Güncelleme Tarihi:
GENERAL Electric (GE) Energy Batı Avrupa ve Kuzey Afrika Başkanı Ricardo Cordoba, geliştirdikleri yeni FlexEfficiency 50 Kombine Çevrim Elektrik Santralı’nın yüzde 61 yakıt verimliliği sağladığını açıkladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarını enerji şebekelerine uygun maliyetle entegre ettiğini vurgulayan Cordoba, “Türkiye’de bu yeni teknolojiyle alakalı görüşmelerimiz oldu. Türk müşteriler oldukça memnun kaldı. Türkiye’de önemli açıklamalarımız olacak” dedi.
500 milyon dolar Ar-Ge
GE’nin esneklik ve verimlilik sunmak üzere geliştirdiği ve elektrik santrallarında çığır açması beklenen FlexEfficiency 50 Santralı’nı tanıtan Cordoba, şöyle konuştu: “Bu teknoloji daha fazla yenilenebilir enerji kaynağının enerji şebekesine entegre edilebilmesine olanak sağladı. GE, Ar-Ge’ye 500 milyon dolar harcıyor. Bu teknoloji Türkiye’nin enerji politikasıyla uyumlu. Türkiye’de yenilenebilir enerjiye müthiş bir yatırım artışı var. Özellikle rüzgar ve güneş enerjisi konusunda potansiyeliniz çok yüksek. Hükümetin de yenilenebilir enerji politikasıyla paralel olarak bu teknolojinin Türkiye’de kolayca uyarlanacağına inanıyorum.”
Anahtar ülke Türkiye
Cordoba, Türkiye’deki yatırım planlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye bizim için anahtar bir ülke. Geçtiğimiz yıl Avrupa’nın çok üzerinde büyüme kaydetti. Bu büyüme Türkiye’deki enerji ihtiyacına da yansıyor. İleride daha fazla güvenli ve verimli enerjiye ihtiyaç duyulacak. Biz de Türkiye’ye daha fazla yatırım yapacak ve daha fazla yerelleşeceğiz. Şu anda hedefimiz yeni ortaklıklar kurmak. Gama Enerji gibi önemli Türk şirketleriyle ortaklıklarımız var. Türkiye’de çok fazla müşterimiz var. Türkiye’den birçok gaz türbini teklifi de alıyoruz. Yeni yatırım ve satınalma planlarına yönelik, GE inovasyonu önemseyen bir şirket. Türkiye’de her zaman GE’ye anlamlı gelecek satınalma fırsatlarına bakıyoruz.”
Nükleer mutlaka olacak
Rus Atomstroyexport firmasının kazandığı ilk nükleer ihale öncesinde Westinghouse ile ortak hazırlık yaptığı konuşulan ancak ihalede yer almayan şirketin, Türkiye’de nükleer enerji konusunda planlarıyla ilgili olarak Cordoba, “Nükleer enerjinin Türkiye’nin enerji kaynakları arasında önümüzdeki dönemde yer alacağına inanıyoruz. Biz de bu süreci izliyoruz” diye konuştu.
Özelleştirme ihalelerini yakından takip ediyoruz
GEÇTİĞİMİZ yıl yapılan ve milyar dolarlık rakamların ortaya çıktığı elektrik dağıtım ihalelerinde son dönemde yaşanan aksaklıklar ilgili olarak General Electric (GE) Energy Batı Avrupa ve Kuzey Afrika Başkanı Ricardo Cordoba, şu değerlendirmeyi yaptı: “Süreci yakından takip ediyoruz. Dağıtım ihaleleri sonucunda elektrik dağıtım şebekeleri özel sektöre geçecek. Bu süreçte yer almak istiyoruz. Türkiye’deki elektrik dağıtım sistemi Avrupa’da pek çok ülkede olduğu gibi modernize edilecek. Biz de bu sürecin bir parçası olmak istiyoruz. Özelleştirmeler de buna dahil. Ancak Türkiye’de giderek artan enerji talebi zaten oldukça fazla yeni yatırım gerektirecek. Biz de bu yatırımları yapacak Türk müşterileri-mize daha az maliyet ve daha fazla verimlilik sağlayan teknolojile-rimizle destek olma-yı hedefli-yoruz.”
FlexEfficiency 50 teknolojisi nedir
DÜNYA elektriğinin dörtte birini karşılayan GE’nin esneklik ve verimlilik sunmak üzere geliştirdiği elektrik santralı teknolojisi, rüzgar ve güneş enerjisindeki dalgalanmalara hızlı şekilde yanıt verebilirken, daha fazla yenilenebilir enerji kaynağının enerji şebekesine entegre edilebilmesine olanak sağlıyor. Nominal gücü 510 megavat olan FlexEfficiency 50 Kombine Çevrim Elektrik Santralı, yüzde 61’in üzerinde yakıt verimliliği sunuyor. Santral, dakikada 50 megavatın üzerinde bir hızla güç artışı sağlayabiliyor.
İlk santral 2015’te üretime başlayacak
FLEXEFFICI-ENCY 50 Santralı’nın tanıtımında konuşan GE Satış ve Ticari İşlemler Genel Müdürü Frederic Greiner, “Santralın ilk teslimatının 2014 yılında yapılmasını ve 2015’te ise ticari olarak üretime başlamasını planlıyoruz. Sistem mevcut doğalgaz kombine santrallerine de uygulanabilecek. Şebeke sisteminde hiçbir değişikliğe gerek duyulmayacak” dedi.
Rakamlarla yeni teknoloji
GE Energy’nin yeni teknolojisinin sağlayacağı faydalar şöyle sıralanıyor:
Her 1 milyon btu (İngiliz termal birimi) başına yaklaşık 10 doğalgaz fiyatı üzerinden yılda 4 bin 500 saatlik tipik işletim profiline göre, yılda 2.6 milyon dolar tasarruf sağlıyor.
Yıllık 6.4 metreküp doğalgaz tasarrufu olabiliyor. Bu rakam AB’de 4 binin üzerinde evin yıllık doğalgaz tüketimine eşdeğer.
Yıllık karbon emisyonlarında 12 bin 700 metrik ton azalma; bu rakam AB’de 6 bin arabanın trafikten çıkarılması ile elde edilecek rakama eşdeğer.