Emlak Bankası sultanlığı

Güncelleme Tarihi:

Emlak Bankası sultanlığı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Günde 1 trilyon lira zarar eden Emlak Bankası'na atanan yeni yönetimin ilk kararı, Ataköy'de boş duran lojmanlar yerine, Bahçeşehir'den 2 trilyon lira değerinde süper lüks 12 yeni lojman almak oldu. Bununla da yetinmeyen yöneticiler, oturacakları lojmanların müzik setlerini bile bankanın parası ile Doğubank'tan aldırdılar.

TÜRK bankacılık tarihinin en tartışmalı bankası olan ve her gün 1 trilyon lira zarar eden Emlak Bankası'nın yeni yönetimi de kötü gidişi önleyecek tedbirleri alacağı yerde, kendi rahatları için yaklaşık 2 trilyon lira (3.5 milyon dolar) değerinde 12 yeni lojman edindi. Lüks lojmanlara, oturacaklar için müzik setleri bile alındı.

Yılın ilk 6 ayında 170 trilyon lira olarak açıklanan zararın yıl sonunda 360 trilyonu aşması beklenen Emlak Bankası, böylece her gün 1 trilyon lira zarar eden bir kamu bankası haline geldi.

Yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları nedeniyle büyük yıpranma yaşayan, bu nedenle sık sık yönetim değişikliği yaşayan Emlak Bankası, 57. hükümet döneminde de aynı akibete uğradı.

Erdin Arı'ın istifasından sonra MHP'li Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, Ziraat Bankası şube müdürlerinden Mehmet Şeniz'i Genel Müdür Yardımcılığına atayıp, genel müdür vekilliğiyle görevlendirdi. Daha sonra banka yönetim kurulu ile genel müdür yardımcılıklarına da atamalar yapıldı. Yeni yönetim, daha çiçeği burnundayken 5 Ağustos'ta, eski lojmanlarda 4 boş daire olmasına rağmen yeni lojman edinmeye karar verdi.

Mehmet Şeniz imzalı, 5 Ağustos 1999 tarihli, önerge numarası 18 olan karara, gerekçeyi Emlak Daire Başkanı Hulki Çelikcan, Pazarlama Daire Başkanı Fehmi Aydın, İdari İşler Daire Başkanı Veysel Dikmen, Personel Daire Başkanı Şükrü Sansür hazırladı. Karar onayında Şeniz'le birlikte Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurul unun yeni üyelerinden Mehmet Lütfi Özkaya'nın da imzası bulundu. Bankanın üst düzey yönetimi için İstanbul'un lüks semtlerinde lojmanlar bulunmasına karşın, kararın yeni atananlara, hemen, lüks lojman sağlamaya yönelik olduğu belirtildi.

İstanbul'un en lüks semti Bahçeşiher'den 8'i villa, 4'ü apartman dairesi 12 yeni lojman edinilmesine ilişkin kararın gerekçeleri şöyle sıralandı:

Ataköy konutları 20 yılı aşan geçmişleri nedeniyle ekonomik ömürlerini tamamlamış, yüksek masraf gerektiren tadilat ve onarım gerektirmekte. Buna rağmen yer ve konumu itibariyle satış kabiliyetleri yüksek olup, daha kolay alıcı bulmaktalar.

Buna karşın ticari amaçla inşa edilmiş olan yeni binaların masraf gerektirmemesi, kullanıma hazır olması masraf gerektirmemekte ve şerefiye payları nedeniyle sınırlı alıcı bulmakta.

Başkanlığın 6 Ağustos 1998 genelgesi nedeniyle gayrımenkul alımı yasaklanmış; ama sözkonusu gayrımenkullerin bankamız portföyünde bulunması nedeniyle resmi izin almaya gerek yoktur.

