Emeklinin banka promosyonu AİHM'e taşınıyor

Güncelleme Tarihi:

Emeklinin banka promosyonu AİHMe taşınıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2013 14:06

Emekli avukat Sedat Vural, emeklilerin de banka promosyonu alabilmesi için başlattığı hukuk savaşını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı.

Haberin Devamı

Avukat Sedat Vural, kamu çalışanlarının aylık ve ücretlerinin yatırıldığı bankalardan aldığı 'promosyon' ücretlerini emeklilerin de alabilmesi için başvurduğun Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin emekliler aleyhine karar vermesinin ardından AİHM'e başvurdu.

Vural, emeklilere de banka promosyonu verilmesi için Ankara 10. Sulh Mahkemesi'ne dava açmıştı. Dava reddedildince Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını bozdu. 10. Sulh Hukuk Mahkemesi, kararında direnince 3. Hukuk Dairesi de emekliye promosyon ödenmemesine ilişkin mahkeme kararını onadı.

Dairenin onama kararında, emekliye promosyon ödemesinin banka açısından ağır bir yük olacağı vurgusu yapıldı.

Avukat Vural, AİHM'e yaptığı başvuruda emekli maaşını aldığı bankanın gerek Anayasal gerekse yasal hükümleri yerine getirmediğini, hukuka ve vicdana aykırı uygulama ve haksız eylem nedeniyle 3 bin TL'lik zarara uğradığını kaydetti. Banka promosyonun ödenmesine ilişkin Türkiye'deki iç hukuk yollarının tükendiğini belirten Vural, dava dilekçesinde, "Kamu ve özel sektör çalışanlarına salt maaş yatırılması ve ödenmesine bağlı sağlanan nakdi menfaatin yani promosyonun, aynı maaş yatırma ve ödenmesi koşullarına sahip emekli şahsımın bu promosyondan mahrum bırakılması anayasal ve evrensel hukuksal eşitliğe olduğu kadar toplumsal vicdana da aykırıdır" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!