceğini ve halka arza en iyi katılımı sağlayacağına inandığını ifade etti.

-“HALKIN SAĞLAYACAĞI SERMAYE BİRİKİMİ ÜLKEYE FIRSAT OLARAK DÖNECEK”-

Bayraktar, halka arzdan gelecek sermayenin çok daha güzel harcanacağını, bunun üzerinde TOKİ'nin, devletin elinin bulunduğunu dile getirerek, “Bu gelişmeyle hakikaten çok daha güzel işler yapacağımızın, çok daha yeni bir sermayeyle Türkiye'ye daha büyük zenginlik katacağımızın ayak izleri var burada” dedi.
Halka arzdan gelecek kaynağın nerelerde kullanılacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Bayraktar, Türkiye'nin gayrimenkul konusunda problemleri bulunduğunu, İstanbul'da konutların yüzde 60'ının mühendislik bilimine uygun olmadığını, bir deprem riski olduğunu dile getirerek, bu konutların yenilenmesinin gerektiğini söyledi.
Hükümetin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda çok büyük çalışmaları bulunduğunu anlatan Bayraktar, kendilerinin de esas çalışmasının bu yönde olduğunu ifade etti. Bayraktar, gayrimenkul geliştirmeyi en iyi bilenin TOKİ olduğunu belirterek, “Halkın katılımının sağlayacağı sermaye birikiminin ülkemize bir fırsat olarak döneceği çok açıktır” dedi.

“GYO'LARIN SERMAYE PİYASALARINDAKİ PAYI ARTACAK”

Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray ise Emlak Konut'un halka arzını öğrendiğinde çok sevindiğini belirterek, Emlak Konut'un borsada yer almasının sadece bir firmanın yer alması anlamını taşımadığını bundan çok daha önemli olduğunu vurguladı.

Akgiray, TOKİ'nin Türkiye'nin başarı hikayesi olduğunu, Emlak Konut'un da bunda büyük payı bulunduğunu dile getirerek, bu halka arzın GYO'ların sermaye piyasalarındaki payını yüzde 1'den yüzde 2-3'e çıkmasını sağlayacağını söyledi.

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu da halka arz konusunda ellerinde teknik verilerin çok fazla olmadığını, bu verilerin daha sonra açıklanacağını belirterek, “GYO'ların sadece hisselerinin borsada olması çok fazla bir anlam ifade etmez, GYO'ların hisseleri üzerinden yapılacak diğer bireysel işlemlerle beraber GYO sektörünün desteğiyle özellikle mal olarak ortada bulunmasıyla sermaye piyasasının gayrimenkul piyasasının gelişmesine çok ciddi katkısı olacağına inanıyorum” dedi.

Gayrimenkul sektörünün gerek sermaye piyasaları gerek bankacılık açısından gelişmeye açık çok yönü bulunduğunu vurgulayan Eroğlu, sektörün bunların kullanılmasıyla çok hızlı ilerleyeceğini, bunun için de büyük güçlü GYO'ların borsada yer almalarının çok büyük önemi olduğunu ifade etti.
Eroğlu, halka arzın detaylarına ilişkin sorular üzerine de espriyle, “Basın mensubu olarak net aktifleri istiyorsunuz, değerleri istiyorsunuz, haber istiyorsunuz. Haber yok” dedi.

Eroğlu, raporların hazırlanmasını beklediklerini, halka arzın Avrupa ve ABD'de halka arz yapılacağı için yasal yükümlülükleri yerlerine getirmek zorunda olduklarını, kendilerine anlayış gösterilmesini istedi.

"BUNUN BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ OLACAĞINDAN EMİNİZ”

Unicredit Grubu adına Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdür Vekili Alessandro Decio ise TSKB ve Unicredit işbirliğinde gerçekleştirilecek halka arz sürecinin çok yararlı olacağını umduğunu söyledi.Decio, 2002 yılında Yapı Kredi'nin yaptığı büyük yatırımın ardından sermaye piyasalarında yapmaya çalıştıkları katkılar çerçevesinde Türkiye'nin çok önemli bir pazar olarak işlerliğini devam ettireceklerinden emin olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Türkiye'nin performansı, bu yılın ilk çeyreğine baktığımızda da göreceğimiz gibi, biz grup olarak bu ülkede büyük bir potansiyel görmeyi sürdürüyoruz. Sermaye piyasaları da Türkiye'de son derece güçlü. Biz sermaye piyasalarında çok etkin bir oyuncuyuz. Unicredit yaklaşık olarak 38 milyar dolarlık bir işlem hacmine sahip sermaye piyasalarında. 2004 yılından beri çok önemli bir deneyim edinmiş durumdayız bu bölge için. Unicredit aynı zamanda özelleştirme sürecine ilişkin çok güçlü bir deneyime sahip. Yaklaşık 50 özelleştirme işlemi tamamladık ve gelişmekte olan pazarlarda son yıllarda Avrupa da dahil olmak üzere pek çok kamu kuruluşunun özelleşmesini gerçekleştirdik. Halkbank, Türk Hava Yolları ve Petkim'in özelleştirilmesinde etkin bir rol oynayan bir kuruluş olarak, bu süreçte de yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bunun bir başarı öyküsü olacağından eminiz.”

Konuşmaların ardından Unicredit ve TSKB'nin halka arzda müşterek global koordinatörler olarak görev yapmalarına ilişkin protokol taraflarca imzalandı.
Unicredit'in uluslararası aracı kuruluş, TSKB'nin ise yurt içi aracı kuruluş olarak görev alacağı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!