Güncelleme Tarihi:
Uysal, yaptığı açıklamada, enerjide sürekliliğin önemine işaret ederken, enerji ihtiyacını karşılamak için 2020 yılına kadar Türkiye'de 130 milyar dolar ve dünyada önümüzdeki 25 yılda toplam 20,2 trilyon dolar harcanmak zorunda olduğunu belirtti.
Türkiye'de enerji politikalarının doğru uygulanması gerektiğine vurgu yapan Uysal, elektrik piyasasında gerekli özelleştirmelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Uysal, “Bir şey yapılmadığı takdirde, Türkiye'de 2008-2009 yılında elektrik dar boğazı olacaktır. Elektrik piyasasında liberalleşme yerine getirilmeli. Elektrik piyasasında yapılması gereken özelleştirme politikaları yerine getirilmeli” dedi. Tahir Uysal, şöyle devam etti:
“Şu günlerde elektrik gündeminde bir hareketlilik var. Şirketlerden yeterliliklerini aldılar, aralık ayı içerisinde özelleştirmeler devreye girebilir. Bu, birinci aşamadır. En azından bunu sıhhatli şekilde yerine getirmemiz lazım. Bu ilk adımı yaptığımız taktirde 2008-2009 senesi konusunda bence tünelin ucunda ışık vardır diyebileceğiz ama sadece orada kalmamak da lazım. Liberal politikaları elektrik ve enerjinin diğer bütün alanlarında uygulamak lazım. Bunda da doğru kontrol mekanizmalarının yerine konulması her zaman önemli. Liberalleşme, tamamen serbestleşme anlaşılmamalı. Doğru kontrol politikaları ile liberal politikalar hayata geçirilmeli.”
“BOTAŞ, TEK GAZ SATICISI OLMAMALI”
Uysal, doğal gaz alanında da özelleştirme gerektiğini belirtirken, şunları kaydetti:
“Biliyorsunuz, Doğal gaz Kanunu 'gaz kontrat devri' diye bir şeyi zorunlu kıldı. 2003 senesinde başlayıp 2009'a sürmesi gereken bir programdı. Bu konuda hiç bir şey yapılmadı. Çeşitli ihalelere çıkıldı. 4 defa ertelendi. Sonuçta, o gündem olduğu yerde duruyor ve hiç bir şekilde ilerlemedi. Yine BOTAŞ'ın tek gaz satıcısı değil, gaz satıcı miktarlarının çoklanması anlamında bir liberalleşmeyi yaşamamız lazım. Bunun başlangıcı konusunda yine bir hareketlilik gözleyemiyoruz. Dolayısıyla sadece elektrikte değil, doğal gazda da liberalleşme konusunda bir eksiklik görüyoruz.”
Petrol arama konusunda da, Petrol Kanununun bir an önce TBMM'den geçirilmesi gerektiğini ifade eden Tahir Uysal, bunun, BP'nin yanı sıra üyesi oldukları Petrol Platformu Derneği'nin (PETFORM) bütün üyelerinin beklentisi olduğunu söyledi.
Türkiye'nin bir enerji politikası olması ve A'dan Z'ye bir planlama gerektiğini belirten Uysal, doğru enerji politikasının ne olması gerektiğine ilişkin olarak, şöyle dedi:
“Bu, Türkiye'nin büyüme beklentileri ve jeopolitik dengeleri nedir gibi çok boyutlu unsurları içeren tartışmalar sonucu ortaya çıkacak bir şeydir. En azından birisini söylersem; Türkiye, liberalleşme konusundaki beklentileri yerine
getirmelidir. Bu konuda şu anda ne yazık ki çok sıkıntılı bir dönemdeyiz. Bence liberalleşme her ne kadar şu anda olan enerji politikasının bir söylemi olarak gözükse de şu anda yerine getirilmeyen bir söylemdir.”
“ZAM KAÇINILMAZ”
Tahir Uysal, elektriğe yapılması düşünülen zamma ilişkin eleştiriler konusunda görüşlerini açıklarken, tüketici açısından bakıldığında hiç zam yapılmamasının arzu edildiğini ama üretici açısından girdi fiyatlarının artmasının zamları kaçınılmaz kıldığına işaret etti. Uysal, şu görüşleri dile getirdi:
“Bir tüketici olarak hiç zam yapılmamasını isteriz. Ama girdi fiyatlarının artmasıyla sonuçta zamların bir anlamda kaçınılmaz olduğunu görmek lazım. Sanırım, zamlar konusundaki tepkiler elektrikten ziyade belki doğal gaza da uzanıyor. Çünkü, doğal gazda BOTAŞ'ın alacaklarının alınmaması neticesinde bir zam yapılmış gibi gözüküyor, o zaman insanlar tepki gösterdiler. Halbuki bu olmasa dahi, benim kanımca, zaten elektrikte belirli bir fiyat ayarlamasının yapılması lazım. Çünkü, girdi maliyetleri dünya çapında artarken Türkiye'de son 4 yıldan beri satış fiyatları hep aynı yerde kaldı.”
Bazı doğal gaz santrallerinin kapandığına dikkati çeken Tahir Uysal, sonuçta çarkların dönmesi, fabrikaların işlemesi ve insanların da elektrik üretebilmesi için bunun geri dönüşünü görmeleri gerektiğini vurguladı.
Uysal, “Yoksa o zaman elektrik yatırımları yapılmayacak. Dediğim gibi de önümüzdeki yıllara dönük olarak sıkıntıların yaşanabileceği ortada” diye konuştu.
Dünyada enerji ihtiyacının arttığını, yenilenebilir enerjiye ihtiyaç olduğunu dile getiren BP Türkiye Başkanı Uysal, BP'nin geçen yıl yatırım hedeflerini açıkladığını anımsatarak, “BP, dünyada önümüzdeki 10 yılda yenilenebilir enerjiye 8 milyar dolar yatırım yapacak. Bunun içinde Türkiye de var” dedi.