Güncelleme Tarihi:
ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığının (ÖİB) kararının ardından, 5 elektrik dağıtım bölgesinde, ikinci en yüksek teklifi veren firmalarla hisse satış sözleşmesi imzalanması halinde, 9 milyar 12 milyon dolarlık özelleştirme gelir elde edilecek. En yüksek teklif veren firmalara devir gerçekleşebilseydi özelleştirme geliri 9 milyar 415 milyon dolar olacaktı. Böylece ihalelerde özelleştirme geliri farkı 403 milyon dolar olacak.
Gediz’de 3’üncü teklif yok
Boğaziçi Elektrik, İstanbul Anadolu Yakası, Gediz Elektrik Dağıtım, Trakya Elektrik Dağıtım ve Toroslar Elektrik Dağıtımın özelleştirme ihalelerinde en yüksek teklifi veren firmaların yükümlülüklerini yerine getirmemesinin devlete faturası, irat kaydedilen 75 milyon dolarlık teminat düşüldüğünde, 328 milyon doları bulacak. Gediz Elektrik Dağıtım’da üçüncü teklif bulunmazken, diğer bölgelerde üçüncü teklif sahipleri ile hisse satış sözleşmesi imzalanması durumunda elde edilecek özelleştirme geliri 6 milyar 598 milyon dolarda kalacak. Teklifleri bulunan firmalara bakıldığında, Aksa Holding’in Trakya Elektrik Dağıtım’da 622 milyon dolarla en yüksek teklif sahibi olduğu, Boğaziçi Elektrik Dağıtım’da ise 2 milyar 751 milyon dolarla en yüksek teklif veren ikinci firma olduğu görülüyor. Aksa Holding’de, MMEKA’nın sahibi Mehmet Kazancı’nın kardeşi Cemil Kazancı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Kazancı Holding’in de ortaklığı bulunuyor. Mehmet Kazancı, Kazancı Holding ile bir süre önce yollarını ayırmıştı.
Belirsizlik süreci
Kazancı Holding’in, Aksa Enerji hisselerinin yüzde 43’ünü Goldman Sachs’a rehin vererek 192 milyon dolar kredi aldığı ve 3 ay sonra hisselerinin yüzde 26.47’sini tekabül eden payla ilgili olarak, olumsuz ekonomik etkilere karşı çeşitli koruma unsurları içermesi öngörülen bir sermaye finansmanı (equity financing) işleminin görüşmeleri hakkında Goldman Sachs’e münhasır yetki tanındığı açıklanmıştı. Dağıtım özelleştirmeleri ile ilgili şirketlerin ihaleye girdikleri ekonomiyle şimdiki farklı döviz kurunun etkisiyle, finansman bulmanın zorlaştığı ve belirsizliğin devam ettiği de belirtiliyor.
Aksa: Finansal ortaklık görüşmelerine başlayacağız
ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığının (ÖİB) elektrik dağıtım ihalelerindeki kararın kendilerine ulaştığında finansal ortaklık görüşmelerine başlayacaklarını açıklayan Aksa Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz ikinci olduğumuz Boğaziçi Elektrik Dağıtım’a ilişkin finansal ortaklık görüşmelerine başlayacağız. Yurtiçi ve yurtdışı finans kuruluşlarıyla görüşeceğiz. Yerli ve yabancı ortaklık konusunda da görüşmelerimiz olacak.”
Kazancı: 30 Ağustos’a kadar ana parayı yatırma kararı aldık
İSTANBUL Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım özelleştirmelerine ilişkin, 30 Ağustos’a kadar ana parayı yatırma kararı aldıklarını belirten MMEKA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, şöyle konuştu: “Bu konuyla ilgili Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (ÖİB) başvuracağız. Ortağımızla dün (önceki gün) verdiğimiz kararda bu parayı yetiştireme-yeceğimizi düşünüyorduk. O nedenle ek süre talep etmiştik. İhalenin ikincilere verilmesi halinde çok büyük bir kamu zararı oluşturacağını bildiğimiz için ek süre verileceğinden çok emindik. ÖİB tüyü bitmemiş yetimin hakkını düşünecekti. Fakat ortağım da bu gelişmeden çok etkilendi ve duygulandı. Aldığımız son kararla ÖİB’nin bize verdiği 30 Ağustos son ödeme tarihine kadar ana parayı yatırarak kamu zararı oluşmasını engelleyeceğiz.”
Yıldız: İhale süreçlerini yakından takip ediyoruz
ELEKTRİK dağıtım ihaleleriyle ilgili süreci yakından takip ettiklerini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu bilgileri verdi: “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı açıklama yaptı. Orada elektrik dağıtım hizmetlerinde birinci sıradakilerden ihaleye devam edenler oldu, edemeyenler oldu. Teminatı irat kaydedilecekler var, edilmeyecekler var. Bu süreçte tabii ki takvim devam ediyor. Kamu üzerine düşeni şeffaf bir şekilde yaptı, özel sektörde kendi üzerine düşeni tabii ki yapmak durumunda. İkinci sıradakiler, olmazsa üçüncü sıradakiler verdikleri teklifin arkasında durarak sürece devam edecekler. Bu arada yeni aktörler, yeni oyuncular devreye girdi. Bir kısım aktörler devre dışı oldular. Bu, kamunun müdahalesi olmaksızın özel sektörün kendi tercihleriyle, kendi iş akış programlarıyla beraber gerçekleştirdiği bir durumdur. O açıdan biz de dikkatle bunları takip ediyoruz.”