Emeklilik kademeli olarak zorlaşacak

Güncelleme Tarihi:

Emeklilik kademeli olarak zorlaşacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2006 01:26

SOSYAL Güvenlik Reformu’nun dün yasalaşan bölümüne göre, Sosyal Güvenlik Reformu ile emeklilik sistemi birleşecek, herkes aynı rejime tabi olacak. Yani, aynı primi ödedikleri halde farklı haklara tabi olan üç ayrı rejim son bulacak. Nimet/külfet dengesinin herkes için eşit olduğu tek bir sistem geçerli olacak.

Reformu hazırlayan teknokratlara başkanlık eden ve "Mimar teknokrat" konumundaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Tuncay Teksöz’ün verdiği bilgiye göre tasarı ana hatlarıyla şöyle:

Yeni emeklilik sistemi, yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2007’den itibaren, bütün çalışanların geçen hizmetleri için eşit olarak uygulanacak. Şu anda çalışan hiçbir sigortalının emekliliği hak etme koşullarında bir değişiklik, olmayacak.

Emeklilik yaşında, prim ödeme gün sayısı 7 bin günden 9 bin güne 20 yılda çıkacak. Yani, 2027’de ilk kez sigortalı olan kişi 9 bin gün, yani 25 yıl prim ödemek koşuluyla emekli olabilecek.

Emeklilik yaşı 2036’dan itibaren kademeli olarak artırılacak ve 2048’de 65 yaşında emekli olacak.

Reformla birlikte emekli aylığı bağlama oranları kademeli olarak azalacak. Her yıl belli bir oranda azalışla 2042’de emekli olacak bir kişinin brüt aylığının yüzde 50’si, net aylığının yüzde 69’una tekabül edecek bir emekli aylığı alacak.

Doğan her çocuk sağlık sigortası kapsamına girecek ve 18 yaşın altındaki herkes, prim ödemese de koşulsuz sağlık yardımı alacak.

25 yaşını geçmiş üniversite mezunu kız çocukları babasından-annesinden yetim aylığı alıyorsa; prim ödeme koşulu aranmaksızın GSS kapsamına alınacak. Almıyorsa; 25 yaşını geçince yine GSS kapsamında olacak. Ama, bu kez primini ödeme koşuluyla. Fakirliğini kanıtlarsa; primini devlet ödeyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!