Emeklilikte, oğluyla saç boyası fabrikası kurdu amonyaksız da üretecek

Güncelleme Tarihi:

Emeklilikte, oğluyla saç boyası fabrikası kurdu amonyaksız da üretecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 00:00

İstanbulspor'da top koşturan, bir süre Ziraat Bankası’nda çalışan, ardından Wella’ya pazarlamacı olarak giren Teoman Okay’ın emeklilikte, oğlu Armağan ve iki ortakla kurduğu Neva Kozmetik, saç boyası üretiminde Türkiye’nin iddialı şirketlerinden biri oldu. Firma, Çerkezköy’deki yeni fabrikasında, ‘amonyaksız oksidansız saç boyası’ da üretecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE kozmetik pazarı hem küresel markaların hem de Türk girişimcilerin yeni yatırımlar yapması için cazibesini artırıyor. 1991’den beri Merter’de saç boyası ve bakım ürünleri üreten Okay Kozmetik Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. (Neva Kozmetik) Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 10 bin metrekare kapalı alana sahip yeni fabrikaya haziranda taşınacak. Bu fabrikada küresel markalar için fason üretim de yapacaklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Okay, ABD’nin önemli laboratuvarlarından biriyle ‘amonyaksız oksidansız saç boyası’ üretimi için çalışmalarının da son aşamaya geldiğini açıkladı. Geçen yıl 15 milyon dolar ciro yakaladıklarını söyleyen Okay, yeni fabrikayla üretimin iki misli artacağını ve ihracatın hızla büyüyeceğini söyledi. Şirketin kurucusu Teoman Okay ise şöyle başlıyor girişimcilik öyküsünü anlatmaya:  
Futbolcuydu, pazarlamacı oldu
“Zonguldaklıyım. Babam kömür işletmesinde müdürdü. Ağabeyim Güngör, Galatsaray’da oynuyordu. Ben de İstanbul Lisesi’nde okumak için İstanbul’a gelmiştim. 1959’a kadar ben de İstanbulspor’da oynadım. Ailede ticaret yapan yoktu. Futbol oynarken aynı zamanda çalışıyorduk. Futbol bugünkü gibi değildi o zamanlar. Ben Ziraat Bankası’nda çalışıyordum. Askere gittim, geldim ve tekrar bankada çalışmaktan sıkıldım. Bir aile dostumuz Wella Türkiye’nin mali müşaviriydi ve bana pazarlamayı organize etmemi teklif etti. 1962’de Wella’ya girdim ve 1991’e kadar orada çalıştım. 12 yıl satış müdürlüğü de yaptım. 1991’de yine Wella’daki bir kimyager ve bir teknisyen arkadaşla birlikte burayı kurduk. Kozmetik ürünleri üretip satacaktık. Ben pazarlama, onlar imalatla ilgiliydi.”
Oğlumun ticari zekası
Kendisi Wella’da çalışırken oğlu Armağan’a ‘kuaför malzemeleri pazarlayan’ bir işyeri açtığını anlatan Teoman Okay, şöyle devam ediyor: “Olum aslında meslek lisesi elektrik bölümü mezunudur ama hep kozmetikte oldu. Ticari zekası da çok güçlüdür. Bir ara ‘perma tarağı’ pazarladı, hatta onu ürettirip sattı ve çok para kazandı. Biz arkadaşlarla fabrika kurarken de onun hem maddi hem de ticari becerisiyle desteği çok önemli katkı oldu. Biz ilk olarak jöle ürettik. Sonra biryantin. Sonra da bir fuara gittiğimizde teklif geldi ve bizden Türkiye’de saç boyası üretmemizi istediler. İnceledik, İspanyollardan know how aldık ve Neva markasıyla 1996’da üretmeye başladık. Bir süre sonra da ortaklarımızdan ayrıldık ve oğlumla birlike şu anda aile şirketi olarak devam ediyoruz.”
Üretim ikiye katlanacak
Neva Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Okay ise şu anda Merter’de devam eden üretimin artık yetersiz olduğunu belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Çerkezköy’de yeni fabrikamızı kurduk. 10 bin metrekare kapalı alan üzerine 6 milyon dolarlık yatırım yaptık. Nihai olarak 25 bin metrekare kapalı alan asahip bir tesis olacak ama haziranda taşınıyoruz. Şu anda yıllık 500 ton olan saç boyası üretimimiz orada bin tona çıkacak. Şu anda 45 kişi olan çalışan sayımız da ona göre artacak. Ayrıca renkli kozmetiklere de gireceğiz. Ana işimiz yine saç boyası ve şekillendiriciler olacak. Küresel markalara fason üretimler yapacağız. İracatımız hızla artacak.”

