Güncelleme Tarihi:
Dış ticaretteki yeni açılımlara paralel olarak, Asya Pasifik bölgesiyle ticari ve ekonomik ilişkilerde de önemli gelişmeler bekleniyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2009’da üye oldukları, 3 milyon şirketin temsilcisi konumundaki Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu’nun (CACCI) 25’inci ‘iş zirvesi’nin 2011’de İstanbul’da yapılacağını açıkladı ve “Türkiye’nin ekseni bir yere kaymıyor, eksenimiz 360 dereceye çıkıyor ve bütün dünya oluyor. Batı’yla da Doğu’yla da ticari ve ekonomik ilişkilerimiz çok hızlı gelişmeye başladı” dedi.
Eksen genişletiyoruz
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şunları dile getirdi: “Özel sektör olarak biz Türkiye’nin eksenini genişletmeye devam ediyoruz. Tüm politika üreticiler ve ekonomistler, 20’inci yüzyılın ‘Atlantik Yüzyılı’ olduğu üzerinde uzlaşmış durumda. Bize göre de yeni yüzyıl ‘Asya-Pasifik Yüzyılı’ olacak. Ancak bizim başka bir iddiamız daha var. Rahmetli Turgut Özal’ın vaktiyle söylediği ‘21’inci Yüzyıl Türk Yüzyılı Olacak’ tezine de inanıyoruz. Zaten şimdi bu sözün gerçekleşmeye başladığını da hep birlikte görüyoruz. Bunu özel sektör devlet birlikte özenle geliştirmeliyiz.”
2.6 milyarlık pazar
Türkiye dahil Türk dünyası coğrafyasının da içinde bulunduğu Asya Pasifik bölgesinin dünyanın yükselen ekonomilerini kapsadığına da dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Asya Pasifik ülkelerinin ticaret ve sanayi odalarının temsilcilerini 2011 Temmuz ayında İstanbul’da buluşturuyoruz. Çünkü Asya-Pasifik bölgesi çok kritik bir pazar. Dünyanın yüzde 40’ına karşılık gelen 2.6 milyarlık nüfus bu bölgede yaşıyor. Yaklaşık 7.5 trilyon dolarlık da ticaret hacmine ulaşılmış. Bu bölgenin sadece ithalatı 4 trilyon dolara ulaşıyor.”
CACCI’nın gücü
Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) üyelerinin toplam ithalatının, dünya ithalatının yüzde 24’ünü temsil ettiğini vurgulayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “2009 yılında CACCI ülkelerine yapılan doğrudan yabancı yatırım akışı 348 milyar dolara ulaştı. CACCI ülkelerinin toplam GSMH’si yaklaşık 13 trilyon dolar, bu rakam dünya toplamının yüzde 22’si. Bu rakamlar Türkiye’nin neden eksenini genişletmesi gerektiğini açıkça ortaya koyuyor” diye konuştu.
CACCI 1966’da kuruldu Türkiye 2009’da üye oldu
ASYA Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI), 1966’da sanayi ve ticaret odalarının ‘konfedarasyon’ örgütlenmesi için kuruldu. Türkiye bu örgüte 2009’da üye oldu. 2011 İstanbul Zirvesi’ne CACCI üyesi Avustralya, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Hong Kong, Japonya, Kore, Tayvan, Bangladeş, Hindistan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Brunei, Kamboçya, Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur, Tayland, Vietnam, Türkiye, Gürcistan, Moğolistan, Rusya, Özbekistan, İran ve Tacikistan temilcileri katılacak.