ANKA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2008 12:15
Yapı denetimini eksik yapan yapı denetim kuruluşlarına denetimsizliğin başladığı seviyeden itibaren hizmet ödemesi yapılmayacak.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığına ait Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, yapıda eksiklik tespit edilmesi yada o yapıdan sorumlu denetçi mimar ve mühendisin görevinden ayrılması durumunda yapı denetim kuruluşunun talebi üzerine belediyeler veya valiler tarafından yapının inşaatı durdurulacak. İnşaatın tamamlanmasının ardından düzenlenen iş bitirme tutanağı belediyeler veya valiler tarafından incelenerek, 15 iş günü içinde onaylanacak.
Yapı denetim kuruluşu proje denetimi aşamasında yapının inşa edileceği parseli ilgilendiren imar durumu belgesi, aplikasyon krokisi, tapu kaydı örneği, zemin etüdü raporu ile gerekli diğer belgelerin mevzuata uygun olup olmadığını kontrol ederek kopyalarını dosyasında saklayacak. İşyeri teslim tutanağı yapı sahibi ve yapı müteahhidi veya yapı müteahhidi adına şantiye şefi ile birlikte imzalanarak 3 iş günü içerisinde idarenin onayına sunulacak.
DENETİM ELEMANLARI TARAFINDAN ONAYLANMADAN BETON DÖKÜMÜ YAPILAMAYACAKBeton kalıbı, demir teçhizatı ve gerekli diğer tesisat yapı denetim elemanları tarafından onaylanmadan beton dökümüne izin verilmeyecek. Beton, uygulama denetçisi inşaat mühendisi veya kontrol elemanı inşaat mühendisi veya yardımcı eleman nezaretinde dökülecek. alınacak beton numunesinin olumlu çıkması halinde beton dökümüne izin verilecek. Yapı müteahhidi veya onu temsil eden şantiye şefi, inşaatta herhangi bir imalata başlamadan en az bir gün önce, yapılacak imalatı yapı denetim kuruluşuna
haber verecek.
YAPI DENETİM KURULUŞU EN FAZLA 360 BİN METREKARE DENETLEYECEKYapı denetim kuruluşu, kuruluşun hisselerinin devri ile tebligat adresi ve benzeri bilgilerin değişmesi halinde, bu değişikliklere dair bilgileri en geç bir ay içerisinde yazılı olarak Yapı Denetim Komisyonuna bildirecek. Yapı denetim kuruluşunun denetleyebileceği toplam yapı inşaat alanı 360 bin metrekareyi geçemeyecek. Yapı denetim kuruluşunun yeteri kadar personeli olmaması durumunda faaliyetine izin verilmeyecek. Bu durum 3 ay içerisinde düzeltilmez ise kuruluşun belgesi geçici olarak geri alınacak.
YAPI DENETİM ÜCRETİ TAKSİTLE ÖDENEBİLECEKYapı denetimi hizmetinin süresi, sözleşmenin imzalandığı tarihten denetlenen yapı için yapı kullanma izninin alındığı tarihe kadar geçen süreyi kapsayacak. Yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlanmadığı veya başlandığı halde, başlama müddeti ile birlikte 5 yıl içinde yapı bitirilemediği ve bu süre içerisinde ruhsat yenilenmediği takdirde, yapı sahibi ile yapı denetim kuruluşu arasındaki sözleşme kendiliğinden sona erecek.
Toplam inşaat alanı bin metrekarenin üzerindeki yapıların yapı denetimi hizmet bedelleri, yapı sahibinin tercihine göre taksitler halinde hesaba yatırılabilecek. Ruhsat alınması aşamasında ödenecek olan proje incelemede bedelin yüzde 10’nu, kazı ve temel üst kotuna kadar olan kısımda yüzde 10’nu, taşıyıcı sistem bölümünde yüzde 40’ı, çatı örtüsü, dolgu duvarları, kapı ve pencere kasaları, tesisat alt yapısı dahil yapının sıvaya kadar hazır duruma getirilmiş bölümde yüzde 20’si, mekanik ve elektrik tesisatı ile kalan yapı bölümünde yüzde 15’ini, iş bitirme tutanağının ilgili idare tarafından onaylanmasında ise yüzde 5’ini hesaba yatırabilecek.
DENETİMDE EKSİKLİK BULUNURSA DENETİM HİZMET BEDELİ ÖDENMEYECEKFaaliyeti geçici olarak durdurulan, yapı denetim izin belgesi iptal edilen veya sözleşme feshi sebebiyle yapı ile ilişiği kesilen yapı denetim kuruluşunun sorumluluğu altında bulunan bütün işler için, en geç 15 iş günü içinde, yapı denetim kuruluşu, yapı sahibi ve yapı müteahhidi tarafından seviye tespit tutanağı tutularak idarenin onayına sunulur. Yapı denetiminde eksikliklerin bulunması durumunda, denetimsizliğin başladığı seviye tespit edilerek, bu seviyeden sonraki yapı denetim hizmet bedeli ödenmeyecek.
ÜÇ KEZ OLUMSUZ SİCİL ALAN DENETÇİNİN BELGELERİ YENİLENMEYECEK Yapı denetim kuruluşları ile bu kuruluşlarda görev alan denetçi ve kontrol elemanı mimar ve mühendislerin bir yıllık faaliyet süresi içinde iş bazında düzenlenen sicil raporlarındaki puanların aritmetik ortalaması alınarak “yıl sonu ortalama sicil puanı" belirlenecek. Ortalama sicil puanı 100 tam puan üzerinden 60 puanın altında olanlar, ilgili sicil devresi için olumsuz sicil almış sayılacak. Üst üste 2 yıl olumsuz sicil alan denetçi mimar ve mühendislerin belgeleri Yapı Denetim Komisyonunca iptal edilerek, durum ilgili meslek odalarına bildirilecek. Denetçi belgelerinin geçerli olduğu süre içerisinde üç kez olumsuz sicil alan denetçi mimar ve mühendislerin belgeleri ise yenilenmeyecek.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile denetim sorumluluğu altında toplam 360 bin metrekarenin üzerinde denetim işi olan yapı denetim kuruluşlarının, sorumlulukları altında bulunan iş miktarı 360 bin metrekarenin altına düşünceye kadar yeni iş almalarına izin verilmeyecek.