Güncelleme Tarihi:
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Hukuk Müşaviri Hayati Küçük, Yargıtay Genel Kurulu’nun elektrikte kayıp kaçak bedelinin dürüst vatandaştan tahsil edilemeyeceğine dair kararının ‘emsal’ bir karar olduğunu iddia etti. Küçük, “Yargıtay Hukuk Genel Kurulu emsal bir karar aldı, içtihat niteliğinde. Dolayısıyla dava açılan mahkemeleri bağlayıcı bir niteliktedir. Bu karara dayanılarak vatandaşın dava açması yerindedir dürüst tüm vatandaş dava açmalıdır” dedi.
PARANIZI NASIL GERİ ALACAKSINIZ?
DANIŞTAY MI YARGITAY MI KARAR VERİR?
Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) ile Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Yargıtay kararı ile ‘kayıp kaçak bedeli iadesi yapılamayacağı’ iddiaları ise hukukçular arasında tartışma yarattı. Bazı hukukçular Yargıtay Genel Kurulu’nun kararını görmek gerektiğini, daha önce Türk Telekom’un sabit telefon ücreti alamayacağı kararını Danıştay’ın verdiğini vurguladılar.
Ancak EMO Hukuk Müşaviri Hayati Küçük, “Bu idari bir karar değildir çünkü kayıp kaçak bedelinin vatandaştan alınmasına dair ne bir kanun, ne bir EPDK yönetmeliği, tebliği ya da kararı vardır. Dağıtım şirketinin vatandaş faturasına eklediği bir kayıp kaçak bedeli vardır ve bu tarifeyi de EPDK onaylamıştır. Bunun dışında hiçbir yasal altyapısı olmayan bir karardır” dedi.
DANIŞTAY’DA DAVA SON AŞAMAYA GELDİ
EMO olarak 2012 yılında Danıştay’da dava açtıklarını da anlatan Küçük, “Biz kayıp kaçak bedelinin dürüst vatandaştan alınmasının dağıtım şirketlerini rehavete sevk ettiğini, kayıp kaçak bedelini düşürmek için gerekli teknolojik yatırımları yapmalarını engellediğini ileri sürerek dava açtık ve iptalini istedik. Danıştay savcısı da tıpkı Yargıtay Genel Kurul kararında olduğu gibi 2014 yılının başında görüş bildirdi. Ancak henüz Danıştay kesin kararını vermedi, bekliyoruz” dedi. komisyonuna ve EPDK’ya başvurabilirler" dedi.