Güncelleme Tarihi:
ELEKTRİK sektörünü radikal değişikliklerle tamamen yeniden yapılandırmayı amaçlayan Elektrik Piyasası Kanunu (EPK)'na ilişkin çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Kanun taslağı, elektrik piyasasına sekiz yeni aktör kuruluş getirirken, piyasaya giriş-çıkışı düzenleyen, lisans veren, kural koyan ve denetim yapan bağımsız bir Düzenleyici Kurulu oluşturulmasını öngörüyor.,
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; uluslararası tahkim ile ilgili Anayasa değişikliğin ardından çıkarılması gereken ‘uyum yasaları’ kapsamında yer alan EPK'nun hazırlanması için Deloitte-Touche firmasından danışmanlık hizmeti alıyor.
Hürriyet'in ulaştığı yasa taslağına göre, elektrik sektöründeki yeni yapıda, ağırlıklı olarak özel sektörün yer alacağı ve sekiz temel aktörün bulunduğu şu üretim ve ve dağıtım modeli kurulacak:
Düzenleyici Kurul: Kurul'un bağımsızlığını, dolayısıyla siyasi otorilerce kolay değiştirilememesini sağlamak amacıyla, üyelik için yasal garantiler getirilecek. Bunların başında kurul üyelerinin görev süresinin altı yıl olması planlanıyor. Halen bakanlığa bağlı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü'nün fonksiyon olarak Düzenleyici Kurul'a en yakın oluşum olduğu belirtiliyor,
Milli İletim Şirketi: Milli İletim Şirketi, elektriğin iletimi, planlaması ve yük dağıtımı işlevlerini üstlenecek.
Merkezi alıcı-merkezi satıcı: Elektriği, üretici şirketlerden almak ve dağıtım şirketlerine satmakla görevli olacak. Başlangıçta Milli İletim Şirketi içinde yer alması düşünülen Merkezi Alıcı-Merkezi Satıcı birimi, ‘conflict of interest’ kaygısıyla ayrı bir birime dönüştürüldü.
Enerji Fonu: Halen bütçe kapsamında bulunan Enerji Fonu'nun bütçeden ayrılması planlanıyor. Enerji Fonu, başta kendisine ait bir personeli olmak üzere yeniden yapılandırılarak. Fon, gerekli durumlarda projelere kredi niteliğinde finansman sağlayacak.
Kamuya ait üretim: Elektrik sektöründe yoğun özelleştirmeye karşın, Devlet, stratejik nitelikte gördüğü bazı üretim birimlerini elinde tutmayı sürdürecek. Bunların başında Atatürk Barajı ile yapımı planlanan Akkuyu Nükleer Santralı geliyor.
Kamuya ait dağıtım: Özel sektöre devredilmeyen dağıtım birimleri, kamuya ait dağıtım biriminde kalacak.
Özel sektöre ait üretim: Yap-İşlet, Yap-İşlet Devret ve İşletme Hakkının Devri yoluyla santral kurup işleten şirketler.
Özel sektöre ait dağıtım: Halen İşletme Hakkı Devri yoluyla özel sektöre devir süreci devam eden şirketler ile daha önce imtiyaz almış olan dağıtım şirketleri.