Eleman bulsak dışarıda 4 milyar doları aşarız

Güncelleme Tarihi:

Eleman bulsak dışarıda 4 milyar doları aşarız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2007 00:00

Fas’taki 200 milyon Euro’luk petrol rafinerisini tamamlamak üzere olan Tekfen Taahhüt Grubu, Katar ve Libya’da yeni ihaleler kazanırken, Tataristan’daki rafineri projesi için de teknik yeterlilik aldı. Grubun Başkan Yardımcısı Ümit Özdemir, "İstediğimiz sayıda yetişmiş eleman bulabilsek, yurtdışında 2.1 milyar dolar olan iş hacmimizi iki katına çıkarırız" dedi.

KUZEY Afrika ülkesi Fas’ın tek ve en büyük petrol rafinerisi Samir’i yenileme projesini 2008 yılı sonunda bitirmeye hazırlanan Tekfen Taahhüt Grubu, Katar’da yeni 600 milyon dolarlık otoyol ihalesi kazanırken, Tataristan’daki rafineri projesi ihalesinde de teknik yeterlilik aldı. Grup, Libya’daki 480 milyon dolarlık Büyük Yapay Nehir Projesi’nde boru hattıyla içme suyunu Al Khufa-Tazerbo şehirleri arasına taşıma projesine geçen ay başladı. Ortadoğu’da 1 milyar doların üzerinde, Kuzey Afrika’da 850 milyon dolarlık iş hacmine ulaşan Tekfen Holding bünyesindeki Tekfen Taahhüt Grubu, Fas’ın en büyük projelerinden biri olan Kazablanka’daki Samir Rafinerisi’nin 640 milyon dolarlık modernizasyonunda, 200 milyon Euro’luk paya sahip. Toplam aktif portföyü 2.1 milyar doları bulan Tekfen, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Hazar Bölgesi’ndeki petrokimya, enerji ve proses mühendisliği projelerine odaklanıyor.

KATAR VE TATARİSTAN’DA YENİ PROJELER: Tekfen Taahhüt Grubu Başkan Yardımcısı Ümit Özdemir, taahhüt sektöründeki odaklarını petrokimya alanında güçlendireceklerini belirterek, Katar ve Libya’da yeni aldıkları projelerin devam ettiğini, Rusya’daki özerk Tataristan’da da rafineri projesi için ihalede yeterlilik aldıklarını bildirdi. Tekfen, Fas’ta çalıştığı İtalyan Snamprogetti firmasıyla Tataristan, Kazan’daki 15 milyar dolarlık rafineri ve kuvvet santrali projesininin 5 milyar dolarlık rafineri kısmını almayı hedefliyor. Projenin tamamının on yılda tamamlanacağı belirtiliyor. İhalenin kime verileceğinin bir yıl içinde netleşeceğini aktaran Özdemir, projeyi alma olasılıkları bulunduğunu vurguladı. Özdemir, "Sektörde kalifiye eleman açığı çok fazla. Yetişmiş eleman bulamıyoruz, istediğimiz sayıda eleman bulabilsek, 2.1 milyar dolarlık iş hacmini iki katına çıkartırız" dedi.

PETROKİMYA TESİSLERİNE ODAKLANACAĞIZ: Elektrik ve elektronik mühendisliğiyle ilgili işleri daha fazla yapmak istediklerini dile getiren Özdemir, "Türk müteahhitleri genelde inşaat ağırlıklı işler yapıyor. Endüstriyel işleri daha fazla yapmalıyız. Daha başarılı olmamız için bu tür işlere yönelmemiz ve bunlardan pay almamız gerekiyor. Rotamızı, petrokimyanın olduğu alanlara çevirdik" diye konuştu. Özdemir, projelerinin yüzde 96’sının yurtdışında olduğunu ve uluslararası şirket olmayı hedeflediklerini aktararak, 100 milyon doların üzerindeki projelerle ilgilendiklerini ve yılda 30 projeye teklif verdiklerini kaydetti. Ümit Özdemir, Türkiye’de Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul-İzmir otoyolu, Ankara-İzmir otoyolu, Tüpgeçit projeleriyle ilgilendiklerini vurguladı.

Tekfen’in dışardaki işlerinin durumu

Tekfen Taahhüt Grubu, yurtdışında bugüne kadar 3 milyar dolar değerinde 285 proje tamamladı.

Devam eden proje sayısı 20. Tekfen Grubu’nun toplam çalışan sayısı ise 13 bin.

Yurtdışındaki projelerinin yüzde 40’ı Ortadoğu’da.

Bunların yüzde 46’sı fabrika, yüzde 32’si otoyol, yüzde 20’si ise boru hattı.

Bazı ülkeler yerli işçi için zorluyor

14
bin çalışanı olan Tekfen’in 2 bin 500 çalışanı şantiyelerde görev yapıyor. Ümit Özdemir, yurtdışındaki projelerde yüzde 30 oranında Türk işçi çalıştırdıklarını belirterek, "Suudi Arabistan, Fas gibi ülkelerde yüzde 70 oranında yerli işçi çalıştırma zorunluluğu getiriliyor. Projelerimizdeki Türk çalışan sayısını yüzde 30’da tutabiliyoruz. Türk işçi sayısını artırmada kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyoruz. Yoksa Türk çalışan sayısını artırmak isteriz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!