Bu nedenlerle Ataköy 3-4 ve 5. Mahalle'de buluna eski lojmanların satış kapsamına alınması, lojman sayısının korunmasını teminen Bahçeşehir ve Ataşehir' projelerinde satış kabiliyeti sınırlı olan konutların tahsis edilmesi, Ek-1'deki 12 adet lojmanı satış kapsamına alınması, onların yerine Bahçeşehir projesinden Ek 2'de yer alan 12 konutun lojman olarak tahsisi, bankamızdan kaynak çıkışı olmayacağı gibi, mevcut lojman sayısını da artışa neden olmayacağı dikkate alınarak uygun görülmüştür.

FİYAT FARKI BÜYÜK

Emlakbank'ın önceki yönetimlerinin de zaman Bahçeşehir'den lojman edinmeyi düşündüğü ancak bu yöndeki taleplerin, ya yönetim kurulunda veya bağlı Devlet Bakanlığı tarafından reddedildiği öğrenildi.

Bankada önemli görev yapmış bir kaynak, ‘‘Ataköy Emlak Bankası'nın can damarıdır. Oradan çıkmak yanlış. Bahçeşehir'den lojman edinmenin hiçbir kamu yararı yoktur ve şehirden de çok uzaktadır. Madem lojman satıyorsun, neden yenisini alıyorsun ki?’’ dedi. Aynı yetkili, genel müdürlere tahsis edilmiş olan şehir içindeki 4 lojmanın da satışa çıkarılacağını, depremde evleri yıkılananlar için de lojman temin edileceğini bildirdi. Ancak, 4 lüks lojmanın kararda yer almaması dikkat çekerken, bankanın depremzede çalışanları için lojman alma kararını ise bu karardan çok sonra ve bağımsız olduğu belirtildi.

Bankadan bilgi veren bir kaynak, ‘‘Kendilerine aldıkları lojmandan sonra deprem olunca, bunu yapmak zorunda kaldılar’’ dedi. Aynı kaynak, kararla ilgili şu bilgileri de verdi: ‘‘Kararda belirtildiği gibi, her iki lojman grubu da bankanın gayrımenkulu. Ancak, yine kararda belirtildiği gibi, Bahçeşehir'dekiler ticari amaçla; yani satış amacıyla yapılmış konutlar. Banka, bu konutları kendine lojman edinerek, satış gelirinden mahrum kaldığı gibi, müteahit firmalara da bu işlem nedeniyle ödeme yapmak zorunda kalacak. Çünkü Bahçehir'i yapan firmalar, bankanın satışlarından pay almakta.’’

Bu arada Şeniz'in resmen yönetim kurulu üyeliğine atanmamasına rağmen Yönetim Kurulu Başkanvekili sıfatıyla imza atmasının KİT Yönetimi Yasası'nın 233'üncü maddesine aykırı olduğu belirtildi.

Müzik setlerini bile bankaya aldırdılar

EMLAK Bankası'nın yeni yönetimi, içinde her türlü lüksün bulunduğu Bahçeşehir konutlarına taşınmaya hazırlanırken, müzik setlerinin parasını bile bankaya ödettiler. Banka yöneticileri, yönetmelikleri hiçe sayarak, lojmanlarında kullanmak üzere bankanın parası ile Doğubank'tan 12 adet müzik seti aldırdı. Böylece, içinde her türlü beyaz eşyası bulunan lojmanların bir lüksü daha, devletin parası ile tamamlanmış oldu.

Lojman skandalına imza atanlar

Mehmet Şeniz (Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili)

Mustafa Naci Bulu (Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi)

Mehmet Lütfi Özkaya (Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi)

Ediz Halis Çelik (Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi)

Kaplan Yıldız (Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi)

Bekir Gürkan Özgün (Genel Müdür Yardımcısı)

İsmail Heral (Yönetim Kurulu Üyesi)

Tuğrul Bilen Ünal (Yönetim Kurulu Üyesi)

Lütfü Çoşkun Özek (Yönetim Kurulu Üyesi)



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!