Güncelleme Tarihi:
SANAL OLARAK ÇALIŞIYORDU:
Toplantı sonrasında basın toplantısı düzenleyen Bakan Güler, kamu-özel demeden bir bütün olarak düşündüklerini vurgularken, alınan kararlar hakkında şunları söyledi: "Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliği 1 Ağustos’tan itibaren uygulanacak. Zaten yılbaşından itibaren de sanal olarak çalışıyordu. 1 Ağustos itibariyle gerçek şartlarla uygulamaya geçilecek. Bu sektörün; kamu olsun özel olsun önemli problemini çözecek."
ÖZEL SEKTÖRE GÖREV VERDİ:
Bakan Güler, elektrik sorunun çözümünde, özel sektöre de görev verdi. Buna göre özel sektör, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) elindeki barajların Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) devri, serbest üretici limitleri ile elektrik ve doğalgaz piyasası kanunları ile ilgili eksiklikler üzerine birer çalışma yapacak. Çalışmalar 1 Eylül’e kadar bakanlığa bildirilecek.
ÖZELLEŞTİRMEYE DEVAM:
Bu arada EÜAŞ’a ait yaklaşık gücü 300 megavatı bulan 60 civarında santral olduğunu belirten Güler, bunların hızlı bir şekilde özelleştirileceğini açıkladı. Özel sektörün doğalgaz ağırlıklı çalıştığını hatırlatan Güler, "Ancak şimdi onlara suyu da dahil ederek yeni ve sağlıklı bir portföy oluşturmasını sağlamış olacağız" dedi.
ÖTV PAZARTESİ GÖRÜŞÜLECEK:
Ayrıca "Yan Hizmet Sözleşmeleri" için de uygulamaya başladıklarını belirten Güler, pazartesi günü yapılacak toplantıda da, özel sektör üreticilerinin şikayetçi olduğu TRT ve ÖTC payı ile elektriğe zam konularına açıklık getirileceğini kaydetti.
Sistem nasıl işleyecek
Mevcut yapıda, bir elektrik üretim şirketi, sisteme taahhüdünden fazla enerji verdiği zaman kilovat saat (kWh) başına 3 YKr bedel alırken, sistemden enerji çektiğinde 15 YKr ödüyor. TETAŞ tarafından belirlenen bu yük alma ve yük atma fiyatları şikayet konusu oluyor.
Şirketler artık fiyatlarını kendileri teklif edecek. Özel ve kamu elektrik üretim şirketleri aylık olarak, santrallerinin durumu ve kendi maliyetlerini dikkate alarak, üretebilecekleri elektriği ve fiyat tekliflerini TEİAŞ Milli Yük Tevzii Merkezi’ne bildirecek.
TEİAŞ, sistemin ihtiyaçlarını da dikkate alarak teklifleri ucuzdan pahalıya doğru sıralayacak. Ardından elektrik sisteminde arz-talep dengesini sağlamak üzere bu tekliflere göre şirketlere üretimlerini artırması veya azaltması yönünde talimatlar verecek.
Her ay sonunda TEİAŞ, bünyesindeki Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi aracığıyla tüm sistem kullanıcılarının borç ve alacakları, sistem dengesizlik fiyatı üzerinden hesaplanarak karşılanacak.