Elektrik yüzde 21 zamlanacak, tasarruf yapmayan fena yanacak

Güncelleme Tarihi:

Elektrik yüzde 21 zamlanacak, tasarruf yapmayan fena yanacak
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 00:00

Yılbaşında elektiğe yapılan yüzde 15 zamdan sonra, 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarına konutlar için yüzde 21, sanayi için ise yüzde 22 oranında zam yapıldı. Böylece 6 ayda elektriğe yapılan bileşik zam oranı konutlarda yüzde 39’a ulaşacak.

SON 5 yıldır elektrik fiyatlarına zam yapmayan hükümet, bu yılın ikinci zammını yaptı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere elektriÄŸe konutlarda yüzde 21, sanayide yüzde 22 oranında zam yapılmasını kararlaÅŸtırdı. Hükümet, 1 Ocak 2008’den geçerli olmak üzere elektriÄŸe yüzde 15 zam yapmış, ancak bu oran dağıtım bedeli, iletim bedeli ve parakende satış hizmeti ile yüzde 20’yi bulmuÅŸtu. Yılbaşında yapılan yüzde 15’lik zammın üstüne, 1 Temmuz’da geçerli olacak yüzde 21’lik artış dikkate alındığında elektriÄŸe 6 ayda yapılan bileÅŸik zam oranı konutlarda yüzde 39’a ulaÅŸacak. ElektriÄŸe 1 Temmuz’dan itibaren uygulanmak üzere konutta yüzde 22, sanayide yüzde 21 zam yapılması muhalefetinde tepkisine yol açtı. Â

Dört ayda bir zam

Zamlar, 1 Temmuz itibariyle maliyet bazlı fiyatlandırma sistemiyle (MBF) düzenlenecek. Sisteme göre, maliyetler düşerse fiyatlarda indirim, maliyetler artarsa fiyatlarda artış uygulanacak. Yeni fiyatlar her yılın Nisan, Temmuz ve Ekim ayından itibaren geçerli olacak. Elektrik, doÄŸalgaz ve kömür KÄ°T’leri, Temmuz ayını izleyen dönemlerde uygulayacakları yeni tarifelerini döviz kuru, petrol fiyatı ve enflasyona göre belirleyecek.  Â

Zincirleme yansıyacak

Tüm enerji KİT’leri, işçilik maliyetinden kömür fiyatlarına kadar maliyet unsurlarındaki her artışı zincirleme olarak fiyatlarına yansıtacak, ancak bu maliyet artışları nihai olarak tüketicilere elektrik satış fiyatı olarak dört ayda bir yansıtılacak.

Doğalgaza da zam gündemde

Giderek artan petrol ve doğalgaz fiyatları yüzünden ciddi bir mali sıkıntının içerisine giren ve ödemelerini kredi bularak karşılayan Botaş, maliyet artışlarını her ay yansıtabilme imkanı bulacak. Haziran başında doğalgaza yapılan 8.4’lük zammın ise giderek yükselen petrol fiyatları karşısında Botaş’ın maliyetlerini karşılayamadığı ve gaz fiyatlarının da 1 Temmuz itibariyle yeniden artırılabileceği belirtiliyor.

Elektrik zammı insafsızlık

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, elektriğe 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak yüzde 22 zam oranının insafsızlık olduğunu söyledi. Özyürek, AKP Hükümeti’nin, işçi, memur ve emeklilere bu zamların yol açacağı baskıyı giderecek ölçüde bir ücret artışı getirmesi gerektiğini belirtti. Özyürek, hem konuta hem sanayide uygulanan bu yüksek zam oranının büyük sıkıntı yaratacağını ifade etti.

Enflasyonu tırmandıracak

Mustafa Özyürek, şunları söyledi: "Getirilen zam oranı çok yüksek ve insafsızdır. Sanayi düşük kur nedeniyle ihracat yapmakta büyük zorluk çekerken şimdi sanayinin en önemli girdisi olan elektrikteki artış sanayiyi de baltalayacak ve artık ayakta duracak hale gelecektir. AKP’nin ekonomi politikalarının tümüyle iflas ettiği, artık enflasyonla mücadeleden bütünüyle vazgeçtikleri net olarak ortaya çıkmaktadır. Elektrikteki bu zam bütün ürünlere yansıyacaktır ve enflasyon daha da yükselecektir."

