Güncelleme Tarihi:
KONUTTA yeni KDV’ye ilişkin tartışmalar sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın son iki gündür yaptığı açıklamalarla yine günden yarattı. Bayraktar, önceki gün 1 Ocak’ta yürürlüğe giren düzenlemeyle ilgili “Gerekirse gözden geçiririz” açıklaması yaparken, dün de İstanbul’da “Emlak değerlerini gözden geçiririz. KDV değişmez” dedi.
DEĞİŞİM SÖZ KONUSU DEĞİL
29 büyükşehirde arsa metrekare değerlerine göre yüzde 1, 8 ve 18 KDV oranı belirlendiğini vurgulayan Bayraktar, uygulamanın bir süre sonra yeniden gözden geçirilerek değiştirilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını, bu adımdan geri dönülmediğini açıkladı. Konutta KDV ile ilgili en kolay, en basit ve en pratik kademelendirmenin sağlandığını belirten Bayraktar, “Bundan daha güzel bir yöntem yok. Yeni sistem ile çok önemli bir haksızlık giderildi. Biz her kanunun uygulanma sürecini dönem dönem gözden geçiririz. Süreç içinde vatandaşın ve bütün kesimlerin lehine olabilecek uygulamalara da bakarız. Ancak bu yasa bir süre sonra değişecek, geri adım atılacak demek değildir. Uygulama ile ilgili olarak gözden geçirilmesi gereken konu, arsa değerlerinin reel olarak belirlenmesidir” dedi.
ARSA DEĞERİNE BAKACAĞIZ
Aynı cadde üzerindeki iki yerin emlak değerinin, imar durumu yüzünden birbirinden farklı olduğunu hatırlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “Lisanslı değerleme şirketleri aracılığıyla arsa değerlerinin reel olarak tespit edilmesi için kapsamlı bir çalışma başlatılırsa, arsa değerleri gözden geçirilirse bu yeni KDV sistemi ancak o zaman oturacak. Evin gerçek emlak değeri neyse, tapuda da o değer üzerinden satılsın, amacımız bu. Sonuçlar yüzde 100 doğru olmayabilir ancak kayıtdışı bu şekilde önlendiğinde, dolaylı vergiler de otomatik olarak azalacak. Arsa değerlerinin reel olarak belirlenmesi ile ilgili konuyu Maliye Bakanlığı ile paylaştık. Gerekli çalışmaların başlatılması ile ilgili olarak hemfikiriz.”
DÖNÜŞÜM HIZLANIR
KDV’deki yeni düzenlemenin kentsel dönüşüm sürecini de hızlandıracağını vurgulayan Bayraktar, “Bu bölgelerdeki müteahhitler ve alıcılar tarafında rahatlama sağlayacak. 2013 yılında dönüşüm çok hızlanacak. Bu alanda çok ciddi atak yapma hesabımız var. Erzincan’dan Ağrı’ya, İstanbul’da Bahçeşehir’den Kartal’a, Esenler’den Sarıyer’e belediyelerden günlük müracaatlar alıyoruz. Riskli bina bölgelerinden 200 başvuru var, ciddi bir hareket bekliyoruz. 2013 yılında 500 ve daha fazla noktada dönüşümün başladığını daha net göreceğiz. İlgili yönetmelikleri çıkardık, 160’ın üzerinde firmaya risk tespiti için lisans verdik” dedi.
İnşaat sektörünün korunması lazım
SEKTÖRÜN önünün açık olduğunu belirten Bayraktar, “Talep oldukça arz da olmaya devam edecek. Türkiye’de nüfus ve şehirleşme arttıkça yeni projeler duramaz. Dünyada nüfusu azalan ülkelerde bile arz artıyor. Ancak tabii ki inşaat sektörünün de korunması lazım, ekonominin olmazsa olmazıdır” dedi.
Bayraktar, kentsel dönüşümle evi yıkılan ve kredi temini için başvuran vatandaşların yüzde 10’luk kredi faizinin yüzde 4’ünü karşılaya-caklarını, bunun için de İş Bankası ve Halkbank ile önümüzdeki hafta sözleşme imzalayacaklarını kaydetti.