Güncelleme Tarihi:
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, elmada hasadın buruk geçtiğini bildirerek "Mart ayı sonunda meydana gelen don felaketi elma üretimini çok olumsuz etkiledi" ifadesini kullandı. Bayraktar, yazılı açıklamasında, en önemli meyvelerden elmada Türkiye'nin dünyanın büyük üreticilerinden biri olduğunu ama ürünü yeterince iyi değerlendiremediğini belirtti. Mart ayı sonunda yaşanan don felaketinin elma üretimini çok olumsuz etkilediğine işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti: "Geçen yıl 3,1 milyon ton dolaylarında olan elma üretiminin, bu yıl iyimser tahminlere göre bile 2,5 milyon ton civarına gerilemesi bekleniyor. Rekoltede beşte bire yakın kayıp olacağı tahmin ediliyor."
İHRACAT YETERSİZ
Türkiye'nin hemen her yerinde elmanın yetiştiğini ama Isparta, Karaman, Niğde, Denizli, Antalya, Kayseri, Çanakkale'nin elma üretiminin yoğun yapıldığı iller olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti: "Dondan en fazla zarar gören Isparta, Karaman, Niğde, Konya, Osmaniye, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Elazığ, Sakarya ve Çorum'da 2013 yılı toplam elma üretiminin yüzde 59'unun üretildi. Isparta, 634 bin 862 ton elma üretimiyle yüzde 20,3, Karaman 571 bin 479 ton üretimle yüzde 18,3, Niğde ise 349 bin 122 ton üretimle yüzde 11,2 pay alıyor. Elma ülkemizde sevilen bir meyve. Yurtiçi tüketimi 2 milyon tonu geçiyor. Böyle olunca, rekoltenin de düşük kalacağını dikkate aldığımızda elma ihracatının olumsuz etkilenmesinden endişeleniyoruz. Zaten üretimde Çin ve ABD'den ardından üçüncüyüz ama ihracatta miktarda 18, değerde 21'inci sıradayız. Üretimi bizden az olan birçok ülke, bizden çok daha fazla elma ihracatı yapıyor. 2012 yılında 68 bin 774, 2013 yılında 125 bin 682 ton elma ihracatı yapıldı. Bu meyvenin ihracatından 2013 yılında 49 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. 2011 yılında elma ihracatından ABD, 952 milyon dolar ihracat geliri sağladı. Aynı yıl bizim yarımız kadar elma üreten Fransa'nın ihracatı 737 milyon doları bulurken, bizim ihracatımız 36,6 milyon dolarda kaldı." Bayraktar, standardizasyon, ambalajlama ve depolamaya daha fazla özen göstererek ihracatın artırılabileceğini, böylece hasat sonrası ürün kayıplarının da azaltılacağını belirtti.