Emeklilerin yüzde 30’u çalışıyor ayda 2 bin 100 lira gelir bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Emeklilerin yüzde 30’u çalışıyor ayda 2 bin 100 lira gelir bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2009 00:00

Yapı Kredi Emeklilik’in Yaşlılık Araştırmaları Merkezi (65+) sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirdiği ’Yaşlılık Geçim Endeksi’nin sonuçlarını açıkladı. 10 ilde 55 yaş üstü 843 kişi ile Boğaziçi Üniversitesi ve TNS PİAR’ın işbirliğinde yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de emeklilerin yarısından fazlası emeklilik döneminde geçinmek için çalışmaya ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Emekliler ortalama aylık 1300 lirayla geçinirken, ihtiyaç duydukları gelir ise 2 bin 100 lira civarında bulunuyor. Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez bu ihtiyacın 55 yaş üstündeki kişileri çalışmaya mecbur ettiğine dikkat çekerek "Bu sonuçlar, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) ne kadar gerekli olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

Eğlence için kaynak yok

Türkölmez, araştırma sonuçlarına göre 55 yaş üstündekilerin ve özel olarak da emeklilerin gelir durumunun rahatça geçinebilecekleri düzeyde olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Emeklilerin bir bölümü emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederken, diğer bir bölümü iş arıyor. Emekli harcalamarının büyük bölümünü temel gereksinimler oluşturuyor. Eğlence, seyehat gibi aslında emeklilikte yapılacağı varsayılan faaliyetlere son derece az bir kaynak ayrılabiliyor."

Araştırma sonuçlarına göre 55 yaş üstündeki erkeklerin yüzde 8.5’i, kadınların ise yüzde 61’i sigortalı değil. Bu kadınların büyük bölümü ise eşleri ya da babaları dolayısıyla sosyal güvenlik haklarından yararlanıyor. Doğrudan ya da sosyal güvencesi olmayan kadınların oranı ise yüzde 12.

Görüşme yapılan kişilerin 5’te 1’i çalışma hayatına 16 yaşından önce başlarken, emeklilik için ortalama 31 yıl sigorta primi ödemeyerek çalıştıkları dikkat çekiyor. Erkekler 68, kadınlar 66 yaşında aktif çalışma hayatından tamamen ayrılmayı planlarken, İdeal emeklilik yaşının kadınlar için 51, erkekler için ise 58 olması gerektiği düşünülüyor.

Emekli geleceğe karamsar bakıyor

YAPILAN
araştırmaya göre 55 yaşın üstündeki kişiler geleceğe karamsar bakıyor. Araştırmaya katılanların yüde 70’i bir sonraki yılın ekonomik açıdan daha kötü olacağını düşünürken, gelecek kuşakların ekinomik durumuna ilişkinde kaygı duyuyor. Çocuklarının kendilerinden ’daha kötü ya da ’çok daha kötü’ olacağın düşününlerin oranı ise yüzde 45.

Aylık harcamanın büyük bölümü ihtiyaca

EMEKLİLERİN
aylık harcamalarının büyük bölümü gıda, ısınma, elektrki, su gibi temel ihtiyaçlardan oluşuyor. Emeklilerin sadece yüzde 18’i tatil, yüzde 9’u da sinema. tiyatro gibi etkinliklere harcama yapabilirken, yüzde 28’inin borcu ya da kredi ödemesi bulunuyor. 55 yaş üstü kişilerin ortalama harcamaları 1.200 TL olurken, bunun 100 TL’si çocuklar tarafından karşılanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!