Çiğdem TOKER
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2002 02:10
Ziraat Bankası Genel Müdürü Niyazi Erdoğan, ‘‘Maaş kuyruğunda bekleyen emekliler aklıma Hitler dönemini getiriyor. Emeklilerin kuyruklarda öldüklerini gördükçe geceleri uyuyamıyorum. Rica ediyorum emekliler banka kartlarını kullansınlar’’ dedi.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Niyazi Erdoğan, emeklilerin maaş kuyruklarında ölmesinin kendisini çok sarstığını ve geceleri uyuyamadığını söyledi. ATM makinalarının sayısını arttırıp teknolojiyi yükseltmek için büyük gayret içinde olduklarını belirten Erdoğan emeklilere, ‘‘Rica ediyorum. Ne olur, banka kartlarını kullansınlar. Birkaç milyonluk küsuratı, ertesi gün çeksinler’’ diye seslendi.
Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Erdoğan, emeklilerin maaş kuyruğunda perişan olmaması için, Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında olduğu gibi, ödeme günlerini ayın değişik günlerine böleceklerini açıkladı. Erdoğan, bu konuda Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan ile görüştüğünü de ifade etti. Niyazi Erdoğan, sorularımızı şöyle yanıtladı:
HİTLER DÖNEMİ GİBİ
Ê
Emekliler maaş kuyruğunda ölünce ne hissediyorsunuz?
- Uykularım kaçıyor. Günlerce uyuyamıyorum. Kocaeli şubemizde bir ATM cihazı vardı. Onu da bayırın tepesine yapmışlar. Ben aşağıya doğru inerken, yukarıya doğru çıkan engelli bir emeklimizi gördüm. Bana (Maaş çekmeye gelirken, ben her ay ölüyorum) dedi. Ağladım. Bazen kuyrukta bekleyen emeklileri izlerken, aklıma Hitler dönemi geliyor. Bayılanlar, bunalanlar, kriz geçirenler. Ben de bir SSK emeklisiyim. Ve emekliler bunu haketmiyor.
MAKAM ODALARI EMEKLİLERE
Sistemi iyileştirmek için ne yapıyorsunuz?
- ATM cihazlarının teknolojisini yükseltiyoruz. Sayılarını arttırıyoruz. Emlakbank ile Ziraat Bankası'nın altyapılarını birleştirmek çok vaktimizi aldı ama başardık. İki bankanın sistemleri daha yeni konuşur hale gelmeye başladılar. Artık Emlakbank kartları Ziraat şubelerinde çalışmaya başlıyor. Şimdi bazı şubelerdeki makam odalarını söktürüyorum. Bu odaları emeklilerimiz için oturma odası haline gelebilir. Ödeme günlerinin ay içine yayılması projesine büyük önem veriyoruz. Şimdi özel işlem merkezlerimizde bir yenilik başlatıyoruz. Burada aynı zamanda mevduat müşterilerimiz var. Şimdi hem emekli olup hep tasarruf mevduatı bulunan müyşterileri en yakın şubeye göndereceğiz ki onlar kuyrukta fazla beklemesin. Bu işin sosyal yanı ve sorumluluğu çok fazla. Neden Yapı
Kredi, İş Bankası, emeklileri kabul etmiyor sanıyorsunuz. Çünkü karlı değil.
Emekliler büyük şehirlerdeki ATM makinalarında ciddi sorunlar yaşıyor?
- Bakın onlardan bir ricam var: Bizim 4.8 milyon emeklimiz var. Sadece yüzde 30'u kart kullanıyor. Kartları kullanmak çok basit. Lütfen kartlarını kullansınlar. Maaşlarının tamamını çektikten sonra kalan birkaç milyon liralık küsuratı da hemen içerden manuel olarak çekmeye çalışmasınlar. Ne olur o küsuratı bir gün sonra alsınlar. O birkaç milyonluk küsuratın alınmak istenmesi bile, ödeme günlerinde inanılmaz bir sıkışıklığa yol açıyor. İnanmayazaksınız, hayır duası alalım diye evlerde ödeme yapmayı düşündüm. PTT yönetimiyle görüştüm. Hiç ilgi görmediğini söylediler.
Çok ses getiren bir kıyafet genelgeniz vardı. Hala yürürlükte mi?
- Tabii yürürlükte. Bunu eleştirenler, gidip Citibank'taki kıyafet genelgesine baksınlar. Banka müşterisi benim bilançomla ilgilenmez ki. Personelin dış görünüşü, güleryüzlü olup olmadığıyla direkt ilgilenir. Bayan personelin bakımlı, hafif makyajlı olması neden kötü olsun ki?
Ziraat personeli asker ruhludurNiyazi Erdoğan'ın Ziraat Bankası personeliyle ilgili değerlendirmesi şöyle: ‘‘ Ziraat Bankası'nın personeli asker ruhludur. Gerektiğinde ölümü pahasına verilen hedefe kilitlenir. Dünyanın hiçbir kuruluşunda olmayan bir personel profilimiz var. Göreve başlarken söylediğim bir şey vardı: (ziraat bankasının personeli, pantolonu değil, ayakkabısı yırtılan bir personel olacaktır.) Bunu başardığımız kanısındayım. Ziraat'ın bir eğitim merkezi var. 750 kişi oradan bankaya alınmış. Pırıl pırıl insanlar. Masterlı bu çocuklar öyle manuel işlerde çalıştırılmışlar ki, şaşırdım kaldım.’’
Ziraat Bankası'nın her sabah 8 katrilyon lira bulmak zorunda olan bir Banka'dan ‘‘pazarlama’’ odaklı bir bankacılığa geçtiğini söyleyen Erdoğan, bu konudaki yenilikleri şöyle aktardı:
AYLIK KARNE:
Ağustos'tan itibaren, sonuç hedefli çalışma yapılıyor. Belli ürünlerde, yabanı para, TL, SSK prim tahsilatı vergi tahsilatında hedefler konuldu. Şubenin, yanındaki dükkanın ne yaptığınndan haberdar değildi. Müşteri formu doldurulmaya başlandı. Ticari müşteriler ile ilgili tam 45 bin form geldi. Ticari müşterilerle ilgili.
INTRANET HABERLEŞMESİ:
Şubeler Intranet aracılığıyla haberleşiyor. Postayı bırakıldı. Şubelerin performansıyla ilgili karne tutuluyor. Aylık olarak hangi şube hangi işlemde nereye gitmiş izleniyor.
TELLER SİSTEMİ:
2001 bilançosu verildi. ‘Teller’ sistemini başlatıldı. Artık şubelerdeki her banko 147 ayrı işlemin hepsini yapacak. Elektronik ortamda vergi tahsilatına geçiliyor.