Güncelleme Tarihi:
Altunkalem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar Şeker Fabrikasının 1977 yılında Türk mühendisleri tarafından kurulduğunu ve bu anlamda Türkiye'de ilk fabrika olma özelliği taşıdığını belirtti.
Sektördeki fabrikaların ana ürünün yanı sıra atık maddelerin çeşitli alanlarda kullanılabilmesi nedeniyle ülke ekonomisine büyük katkısı olduğuna dikkati çeken Altunkalem, kristalize işleminden sonra ortaya çıkan melasın hayvan yemi üretiminde, maya ve alkol sanayisinde kullanıldığını söyledi.
Şeker sanayisinde atık maddenin tamamının kullanılabildiğini dile getiren Altunkalem, "Atık madde olmadığı için şeker sektörünün oldukça çevreci bir sanayi olduğunu söyleyebiliriz. Üretim sonucu ortaya çıkan atık maddemiz küspe ve melas. Bunların da yüzde yüzü hayvancılık ve diğer sanayilerde kullanılıyor" diye konuştu.
"ENERJİMİZİ KENDİMİZ ÜRETİYORUZ"
Altunkalem, şeker pancarının kristal şeker haline geliş süresinin ortalama 22 saat olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
"Fabrikada 7 kilo pancardan ortalama 1 kilogram şeker elde ediliyor. Şeker üretimi 24 saat çalışması gereken bir sistem. Bu nedenle enerji kesintisine tahammülü yoktur. Elektriğimizi fabrika içinde bulunan kömür ve fuel oil ile çalışan termik santralden karşılıyoruz. 12 bin 800 kilovatlık iki buhar tribününden elektrik enerjisi sağlıyoruz. Buradan çıkan buharı da fabrika içinde ısıtmada kullanıyoruz. Dışarıya hiçbir şekilde atığımız yok. Şeker sanayisindeki teknoloji böyledir, fabrikalar kendi enerjilerini karşılar."
Türkiye'nin şeker ihtiyacının yaklaşık 2 milyon ton olduğunu aktaran Altunkalem, bunun yüzde 4,5'ini Afyonkarahisar Şeker Fabrikasının karşıladığını ifade etti.
Altunkalem, şeker üretiminin önemli bir kısmını şeker pancarından karşılayan Türkiye'nin, dünyada pancar şekeri üreten ilk 6 ülke arasında yer aldığına değinerek, şunları kaydetti:
"Fabrikamızda 95 gün süren şeker pancarı işleme sezonunda 746 bin ton şeker pancarı işlenerek, 89 bin 300 ton kristal şeker ve 31 bin ton melas üretimi gerçekleştirildi. Bu yıl pancar üreticisine 111 milyon lira ödeme yapacağız. Bunun yaklaşık yüzde 40'ını ayni ve nakdi avans olarak çiftçimize ödedik. Geriye kalan kısmı da sözleşme gereği 60 gün içerisinde nakdi olarak çiftçimize ödeyeceğiz."