4 kişilik ailenin faturası 100 YTL’ye çıkacak

ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Musa Çeçen, "Otomatik zam sistemiyle 4 kişilik ailenin aylık elektrik faturasını 80-100 YTL’ye çıkaracak süreç başlayacak" uyarısında bulundu. Musa Çeçen, halen zamsız haliyle dört kişilik bir orta halli ailenin elektrik faturasının ortalama 275 kilovat saat tüketime denk düştüğünü ve bunun da 60-65 YTL’ye karşılık geldiğini belirterek, tüketicilerin yapacakları bazı ince tasarruflarla bu faturaları 20-25 YTL azaltabileceklerini söyledi. Musa Çeçen, yüzde 21’lik zamdan sonra halen 60-65 YTL fatura ödeyen ve klima kullanmadığı varsayılan orta halli bir ailenin ortalama faturasının vergilerle birlikte 80 YTL’yi aşacağını vurguladı. Çeçen, şöyle konuştu: "Günde 2-3 saat klima çalıştıran ve aylık ortalama 400 kilovat saat civarında elektrik tüketen ailelerin fatuarıs halen 100 YTL civarında. Zamdan sonra bu rakam vergilerle birlikte 125 liraya kadar çıkacak."

Hükümet enerji tüketimi düşük beyaz eşyayı teşvik etmeli

ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Musa Çeçen, tüketicilerin faturalarını azaltması için bazı önerilerde bulunduklarını, ancak bunların geçici iyileşmeler sağladığını, asıl çözümün düşük enerji harcayan beyaz eşya kullanılması olduğunun altını çizdi. Musa Çeçen, bu konuda şunları söyledi: "Acil olarak hükümetin dayanıklı tüketim malları konusunda samimi bir uygulama bekliyoruz. A sınıfı beyaz eşyalar, diğerlerine göre çok daha az enerji tüketir. Hükümetin çok fazla enerji tüketen eski cihazların kullanımdan kaldırılmasını teşvik etmesi ve belki geçici bir dönem bu chazların vergisini sıfırlaması gündeme gelebilir. Böylece evlerdeki eski cihazları süratle yenileriyle değiştirilir. İngiltere birkaç yıl önce bunu yaptı. Eski teknolojiyle çalışan ve fazla enerji harcayan buzdolaplarını 80 vatt’lık buzdolaplarına dönüştürdü. Bizde de bu yapılabilir. Halen Türkiye’de yaygın olarak kullanılan buzdolaplarının saatteki enerji tüketimi 375 vatt."

Evde enerji tüketimini nasıl azaltabilirsiniz?

Buzdolabı

Buzdolabının kapağını çok uzun süre açıp tutmamak gerekiyor. Açık kalınca içeri dolan sıcak havanın soğutulması için harcanacak enerji miktarı artıyor.

Buzdolabında çok boş alan bırakmak zorunda kalıyorsanız, ağzı bantlı kutularla dolabı doldurarak enerji kullanımını azaltabilirsiniz.

Lambalar

Kullandığınız lambaları mümkün oludğu kadar kaliteli ve kompaktlardan seçin.

Klima

Klima çalıştırmadan önce varsa evdeki panjurları kapatmak gerekiyor. Panjur yoksa açık renk perdelerle ısı engellenmeli.

Bulaşık makinesi

Bulaşık makinesi iyice doldurulduktan sonra, iki günde bir çalıştırılmalı.

Çamaşır makinesi

Çamaşır makinesini de iyice doldurduktan sonra iki günde bir çalıştırmak lazım.

Saç kurutma makinesi

Saç kurutma makinelerinin yüksek güçte olanlarını kullanmak elektrik tüketimini artırır. 1800 vatt’lık saç kurutma makineleri yerine daha düşük enerji tüketenleri tercih edilmeli.

Ütü

Ütülenecek eşyaların nemliyken ütülenmesi önemli. Kırışıkları sertleşmiş bir gömleğin ütülenmesi daha çok buhar tüketimine, fazla enerji kullanımına yol açar.

Ütüyü fişten çektikten sonra cihazda depolanan sıcaklıkla son eşyanızı da ütüleyebilirsiniz.

Çok zamanlı elektrik tarifelerine dikkat

ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Musa Çeçen, tüketicilrin en yoğun enerji tükettiği zaman dilimlerini çok iyi belirleyerek, ’çok zamanlı elektrik tarifeleri’ uygulamasından da yararlanılabileceğine dikkat çekti. Çeçen, bu konuda şunları söyledi: "Sabah 06.00-17.00 arası gündüz tarifesidir. 17.00-22.00 arası enerjinin en yoğun tüketildiği dönemdir ve en pahalısıdır. 22.00-06.00 arası gece tarifesidir. Eğer eve 17.00’den sonra geliyorsanız ve 23.00’de yatıyorsanız en yoğun dönemde enerji tüketirsiniz. Gece tarifesi size daha pahalıya gelir. Ütüyü akşam 22.00’den sonra yapar, bulaşık ve çamaşırı 22.00’den sonra yıkarsanız elektrik faturasından yüzde 30-40 tasarruf edebilirsiniz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!