Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Yardımcısı Cevdet Yılmaz emeklilerin maaşlarında 7 Haziran seçimleri öncesinde bir düzenleme ise bin liranın altındaki emekli maaşlarına seyyanen yılda bin 200 liraya denk gelen ilave artış yaptıklarını belirterek bin ile bin 100 lira arasındaki emekli maaşlarını bin 100 liraya tamamladıklarını hatırlattı. Yılmaz “Şimdi yeni yaklaşımımızla bin ile bin 100 lira arasındaki emekli maaşlarını bin 100’e tamamlama, bin 100’ün üstündekileri de yıllık bin 200 liralık ek seyyanen artıştan istifade ettirmek istiyoruz” dedi.
Yılmaz, A Haber televizyonunda katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yılmaz şöyle konuştu: “Bin 100’ün üstü de normal artıştan istifade etmişti. Şimdi bin ile bin 100 lira arasındaki emekli maaşlarını bin 100’e tamamlama, bin 100’ün üstündekileri de yıllık bin 200 liralık ek seyyanen artıştan istifade ettirmek istiyoruz. Bununla ilgili bir düzenleme gerekiyor. Meclis açıldıktan sonra seçimlerden sonra bu düzenlemeler yapılıp gereği ortaya konacaktır. Bunun elbette getireceği bir yük var. Ama bu da hazırlayacağımız bütçe içinde hesabı kitabı yapılacak bir yük.
“Bütün emeklilere bir zam yapılıyor mu, bunun hayata geçişi seçimlerden sonra mı olacak” sorusuna ilişkin de “Evet, seçimlerden sonra” yanıtını veren Yılmaz, Meclis çalışmaya başladıktan sonra muhtemelen ilk yapacakları işlerden biri olacağını söyledi. Yılmaz, kredi kartına taksit sınırlandırmasının esnetilmesi konusunda verilmiş bir karar olmadığını belirterek, “BDDK’nın kendi içinde yaptığı bazı çalışmalar var” diye konuştu.
Borsada İslami endeks çabaları olumlu
Borsa İstanbul Başkanı Talat Ulussever’in “tüm borsa faaliyetlerinin İslami kurallara daha uygun bir yapıda yeniden oluşturulacağı bir mekanizma geliştirilmesi gerektiği” şeklindeki açıklamalarının anımsatılması üzerine Yılmaz, bu konunun İSEDAK kapsamından da ele alındığını söyledi. Borsa İstanbul’un da konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü belirten Yılmaz, “Burada borsanın tamamını kastettiğini zannetmiyorum. Burada bu kurallara uygun bir endeks oluşturup, bu şekilde yatırım yapmak isteyenlere yeni imkan oluşturma anlamında olumlu bir çalışma olarak görüyorum” dedi.
Kurdan etki tek seferlik
KURLARDA yaşanan hareketliliğe dair bir soru üzerine Türkiye’nin serbest kur rejimi uyguladığını anımsatan Yılmaz “Bir taraftan Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz yükseltme tartışmaları, diğer taraftan Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlaması, gelişmekte olan dünyanın deviniminin bozulması... Bütün bu etkilerle kurda bir hareketlilik, finansal piyasalarda bir hareketlilik görüyoruz” diye konuştu. Yılmaz, kurdaki artışın bazı ürünlerin fiyatlarını artırdığının belirtilmesi üzerine, bunun tek seferlik bir enflasyonist etkiye sahip olduğunu belirtti. Kurdaki artışların fiyatlara belli oranda yansıdığına işaret eden Yılmaz, “Bu yıl zaten enflasyonumuzun beklenenden biraz daha yüksek çıkmasının en temel gerekçesi bu ama bu, enflasyondaki görünümümüzü çok fazla bozmuyor. Merkez Bankamızın en son ilan ettiği yüzde 6.9 ama son dönemlerdeki gelişmelere göre herhalde bir miktar daha yukarı yönlü revize edecektir diye düşünüyorum” dedi.