Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Emlak Katılım Bankası AŞ, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), yaptığı incelemeler sonunda onay aldı ve faaliyet izni Resmi Gazete’de yayımlandı. Emlak Katılım Bankası’na faaliyet izni verilmesini değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “Bugün Türkiyemiz için önemli bir gün. Emlak Bankamız artık yeniden faaliyete geçti. Bugün (dün) Resmi Gazete’de yayımlandı. Emlak Katılım Bankası olarak bundan sonraki süreçte faaliyetine devam edecek. Gerçekten cumhuriyet döneminde kurulmuş çok önemli bir değerimiz. AK Parti iktidarı döneminde Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde Emlak Katılım Bankası olarak artık sanayicimize, turizmcimize, inşaat sektörümüze destek verecek çok önemli bir bankayı yeniden hayata geçirmiş oluyoruz. Katılım bankası olarak çalışacak ve faaliyetleri içerisinde kentsel dönüşüme destek, inşaat sektörüne destek, ithal ikame malların burada üretilmesine destek sağlayacak bankamız artık faaliyete geçmiş durumda” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 3 Ağustos 2018’de Emlak Bankası’nın tekrar faaliyete başlayacağını açıklamıştı. Merkezi İstanbul’da olacak bankanın yeni unvanı ‘Türkiye Emlak Katılım Bankası Anonim Şirketi’ kısa adıyla ‘Emlak Bank’ olarak belirlenirken, bankanın genel müdürlüğüne ise Deniz Aksu atanmıştı. Türkiye’de halihazırda beş katılım bankası faaliyet gösterirken, Türkiye Emlak Katılım Bankası ile bu sayı altıya çıkacak. Emlak Bank, faaliyette bulunduğu dönemde konut projeleri ile adından söz ettirirken, dış ticaret ve denizcilik sektörlerinde de uzmanlaşmıştı. 3 Temmuz 2001 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Emlak Bank’ın bankacılık yapma yetkisi sona erdirilerek tasfiye kapsamına alınmıştı.
ÖNEMLİ BİR HAMLE
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, Emlak Bankası’nın, sektörün kredilendirilmesi için önemli bir hamle olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi: “Tek bir alanda uzman bir bankanın olması sektörün dinamiklerinin daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır. Ayrıca katılım bankası olarak da faaliyet göstermesini çok doğru buluyoruz. Devam eden projelerin ve sektörümüzün finansman temininde önemli rol oynamasını bekliyoruz.”
SİT ALANINA BARIŞ YOK
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çeşitli ziyaretler ve programlara katılmak üzere dün Sivas’taydı. Valiliği ziyaret eden Bakan Kurum burada Vali Salih Ayhan ile bir araya geldi. Ziyareti sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, Nevşehir Kapadokya bölgesindeki kaçak yapılara ilişkin süreç hakkında bilgi verdi. Kapadokya bölgesinde Bakanlık ve Valilik olarak ortak çalışma yürüttüklerini belirten Bakan Kurum, şöyle konuştu: “Hem Turizm hem Çevre Şehircilik Bakanlığımız hem de Valiliğimiz bu çalışmayı ortak yürütüyor. Biz tarihimizi bozacak, kültürümüzü bozacak hiçbir kaçak yapıya izin vermeyeceğimizi daha önce ifade etmiştik. Buna ilişkin yapılan ilk tespitlerde 190 yapı tespit edildi ve 38 yapımız Valiliğimiz tarafından yıkıldı. 26’sının da yine tebligatı yapılarak toplamda 69 yapının yıkımını gerçekleştirdik. Kalan yapıları da en kısa zamanda inşallah yıkımlarını gerçekleştireceğiz. Birinci derece arkeolojik sit alanında bulunan binaların imar barışından faydalanmasına da müsaade etmeyeceğiz. Bugün Turizm Bakanımızla da görüştük, böyle bir karar aldık. Çünkü biz bu anlamda gerçekten tarihimizi, kültürümüzü korumak istiyoruz. Nevşehir Kapadokya bölgemiz bu anlamda bizim en önemli değerlerimizden birisidir.” Türkiye genelinde toplam 20 ilde kaçak yapı tespiti yaptıklarını söyleyen Bakan Kurum, “2 bin 145 kaçak yapının tespiti yapıldı. Artık resmi süreç başlatıldı, bu süreçlere ilişkin de tamamlanmasına müteakip kaçak yapıların yıkımlarını da gerçekleştiriyor olacağız” diye konuştu.