Güncelleme Tarihi:
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iptale edilen Başkent Doğalgaz ihalesinin ardından, benzer sürecin elektrik dağıtım özelleştirmelerinde yaşanmaması için kazanan şirket patronlarını topladı. İstanbul’da bir araya geldiği işadamlarına yarına kadar süre veren Yıldız, “Kazandığınız ihalelerle ilgili nasıl bir yol haritası izleyeceğinizi bize bildirin. Eğer almayacak varsa, ikinci ve üçüncü firmalarla aynı müzakereleri sürdürebilmek açısından da önemli bir kararın arifesindeyiz” dedi.
Çok önemliydi
Yıldız, şöyle konuştu: “Yedi dağıtım bölgesinin bundan sonraki sürecini tartıştık. Firmalara kendilerinin bu konuya bakış açısı sorulduktan sonra, teminat mektupları ve süreyle alakalı değerlendirmelerde bulunduk. Başkent Doğalgaz’ın iptaliyle sonuçlanan ihale ve ilgili şirketin teminat mektubunun irat kaydedilmesinden sonra böyle bir toplantının daha lüzumlu hale getirdiğini gördük. Firmalar katıldıkları ihalelerle ilgili tercihlerini ve bu konudaki görüşlerini, önümüzdeki dönemde ne yapmayı planladıklarını pazartesi gününe kadar bize bildirecekler.”
10.8 milyar dolar
Özelleştirme İdaresi’nin açtığı ihalelerde 7 elektrik dağıtım bölgesini kazanan 5 firma olduğunu belirten Yıldız, şu bilgileri verdi: “31 Mayıs’a kadar zaten şirketler karar vermek durumunda. Bizim ek süre ihtiyacımız var diyenler olursa, o süreyi hangi şartlarda vereceğimizi belirleyeceğiz. 7 bölgenin satışından 10.8 milyar dolar bekliyoruz. Bunun minimum peşinatı 6.2 milyar dolar. Küçük bir rakam değil. O yüzden şirketler tercihlerini bize sunmalıdır ki, TEDAŞ işleyişini düzenlesin. Başkent Doğalgaz’da bütün hisseleriyle beraber 150 milyon dolarlık bir teminat söz konusu. Bunlar küçük rakamlar değil. Teminatın yanması firmalar açısından doğru bir şey değil.”
Kimseyi oyalamayın
2010 yılında başarılı bir özelleştirme sürecinden geçildiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu: “Üretim şirketlerinin özelleştirmesine geçildiği ve dağıtımla ilgili karar verilmesi gereken bir evrede, ilgili piyasa oyuncularıyla bir araya gelmeyi uygun bulduk. Varsa eğer böyle bir niyetleri, ki tercihleridir saygı duyarız. Ne özel sektör kendini, ne de kamuyu oyalamamalı.”
Toplantıya kimler katıldı
İSTANBUL Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde dün hareketli saatler yaşandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik ve Başkent Doğalgaz yetkilileri, elektrik dağıtım ihalelerini kazanan şirketlerin yönetim kurulu başkanları ve üst düzey temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya Başkent Doğalgaz ihalesinin iptaline yol açan ihtilafı yaşayan MMEKA şirketinin iki ortağı Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı, Kazancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Kazancı, Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner ve diğer şirketlerin yöneticileri katıldı. Boğaziçi, Trakya, Gediz, Dicle, Ayedaş (İstanbul Anadolu Yakası), Toroslar ve Akdeniz ihalelerinin akıbetini belirlemek isteyen Yıldız, son duruma ilişkin şirketlerden bilgi istedi.
Bankacıların da çaba göstermesi gerekiyor
İHALELERDE en önemli ayağın finans olduğunu vurgulayan Taner Yıldız, şunları söyledi: “Tabii ki bankacıların da, özellikle Başkent Doğalgaz’dan sonra, bu sürecin kesintiye uğramadan devamıyla alakalı benzer bir çaba göstermesi lazım. Hem kamu, hem özel sektör açısından dikkat etmemiz gereken bir süreçtir diye düşünüyorum. Eğer varsa almayacak, ikinci ve üçüncü firmalarla aynı müzakereleri sürdürebilmek açısından da önemli bir kararın arifesindeyiz. Karar zaten çok somut bir şey olacak. Biz şunu teklif ettik. Özellikle Başkent’ten sonra tercihini bu yönde kullanacak olan varsa, teminat mektubunu irat kaydetmek bizim çok hoşumuza giden bir durum değil. Ama hep beraber yaşadık ve gördük ki şu veya bu sebepten dolayı Başkent’te teminat irat kaydoldu. Bunu dağıtım hizmetlerinde yaşamak istemiyoruz. Süre uzatımı kullanmadan tercihini bu yönde kullanacak varsa, bize kararlarını bildirmeleri lazım ki biz yolumuza devam edebilelim.”