Haberin Devamı

Saç boyası kadın için ekmek gibi

Haberin Devamı

ARMAĞAN Okay, şunları söylüyor: “Saç boyası kadınlar için ekmek gibi olmuş. Her yaş grubu kadın boyuyor ve sürekli farklı renkleri deniyor. Satışlarımızın yüzde 90’ı kadınlara. Erkeklerde de son yıllarda boyama alışkanlığı gelişiyor. Erkekler ise saçlara ak düştüğünde boyamaya başlıyorlar. Erkek grubumuzun ağırlığı 45 yaş ve üzeri. Ar-Ge çalışmalarımız da devam ediyor. Su bazlı, saça hassaslık kazandıracak ve amonyak oksidan içermeyen bir boya için çalışıyoruz. Bunu ABD’li bir laboratuvarla Çerkezköy’de üreteceğiz.”

‘Saçımı boyarsam abdestim olur mu’ diye soranlar var, en çok Hürrem Bakırı satıyor

SAÇ boyasıyla ilgili olarak kadınlardan ilginç sorularıyla da karşılaştıklarını anlatan Teoman Okay, “Mesela ‘saçımı boyasam abdestim kabul olur mu’ ya da ‘hamileyim kızıla boyatsam bebeğimin saçı da kızıl mı olur’ diye soranlarla bile karşılaştım” diyor. Armağan Okay ise son dönemde en çok satılan saç boyası renginin Muhteşem Süleyman dizisindeki Hürrem Sultan’ın saç rengi olduğunu belirtiyor. Okay, “8.44 Tarçın Bakır renginin satışı iki ayda yüzde 60 arttı. Hem tüketici hem de kuaförler bu renge çok yoğun talep gösteriyor” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

DİĞER HABERLER

Bir Evdema daha açtı, ciro hedefini 100 milyon liraya taşıdı

UĞUR Yapı, ev dekorasyonu perakendesinde Evdema ile büyümeye devam ediyor. Firma Kozyatağı’na da bir mağaza açarak geçen yıl 75 milyon lira olan cirosunu bu yıl için 100 milyon lira olarak planladı. Kozyatağı Evdema açılışına katılan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Uğur Yapı ile başarılı bir işbirliği içinde çalıştıklarını belirterek, “Bu mağazada bu işbirliğinin kilometre taşlarından biri olacak. Kemal Çelik Bey’in her attığı adım bir öncekinden daha büyük oluyor. Kendisini gönülden kutluyorum” dedi. Uğur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çelik ise “Bu mağazamız için 1.5 milyon liralık yatırım yaptık. Bu mağazamızda 20 kişilik yeni istihdam sağlandı ve böylece bizde çalışan sayısı 180 kişiye ulaştı” dedi.

Haberin Devamı

24 milyon dolara gemi satın aldı

LATEK Lojistik A.Ş., 53 bin DTW’lik bir gemiyi da filosuna kattı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Levent Erdoğan, 5 yıl içinde filo büyüklüğünü 150 ile 250 bin DWT kapasiteye çıkartmayı hedeflediklerini söyledi ve “İştirak şirketimiz Latmar Denizcilik A.Ş. ile gemi fiyatlarının gerilemesini avantaja çeviriyoruz. Başlangıçta 22 bin ile 38 bin DTW’lik bir gemi almayı planladık. Araştırmalarımız neticesinde daha verimli ve kazançlı olacağını düşündüğümüz 53 bin DTW’lik supramax sınıfı bir gemi satın almaya karar verdik. 24 milyon dolarlık bir fiyata anlaşma sağlandı. Haziran ayı sonunda gemimiz Latek Lojistik bünyesine katılacak. Bu satın alma ciro hedefimize de olumlu katkı yapacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!