Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tekrar görüşülmek üzere TBMM’ye iade ettiği emekli milletvekillerinin maaşlarına ilişkin düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yeniden ele alındı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in kısa sunumunun ardından milletvekilleri, yasal düzenlemeye ilişkin görüşlerini aktardı. Bazı vekiller, kamuoyunda, “kıyak emeklilik” olarak algılanan düzenlemenin yanlış aktarıldığını belirttiler. Bu arada komisyon üyelerinden Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz ve Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya, Cumhurbaşkanı’nın veto ettiği 6262 sayılı kanun’un 16’ncı maddesine ilişkin önerge verdi. Önergeye göre, geçici 38’nci madde, “Bu kanunun 43’ncü maddesindeki yüzde 42 oranı yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar yüzde 45 olarak uygulanır” şeklinde düzenlemesini istedi. Daha önce aynı madde ilişkin Genel Kurul’da verilen önergeyle, bu oran 2020 yılına kadar yüzde 81, 2020’den sonra da yüzde 65 olarak düzenlenmişti.
İKİ YIL MECBURİYETİ KALKIYOR
Önergenin kabul edilmesi durumunda, emekli maaşının hak edilmesi için daha önce 2 yıl süreyle milletvekili olarak görev yapma şartının da kaldırılması öngörülüyor
YÜZDE 42’DEN YÜZDE 60’A ÇIKMASI ÖNERİLMİŞTİ
Daha önceki uygulamada yaş ve prim gün sayısı koşullarını sağlamak ve iki yıl milletvekilliği yapmış olmak kaydıyla, milletvekillerine Cumhurbaşkanına bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 42’si oranında emekli maaşı bağlanacaktı. Bununla, 2012’de emekliliğe hak kazanan bir milletvekilinin emekli aylığının yaklaşık 5 bin 600 TL olması sağlandı.
Ancak bu karardan birkaç saat sonra, ikinci operasyonla da emekli maaşı hesaplama yönteminde yer alan yüzde 42’lik oranın, 31 Aralık 2020’ye kadar yüzde 60 olarak uygulanacağı hükmü getirildi. Bu, emekli maaşlarını katlayarak, yaklaşık 7 bin 750 TL’ye yükseltilmesi anlamına gelecekti.
CUMHURBAŞKANI VETO ETMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Gül, emekli milletvekillerinin maaşında artış öngören yasayı "emekli aylığının belirlenmesine esas olan oranın sekiz yıllık bir süre için yüksek oranda artırılarak uygulanmasının kamu vicdanında da rahatsızlığa yol açtığı" gerekçesiyle veto etmişti.