Güncelleme Tarihi:
Özellikle hazine bonosu, devlet tahviline yatırım yapanlar yüzde 1 kayba uğradı. Yine de uzun vadede emeklilik fonlarına yatırım yapanlar kazançlı.
EMEKLİLİK fonları, son dönemde piyasada yaşanan dalgalanmalardan nasibini alırken, uzun vadede bireysel emeklilik sistemine giren katılımcılara ciddi getiriler sağladı.
Yeni bireysel emeklilik sistemi sayesinde bir taraftan hem katılımcı sayısı hem de fon büyüklüğü hızla artarken, diğer taraftan da piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle gözler emeklilik fonlarının getirilerine çevrildi. Yüzde 25’lik devlet katkısının başladığı günden bu yana geçen 7 aylık sürede 630 bine yakın yeni katılımcı sisteme girerken, geçen senenin aynı dönemi ile mukayese edildiğinde katılımcı sayısı yüzde 20 artarak, 3.7 milyon kişiye çıktı. Sistemdeki fon büyüklüğü ise yılbaşından itibaren 2.7 milyar TL arttı ve 23 milyar lirayı aştı. Piyasalardaki dalgalanmaların ise emeklilik fonlarını diğer yatırım enstrümanları kadar etkilemediği görüldü.
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, 2013’ün ilk 7 ayında BİST de yüzde 6, devlet tahvili ve hazine bonolarında yüzde 2’ye varan kayıplar yaşandığını, ağırlıklı olarak bu piyasalara yatırım yapan emeklilik fonlarının da değer kaybına uğradığını belirterek, “Yüzde 1 seviyelerinde gerçekleşen bu kayıpla birlikte emeklilik fonları diğer yatırım araçlarından pozitif olarak ayrıştı” dedi.
Mete Uğurlu, uzun vadeli bakış açısıyla değerlendirilmesi gereken emeklilik yatırım fonlarının bugüne kadar gösterdiği performansın diğer tüm yatırım enstrümanlarının üzerinde olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
HİSSE FONU CAZİP
“2004 yılı başından 2013 Temmuz ayı sonuna kadar geçen dönem için yapılan değerlendirmede, emeklilik yatırım fonlarının kümülatif ağırlıklı ortalama getirilerinin yüzde 237 seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Aynı dönemdeki TÜFE oranları dikkate alındığında sistem fonları, ortalama yüzde 58 oranında net reel getiri sağladı. Fon tipi detayında inceleyecek olursak; hisse fonlarının ortalama getirisi yüzde 317 oranında gerçekleşirken, kamu borçlanma araçları fonlarınınki yüzde 249 oranında ölçüldü. Esnek, likit ve uluslararası dövize endeksli fon kategorilerinin ortalama getirisi ise sırasıyla yüzde 238, 181 ve 132 olarak gerçekleşti.”
AvivaSa CEO’su Meral Eredenk, 1 Ocak’ta başlayan uygulamanın yarattığı en büyük değişikliğin, katılımcı sayısında ve katkı payı tutarlarında olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yılın ilk yedi ayında 2.2 milyar TL katkı payı üreten sektör, bu yılın aynı döneminde yüzde 60’lık bir artışla 3.5 milyar TL katkı payı üretti” dedi.
Meral Eredenk, 1 Ocak’tan, 31 Temmuz tarihine kadar sürede 630 bine yakın yeni katılımcının sisteme katıldığını ve toplam katılımcı sayısının 3.7 milyonu geçtiğini ifade ederek, “Sadece 2013’te sisteme katılan net katılımcı sayısı, toplam katılımcı sayısının yüzde 16.75’ine tekabül etmektedir. Geçen yılın ilk 7 ayı ile 2013’ün 7 ayı arasında net katılımcı sayısındaki yüzde 143’lük bu artış, sisteme duyulan güvenin yanı sıra 1 Ocak 2013 ile birlikte sunulan yeni avantajların etkisine işaret ediyor” dedi.
Piyasadaki dalgalanma etkiledi
AvivaSa CEO’su Meral Eredenk, piyasalardaki dalgalanmalar hakkında şunları söyledi: “Yılbaşına nazaran sektörün ortalama getirileri düşük kalmakla birlikte daha uzun vadeli bakıldığında getiriler tatminkar seviyelerde. Örneğin, son 2 yıllık getirilere baktığımızda hisse senedi emeklilik yatırım fonlarının net getiri ortalamaları yüzde 30 seviyesine yaklaşıyor. Aynı dönemde esnek-dengeli fonlar da net yüzde 17 civarında bir getiri sağlamış durumdalar. 2 yıllık kamu borçlanma araçları ve likit fonların net getirileri de yüzde 13 civarında seyrediyor. Emeklilik fonları pazarı yılbaşından bu yana yüzde 18 büyüdü.”
56 yaş üstü katılımcı arttı
ANADOLU Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, bireysel emekliliğin, tüm kesimler için küçük tasarruflarını değerlendirebilecekleri en iyi bireysel yatırım aracı olacağına değinerek, şunları söyledi: “Devletin herkese yüzde 25 oranında katkı sağlaması neticesinde, özellikle, bugüne kadar vergi avantajını kullanma imkânı olmayan; gençler, çiftçiler, ev hanımları, erken emekliler, öğrenciler gibi kesimin sisteme olan ilgisinin arttığını gözlemliyoruz. Buna bağlı olarak, bu yıl 25 yaş altı ve 56 yaş üzeri katılımlarda geçmiş dönemlere nazaran artış gözlemliyoruz.”
SİGORTA DANIŞMA KÖŞESİ Sorularınız için: sigorta@hurriyet.com.tr
SORU: Farklı bireysel emeklilik hesaplarımı tek hesapta toplamak istiyorum ancak bunun olamayacağı söylendi. Yaparsam da iki yıl devlet katkısı alamayacağım iletildi. Doğru mu? ? Nursel Ovacık
CEVAP: Farklı şirketlerdeki hesapların birleştirilebilmesi emeklilik hakkının kullanılması esasında yapılabilir. Sistemden çıktığınızda yeniden girerseniz iki yıl devlet katkısı hakkından da yararlanamayacaksınız.