Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN en kritik enerji geçiş ülkelerinden biri olan Türkiye, enerji teknolojilerinde de iddialı olma yolunda ilerliyor. Yıldız Teknik Elektrik Mühendisliği mezunu Ahmet Güvenman’ın 1996’da kurduğu Aktif Mühendislik, hem yazılım hem de ekipman üretiminde iddialı bir konuma geldi. Şirket sayısını artıran ve Aktif Grup olarak yola devam eden Ahmet Güvenman, grubun yıllık cirosunun 25 milyon Euro’yu geçtiğini söylüyor ve Ankara’daki üretim tesisinin yüksek teknoloji ürünü cihazlar üreterek büyük bölümünü ihraç ettiğini belirtiyor. Güvenman şöyle başlıyor anlatmaya:
Bankalar Caddesi’nde başladım
“Babam devlet memuruydu. Yıldız Teknik’ten elektrik mühendisi olarak 1989’da mezun oldum. Ancak mezun olmadan 1988’de çalışmaya başladım. Karaköy’de elektrik sektörünün kalbi Bankalar Caddesi’nde öğrenciyken çalışmaya başladım. O dönemlerde çok yeni olan hız kontrol cihazlarının pazarlamasını iki arkadaşla yaptık. Bir süre sonra da ikimiz oradan ayrılıp şirket kurduk. 1 yıl kadar hiç iş yapamadık. Sonra bazı ürünlerin ithalatını ve satışını yapmaya başladık. İşimiz biraz gelişti. Ben askere gittim ve döndüğümde de kendi şirketim Aktif Mühendisliği 1996’da kurdum.”
Ölçme, koruma ve kalite
Ahmet Güvenman, Aktif Mühendiliğin zamanla büyüdüğünü ve 5 şirketli bir grup haline geldiğini belirterek, elektrik alanında “ölçme, koruma ve kalite” sağlayan yazılım ve ürünler konusunda uzmanlaştığını anlatıyor. Son dönemlerde raylı sistemler (metro projeleri) için de çözüm ortaklığı şeklinde hizmetler verdiklerini ifade eden Güvenman, “Antalya Hafif Raylı Metrosu’nun orta gerilim hücreleri, kompanzasyonu, şalt sistemi kurulumu, İstanbul Metrosu’nun stok alanındaki trenlere elektrik stinger sisteminin tasarımı ve uygulaması işlerini yaptık. Şimdi İzmir Metrosu’nun bir hattında da aynı şeyi yapıyoruz” diyor.
Kayseri ve Kıbrıs’a proje
Ahmet Güvenman, elektrik dağıtım şirketlerine, Organiza Sanayi Bölgelerine (OSB) alışveriş merkezlerine verdikleri sayaç otomasyon hizmetini de şöyle anlatıyor: “Elektriğin uzaktan, gerilimini, akımı gücünü, enerji miktarını uzaktan ölçüyoruz. Hatta kalitesini önleyen sorunları görebiliyoruz. İlk projemiz 1996’da bir Miros Alışveriş Merkezi’ne oldu. Uzaktan okuma sistemi için yazılım geliştirdik. Merkezden sayaç tüketimlerini izleyip, sadece aylık değerleri değil tüketim değişimlerini bile gösteriyoruz. 2002’de Kayseri Elektrik için büyük abonelere (sanayiciler) uyguladık. Kayıp ve kaçağa neden olan hatalar ortaya çıktı, giderildi. Kıbrıs’ta aynı sistemi 21 bin elektrik abonesi için kurduk. AB kredili, yaklaşık 5 milyon Euro’luk projeydi. Orda haberleşme için Turkcell şebekesini kullandık. 8-10 projeyle yola devam ediyoruz. Bunlar arasında büyük OSB’ler, alışveriş merkezleri var.”
Ameliyat sırasında elektrik kesilmiyor
ELEKTRİĞİN kalitesinin de çok kritik konu olduğunu anlatan Ahmet Güvenman, örneğin hastanelerde ani elektrik arızalarının, ameliyathanelerde ciddi risk oluşturduğunu bu konuda çözümler geliştirdiklerini anlattı. Güvenman, “Sisteme ‘tıbbi izolasyon panosu’ deniyor. Kilo amperler düzeyindeki arıza tepki değerlerini mili ampherlere kadar indirdik. Genel elektrik sisteminde arıza olsa da ameliyathanenin elektriği kesilmiyor” dedi.
Mobil istasyonlar üretip dünyaya satıyor
ELEKTRİK sektörü için 2004’ten itibaren teknoloji üretimine de girdiklerini anlatan Ahmet Güvenman şöyle devam etti: “2008’de Ankara’da anahtarlama elemanları üreten bir fabrikayı aldık. Orta gerilim hücreleri, metal muhafazalı modüller, gaz izoleli hücreler, mobil istasyonlar, beton ve sac köşkler üretiyoruz. 5 bin metrekare kapalı alanda 96 çalışanımız var. Irak, Suriye, Ürdün, İtalya her yere ihracat yapıyoruz. Bu fabrikamızın cirosu 12 milyon Euro civarında ve yüzde 65’i ihracattan geliyor.”
Diğer Ekobi haberleri:
Seyidoğlu kahvaltı zinciri kuracak
İSTANBUL genelinde 14 mağazayla hizmet veren Seyidoğlu Helva Reçel, sadece kahvaltı verecek 50 büfe daha açacak. İlk mağazayı Bayrampaşa’da açtıklarını ve 3 ay içinde 10 büfe daha açacaklarını açıklayan Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, “Kahvaltı büfelerinde, helva, baklava pasta gibi ürünlerin satışı olmayacak. Sadece kahvaltı alanında markalaşacak. Seyidoğlu olarak ilk defa francheise sistemine başvuracağız. 40-50 metre karelik büfeleri iş merkezleri ve sanayi siteleri gibi çalışan nüfusun yoğun olduğu bölgelere kuracağız. İlk etapta 2 milyon TL yatırım yapacağız. 200 kişiye de ek istihdam imkanı doğacak” dedi.
Aydın’a kız teknik ve meslek lisesi açtı
KİŞİSEL bakım ürünleri e-ticaret portalı Vimjo’nun sahibi Murat Küçükoğlu, Aydın Koçarlı’da yaptırdığı çok kapsamlı liseden sonra, Aydın’a bir de Kız Teknik ve Meslek Lisesi kazandırdı. 24 derslikli 600 öğrenci kapasiteli Vimjo Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin açılışını Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş birlikte yaptı. Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kendisini en çok okul ve fabrika açılışların heyecanladırdığını belirterek, “Her bir fabrika açılışı, birçok kardeşimizin evine ekmek götürmesine vesile oluyor. Okul açılışları da geleceğimizi daha güçlü şekilde inşa etmemiz için umutları artırıyor” dedi. Aydınlı işadamı Murat Küçükoğlu’nun kurduğu Vimjo’nun üye sayısı 130 bini, pazarladığı ürün çeşiti ise 25 bini aşıyor. İlk satış mağazasını Ümraniye’de açan Vimjo İstanbul’da 3, yurt genelinde de 17 mağaza açmayı hedefliyor.