Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Çin ve Endonezya ziyaretlerine eşlik eden Bakan Yıldız, gazetecilere ziyaretlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Endonezya'da yapılan görüşmelerde ve bugün toplanan iş konseyinde son derece verimli ve Türkiye'deki yatırımcıyı buralara yöneltebilecek çok farklı fırsatların çıktığını gördüklerini dile getiren Yıldız, hala nüfusunun yüzde 20'sinden fazlasına coğrafi koşullar nedeniyle enerji ulaştıramayan Endonezya'nın Türk yatırımcılar için iyi bir ortam olabileceğini söyledi.
Heyetler arası görüşmede Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun da Türk yatırımcıları ülkesine beklediğini ifade ettiğini anlatan Yıldız, "Biz de bu manada yatırımcılarımızı yönlendireceğiz. Özellikle enerji yatırımlarının artmasıyla alakalı Endonezya'da üretim santrallerinin gelmesiyle alakalı iyi bir işlem yapacağımız kanaatindeyim" diye konuştu.
İlk andaki hedefin Endonezya'ya 3 bin megavatlık bir yapıyı taşıyabilmek olduğuna işaret eden Yıldız, "Türkiye'nin kurulu gücü 71 bin megavatı geçti, ama burası 50 bin megavatın altında, bu nüfusa daha fazla enerji üretim santrali gerekiyor, bunu inşallah gerçekleştirmiş olacağız. En önemli kaynaklardan bir tanesi de önemli bir kömür ihracatçısı olan Endonezya'da uygun fiyatlarla, yerli kömür imalatımızı etkilemeden, kömür pazarını oluşturabilmek" ifadelerini kullandı.
Bakan Yıldız, Endonezya'nın jeotermal kaynak olarak da dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu belirterek, bunu da önemsediklerini, jeotermalle alakalı işbirliğinin sürebileceğini kaydetti.
RUS DOĞALGAZINA İNDİRİM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Alexander Novak'ın, Türkiye'ye sattıkları doğalgaz fiyatında yüzde 10,25'lik indirim yapabileceklerini söylediğini anımsatarak, şöyle devam etti: "Bunun imza altına alınması lazım. Bizim 13 Haziran'da Sayın Putin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın görüşmelerinde bu tür konular zikredilmişti. Biz, Türk akımının özellikle bir boru hattı olmak kaydıyla yatırım izninin verilmesiyle alakalı konu vardı. Bunlar eş zamanlı hallolacak konulardı. Biz, fizibilite ön iznini verdik, çalışmaya başlayabileceklerini söyledik, koordinatla alakalı çalışmaları yapabileceklerini söyledik. Eş zamanlı konuştuğumuz fiyat indirimi konusu vardı. Sayın Novak'ın bu tür bir açıklama yapmış olmasını iki ülke arasında yapılan görüşmelere olumlu bir katkı olarak görüyorum, kendisine teşekkür ediyorum.
Hem Rusya Federasyonu hem de Türkiye kurumsal hafızası itibariyle geliştirebilecek bir enerji alt yapısına sahip. Ben, önümüzdeki süreçte bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. Ağustos ayında artık anlaşmanın imzayla noktalanmasını ve bitmesini temenni ediyorum. 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak kaydıyla retro aktivite dediğimiz geriye dönük fiyat mekanizması çalışacak, inşallah bununla alakalı herhangi bir problemin olacağı kanaatinde değilim."
ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM YOK
Bakan Yıldız, doğalgazı düşük fiyatla sattıklarını belirterek, "Döviz fiyatlarına gelen, pariteye gelen fark bizim aldığımız yüzde 10,25'lik indirimden daha fazla. Neredeyse yüzde 20'leri bulan bir fark oldu. Döviz alıp TL ile satıyoruz ve açık pozisyonda çalışıyoruz. BOTAŞ olarak, maliyetimizi bir nebze olsun azaltsın istemiştik, ama son döviz fiyatlarındaki hareketlilik açıkçası bizi olumsuz yönde etkiledi. Şu ilk anda vatandaşımıza yansıyacak fiyat farkı, dövizle gelen yüzde 7-8'lik farkı vatandaşımıza zam olarak yansıtmamayı düşünüyoruz, herhangi bir zam öngörmüyoruz. İndirim beklerken zammı engellemek üzere yaptığımız bu çalışmanın da inşallah bu ay içinde noktalanacağı kanaatindeyiz. Dövizden gelen fark vatandaşımıza zam olarak yansıtılmayacaktır. Hem elektrik hem de doğalgazda temmuz ayı fiyatları ağustos ayında da geçerlidir" değerlendirmesinde bulundu. Çin ile yaptıkları görüşmelerin de verimli geçtiği kanaatinde olduğunu dile getiren Yıldız, Çin'de 7 büyük yatırımcı ve devlet kuruluşlarının yetkilileriyle görüştüklerini, bu kişilerin Türkiye'deki yatırımlara rağbet gösterebileceklerini söylediklerini kaydetti.