Ekvador’un palmiye çekirdeğinden Burberry’ye, Zara’ya düğme yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Ekvador’un palmiye çekirdeğinden Burberry’ye, Zara’ya düğme yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2012 00:00

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe dünyanın en güçlü üreticilerinden biri olan Türkiye, bu sektör için yan sanayisini de hızla geliştiriyor.

Haberin Devamı

Üstelik bu yan sanayi de küresel rekabet gücüne kavuşuyor. Fatsalı iki kardeş Mustafa ve Ahmet Oktay’ın İstanbul’da 1996’da kurduğu Form Dış Ticaret Ltd. (Form Düğme), 2002’de üretim başladı, 2011’de ünlü İtalyan düğmeci Battonificio Fossanese’nin fabrikasını satın aldı ve Türkiye’ye taşıdı. Firma dünyanın her yerinden doğal malzeme alıp düğme üretiyor. En çok Ekvador’da yetişen palmiyelerin çekirdeği olan Korozo’dan düğme üreten Form Düğme’nin müşterileri arasında Burberry, Zara, Massimo Dutti, Damat, Sarar, Pierre Cardin gibi markalar var. Mustafa ve Ahmet Oktay şöyle konuşuyor:

Baba Kapalıçarşı esnafı

Babamız Sunal Oktay çanta ustasıdır ve 1960’lardan beri Kapalıçarşı’da Kalpakçılar’da çanta satar. Biz de kardeşim Ahmet ile hep aynı okullara gittik ve babamız bizi hafta sonları ve yaz tatillerinde hep dükkanda çalıştırdı. Çocukken ona kızardık ama haklıymış. Kapalıçarşı esnaflığı bize çok şey kazandırdı. Hepsinden önemlisi dünyanın her yerinden insanlarla tanıştık.

/images/100/0x0/55eaa89af018fbb8f88e73e0

Ben Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme’yi okudum. Ahmet de 2 yıl sonra aynı bölüme geldi. Aramızda 2 yaş var. Göztepe’de beraber okuduk. Ben ciddi anlamda inek bir öğrenciydim zaten okulu da birincilikle bitirmiştim. İşletme eğitimi bitince Kanada’ya gittim; uluslararası pazarlama master’ı yaptım. Sonra Türkiye’ye dönüp Grundig ve Merloni’de çalıştım. Sonra da bir arkadaşımla demir ticaretine girmek işi bıraktım. O iş olmadı
Mustafa abimin tam tersi ben kötü bir öğrenciydim. Üniversiteyi bitirince bir bağımsız denetim firmasında, sonra da bir aracı kurumda çalıştım. Ardından babamızın da isteği ve desteği ile ticarete girdik. Ağabeyimle birlikte iş kurduk.

Haberin Devamı

Memuriyet yerine ticaret

Babamız Ahmet’le beni açıkça ticarete zorladı. ‘Memuriyette iş yok ticarete bakın’ dedi. Kendisi 72 yaşında ve Kapalıçarşı’da esnaflığına devam ediyor. Ticaret kararı alınca 6 ay  ‘ne iş yapalım’ diye araştırdım. ‘Ne iş yapalım?’ diye. Babamızın çanta işiyle ilgili aksesuar ticaretine başlayalım dedik ama bu  sonra tamamendüğme işine döndü.
İlk başta babamız 10 bin dolar verdi ve biz de çıt-çıt getirdik. Bu çıt-çıt’ları Zeytinburnu’nda satmaya çalıştık ama satamadık. O çıt-çıt’lar hâlâ duruyor. Bir süre sonra Aydınlı Tekstil (Pierre Cardin) bize bir düğme sordu. ‘Korozo düğmeleri İtalya’dan çok pahalıya alıyoruz, araştırın’ dediler. Biz de araştırdık ve Ekvador’da yetişen bir tür palmiyeden üretildiğini anladık. İlk ithalatı yaptık ama onlar da kalitesizmiş yine olmadı.

Haberin Devamı

İtalyanların fabrikasını aldık, yılda 150 milyon civarında düğme üretiyoruz


FORM Düğme Genel Müdürü Mustafa Oktay, şöyle devam ediyor: “Korozo düğmeler için İtalyanlarla çalışıyorduk. İtalya’nın Bari kenti yakınlarındaki Brindisi’ye bağlı Fassano kasabasında faaliyet gösteren dünyaca ünlü Bottonificio Fossanese düğme fabrikasını satın aldık. Tüm makineler, kalıplar ve düğme formülleri bize geçti. Türkiye’ye taşıdık ve fabrikamıza kurduk. Şu anda ayda 12 milyon adet (yılda 150 milyon) düğme üretebiliyoruz. Aslında adet önemli değil çünkü düğmenin niteliğine göre adet artabilir, azalabilir. Firma olarak 80 kişilik istihdamımız var. Geçen yıl 13 milyon lira ciro yaptık, bu yıl 16 milyon liraya gidiyoruz. Ciromuzun yüzde 15’i ihracattan. Ençok ihracatı da İtalya’ya yapıyoruz. Biz düğmeyi doğal malzemelerden üretiyoruz.”

Haberin Devamı

Takım elbise üretenlere odaklandık işimiz büyüdü

FORM Düğme Genel Müdürü Mustafa Oktay, korozo düğmelerin ana kaynağını bulduktan sonra bu işe odaklandıklarını anlatıyor ve şöyle devam ediyor: “Zorlandık ama yolu açmış olduk. Takım elbise üreten firmalara odaklandık. Doğru ürünleri bulduk ve getirdik. Aydınlı’dan sonra Ramsey sonra Damat müşterimiz oldu. İşlerimiz yoluna girdi ve büyüdü. 2002’de biz ilk imalatımıza Merter’de 3 makineyle başladık. Ekvador’dan hammedde getirip düğme yapıyorduk. Kıraç’ta arsa aldık ve kendi fabrikamızı kurduk. Yaklaşık 5 milyon dolarlık yatırım yaptık ve bize göre Türkiye’nin en iyi düğme fabrikası oldu.”

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!