Güncelleme Tarihi:
İnşaatına başladıkları 8 hidroelektrik santralinin 7’sinin Çinliler tarafından yapılacağını söyleyen Delgado, “Türk firmaları için de yatırım fırsatları bulunuyor. 12 milyar dolarlık rekor yatırım tutarına sahip, Ekvador tarihinin en büyük projesi Pasifik Rafinerisi ile Türk yatırımcılar da ilgilenebilir. Çinliler bizden rafine petrol almak için uzun vadeli kontratlar yapıyor. Bunu Türklerle de yapabiliriz” diye konuştu. Ekvador’da daha hiç el atmadıkları çok sayıda sektör bulunduğunun altını çizen Delgado, şunları söyledi:
Birbirimizi tamamlayabiliriz
“Bunlardan biri de madencilik sektörü. Kanada ve Çin’li yatırımcılarla anlaşmalar yaptık. Madencilikte 5 yılda 5 milyar dolarlık iş olduğunu düşünüyoruz. Bu alandaki fırsatlardan da Türkler yararlanabilir. Petrogazla ilgili gemi inşası Ekvador için büyük önem taşıyor. Bu alanda büyük bir gemi inşa firmasıyla çalışmak istiyoruz. Latin Amerika’da geçen yıl en çok yükselen 3 ekonomiden biri olduk.”
Ekvador Enerji, Petrol ve İletişim Bakanı Jorge Glas Espinel de, stratejik sektörlere ilişkin son derece açık hedeflerinin bulunduğunu, yatırımcıları cezbetmek ve iş fırsatları yaratmak istediklerini söyledi. Espinel, “Ekvador’da sizler de gelip yatırım yapabilirsiniz. Teknoloji, enerji kaynakları, bilgi transferi anlamında birbirimizi tamamlayabiliriz. Bizler sizin bilgi ve teknolojinizi kullanabiliriz. Bizim doğal kaynaklarımız da stratejik ortaklığı tamamlayıcı unsur olur” dedi. Espinel, petrol çıkarılması veya rafineri, petrolün taşınması gibi alanlarda yeni ortaklıklara açık olduklarına işaret etti.
Amerika’ya açılımın anahtarı
Forumda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise, 15 milyonluk nüfusu, 65 milyar dolarlık gayri safi milli hasılası ve 50 milyar dolarlık dış ticareti ile zengin doğal kaynaklarına sahip olan Ekvator’un geleceğine ve potansiyeline inandıklarını belirtti. Meral “Ekvator’u Latin Amerika açılımımızın anahtar ülkesi olarak görüyoruz. Ekvator’da petrol, madencilik, muz, kahve, kakao, kesme çiçek, deniz ürünleri, taşıtlar, tıbbi ürünler, iletişim ekipmanları, inşaat ve malzemeleri, alt yapı, teknolojik ürünler, tarım ve hayvancılık, makine sektörü, demir-çelik ürünleri, tekstil ve gıda gibi birçok alanda büyük ticaret ve yatırım potansiyeli olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Çağlayan: Ticaretimiz sadece 153 milyon dolar
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Ekvador ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin gittikçe arttığını belirterek, “Karşılıklı ticaret hacmi 153 milyon dolara ulaştı. Bu ticaretin 50 milyon dolarlık kısmı Türkiye’nin Ekvador’a ihracatı, 103 milyon dolarlık tutarı da Ekvador’un Türkiye’ye ihracatı. Biz bu rakamları yeterli görmüyoruz. Arada çok uzak mesafeler olsa dahi kalp olarak, ruh olarak çok yakın iki ülkenin ticaret hacmini mutlaka milyar dolarlar seviyesine çıkarmamız gerekiyor” diye konuştu. Ekvador ile birçok alanda önemli işbirlikleri yapabileceklerini vurgulayan Çağlayan, Türkiye’nin turizm ve sağlık alanında bilgi birikimlerini Ekvador ile paylaşmak istediğini söyledi.