Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2011 14:32
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, elektrik faturalarında, enerji tüketim bedeli dışında abonelerden 9 ayrı kalemde para tahsil edilmesine tepki gösterdi. Dinç, sade bir fatura düzenlenmesi, tüketim bedeli dışındaki ücretlerin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Mustafa Dinç, elektrik faturalarında abonelerden kaçak ve kayıp enerji bedelinden, TRT fonuna kadar ücret alındığını belirtti. Dinç, şunları söyledi:
"Bir fatura üzerinde, aktif enerji bedelinin dışında dağıtım, iletim, perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma, kayıp ve kaçak bedeli, TRT fonu, enerji fonu, belediye fonu ve KDV olmak üzere toplam 9 kalem maliyet bulunmakta. Bu 9 kalem, faturayı ikiye katlıyor. Örneğin bir mesken abonesi 7 TL’lik elektrik tüketimi yapmışsa, 14 TL’lik fatura kesilerek tahsilat yapılıyor. Tüketici kullandığı 7 liralık elektriğe karşı 7 TL de masraf ödüyor."
Elektrik faturalarında tahsil edilen bir takım bedellerin gereksiz olduğunu kaydeden Mustafa Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle TRT payı, elektrik kullanımıyla alakası olmayan bir bedeldir. Ama her faturada yüzde 2 olarak alınmaktadır. Evinde TRT’ye ait bir alıcısı olmayan, hatta TRT’yi seyretmeyen bir vatandaşın TRT vergisi ödemesi hiç de doğru değil. Vatandaşların bu faturalara itiraz etmesi, mahkemelere gitmesi yolu açıktır. Diğer taraftan, enerji fonu adı altında alınan yüzde 1’lik bir bedel var. Bu fonun nereye harcandığı, ne şekilde kullanıldığı açık değil. Belediye fonu adı altında yüzde 5’lik bir bedel daha alınmaktadır. Bunlar kamu bütçelerinden tedarik edilebilecek rakamlarken, tüketicilerin faturalarından bu şekilde paylar kesilerek faturaların şişirilmesi ve yüzde 100’lük bir artışa neden olmaktadır. Sayaç okuma bedeli de faturalar için anlamsız bir uygulamadır. Zaten fatura vermek için dağıtıcı şirketin sayaçları okuma zorunluluğu vardır. Verilen bu hizmete karşılık ekstra bedel alınması doğru değil."
TÜKETİCİ KAÇAK ELEKTRİK KULLANMAYA TEŞVİK EDİLİYOR
Mevcut fatura sisteminin tüketiciyi kaçak elektrik kullanmaya teşvik ettiğine dikkat çeken Mustafa Dinç, bu yanlış faturalama sisteminden vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Dinç, "Özellikle kayıp ve kaçak oranın yüksek olduğu Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki kaçak elektrik kullanan tüketicilerin faturaları, dürüst tüketicilere dağıtılarak tahsil edilmektedir. Bu da kaçak oranının yüzde 70’lere vardığı doğu illerinde elektrik faturasını düzenli olarak ödeyen dürüst bir vatandaşın faturasının 4 katına çıkmasına neden olmaktadır. 10 TL’lik elektrik tüketen bir vatandaşa 40 TL’lik elektrik faturası gönderilmektedir. Faturaların yüksek olması tüketicileri de kaçağa teşvik etmektedir" diye konuştu.
Kaçak elektrik kullanımını önlemek için özelleştirme yapıldığını belirten Mustafa Dinç, "Ancak onların da hiçbir çalışma yapmayıp işin kolayına kaçtığını, kayıp ve kaçak bedellerini vatandaşların üzerinden tahsil ettiğini görüyoruz" dedi.