Güncelleme Tarihi:
Rekabet Kurulu, TEDAŞ'a ait 17 bölgedeki elektrik dağıtım işletme hakkını devralacak şirketlere onay verdi. Kurul, onayında ‘‘sabit fiyat’’ gibi bazı kuralların değiştirilmesi şartını da koydu.
Rekabet Kurulu, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (TEDAŞ) ait 17 görev bölgesindeki elektrik dağıtım tesislerinin işletme haklarının firmalara devrine, belirlediği koşulların yerine getirilmesi şartıyla izin verdi.
Toplam 4 başlık halinde yerine getilmesi istenen söz konusu koşullar kapsamında, görevli şirketler ile TEDAŞ arasında imzalanacak anlaşmalarda, sabit fiyat uygulamasının kaldırılması, yerine fiyatın alt ve üst sınırları belirlenip, belli bir aralıkta seyretmesi istendi.
Buna göre, Dağıtım şirketleri, bu sınırlar dahilinde görev bölgelerinde istedikleri fiyatları uygulama serbestisine sahip olacaklar.
Kurul ayrıca, devralmalar gerçekleştikten sonra faaliyete geçecek şirketlerin üretim ve işletme haklarını başka bir teşebbüs veya şahsa devretmesi durumunda, ilgili mevzuata, bu işlemlerde ‘‘Rekabet Kurulu'nun izninin alınması gerektiği’’ hususunun eklenmesini şart koştu.
KURUL'UN ŞARTLARI
Kurul'dan yapılan açıklamaya göre, şartlı izin verilen İşletme Haklarının devrinde, Rekabet Kurulu'nun yerine getirilmesini istediği 4 koşul şöyle:
1- İmtiyaz sözleşmelerinden münhasırlığa dair 8/e maddesinin çıkartılması, bunun yerine alternatif temin kaynaklarına açık bir sistemin beninmsenmesi; bu amaçla dağıtım ve ticaret işlerinin birbirlerinden ayrı mütala edilerek, esasları Enerji Üst Kurulu'nca, bu Kurul oluşturuluncaya kadar ilgili Bakanlıkça belirlenmek ve Rekabet Kurumu'nu bilgilendirmek kaydıyla, ilk beş yıl için 1 MW ve üzerinde elektrik kullanan tüketicilere yönelik olarak, şirketlere, belirli bir hat kullanım ücreti dahilinde kendi bölgeleri dışındaki bölgelere de talep halinde, elektrik satış hakkı tanınarak ticaret bölümünün kısmen de olsa rekabete açılması ve durumun beş yılın sonunda uygulama sonuçlarına ve Türkiye'nin elektrik enerjisi üretim grafiğine bağlı olarak Enerji Üst Kurulu'nca yeniden değerlendirilmesi.
SABİT FİYAT YOK
2- Görevli şirketlerle TEDAŞ arasında imzalanacak olan Enerji Satış anlaşmalarıyla ayrıntılı biçimde düzenlenmiş olan sabit fiyat uygulamasının kaldırılıp, yerine fiyatın alt ve üst sınırları Enerji Üst Kurulu'nca, bu Kurul oluşturuluncaya kadar Rakebet Kurumu'nun bilgilendirilmesi kaydıyla, ilgili Bakanlıkça belirlenecek belli bir aralıkta seyretmesini ve bu sınırlar dahilinde görev bölgelerinde faaliyet gösterecek olan şirketlerin istedikleri fiyatları uygulama serbestisine sahip olmalarının sağlanması.
EŞİT MUAMELE
3- İmtiyaz sözleşmelerinin hizmete ilişkin 8'inci maddesini (c) bendinin yeniden kaleme alınarak, mevcut hususlara ek olarak eşit alıcıya eşit muamele yapılmasına öngören bir ibarenin eklenmesi.
4- Devralmalar gerçekleştikten sonra faaliyete geçecek şirketlerin üretim ve işletme haklarını başka bir teşebbüse veya şahsa devretmesi hususunun da Rekabet Kurulu'nun iznine tabi olması gerektiği, bu çerçevede, halen Danıştay'da görüşülmekte olan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görevli her şirket arasında imzalanacak olan ‘İmtiyaz Sözleşmesi’nin taslağında yer alan, (Şirket dağıtım yetkisini ve bu sözleşmeden doğan dağıtım haklarının tamamını veya bir kısmını varsa projeye kredi sağlayan kuruluşa veya onların belirleyeceği başka bir şahsa Bakanlığın onayı ile aynı koşullarla devir ve temlik edilebilir. Bakanlığın izni olmadıkça şirket ortakları, ortaklık payları değiştirilemez ve şirkete yeni ortak alınamaz.) şeklindeki ‘Yetkinin Devri’ başlıklı 31'inci maddesinin değiştirilerek, bu işlemlerde Rekabet Kurulu'nun izninin alınması gerektiği hususunun da eklenmesi.
Ayaydın: Fiyatlar serbest olacak
Rekabet Kurulu Başkanı Aydın Ayaydın, faaliyet gösterdiği ilin elektrik dağıtım şirketinden memnun olmayan bir sanayicinin, Enerji Üst Kurulu tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde, başka bir ilin dağıtım şirketinden elektrik alabileceğini bildirdi. Ayaydın, Rekabet kurulu'nun devir işlemlerine ilişkin öngördüğü şartların imtiyaz sözleşmelerinde yer alması durumunda danıştay'ın büyük ihtimalle bu özelleştirmeye onay vereceğini söyledi.
‘‘Başka bir alternatif dağıtım şirketi olmalı ki, rekabet olsun’’ diyen Ayaydın, şunları söyledi:
‘‘Kararda (Bir megawattan fazla elektrik kullanan) diyoruz. Kimlerdir bunlar? Sanayicilerdir. O bölgede dağıtım yapan firma, diyelim ki, ikide bir şalter indirdi, enerji vermeyerek sanayiciyi sıkıntıya soktu. Bu durumda, diyelim ki Bursa'da çalışan bir sanayici, Enerji Üst Kurulu tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde Kocaeli ya da İstanbul'daki elektrik dağıtım şirketi ile sözleşme imzalayıp, elektriğini buradan alabilecek.’’
Onay verilen şirketler
Çukurova A.Ş.
Kepez Elektrik T.A.Ş
Tekaş Elektrik Dağıtım Ticaret A.Ş.
Buryal Enerji Dağıtım Ltd. Şti.
Kocatepe Elektrik Dağıtım Ticaret A.Ş.
Ceylan Elektrik Üretim Dağıtım San. A.Ş.
Sakarya Bolu Elektrik Dağıtım A.Ş.
Ankara Kırıkkale Elektrik Dağıtım Sanayi A.Ş.
Parkur Elektrik Dağıtım ve Ticaret A.Ş.
Anadolu Elektrik Dağıtım ve Ticaret A.Ş.
Kızılırmak Elektrik Dağıtım ve Ticaret A.Ş.
Zigana Elektrik Dağıtım ve Ticaret A.Ş.
GAP Elektrik Dağıtım Sanayi Ticaret A.Ş.
Adıyaman-Kahramanmaraş Dağıtım A.Ş.
Şuredaş Elektrik Dağıtım Ticaret A.Ş.
Batı Karadeniz Elektrik Dağıtım Ticaret A.Ş.
İstanbul Elektrik Dağıtım Ticaret A.Ş.