Güncelleme Tarihi:
Uluslararası danışmanlık şirketi KPMG’nin Global Başkanı Michael Andrew, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımını azaltacağı yönündeki açıklamaları ve ekonomik göstergelerindeki iyileşmelerin ardından ABD ve İngiltere gibi bazı gelişmiş ülkelerin yatırımcıların yeniden gözdesi haline geldiğini söyledi. 2-3 yıl önce yatırımcıların BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerini konuştuğunu oysa şimdi durumun ciddi şekilde değiştiğini belirten Andrew, “ABD ve İngiltere gibi ülkeler her zaman yatırım çekiyor. Bugünlerde global ekonomiye yeni bir soluk getireceğine inanılan ve kısaca MINTS olarak adlandırılan yeni bir ülke grubu da oluştu. Meksika, Endonezya, Nijerya, Türkiye ve Güney Asya’dan oluşan bu yeni grup yatırımcının daha çok ilgisini çekiyor. MINTS ülkeleri ABD ve İngiltere ile yarışıyor. Ama uzun vadede gelecek yine de gelişmekte olan ülkelerde” dedi.
BRIC SÖZÜNÜ TUTMADI
MINTS’in İngilizce’de ‘nane-ferahlık’ anlamında kullanıldığını kaydeden Andrew, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bu yeni ülke grubuna ilişkin şunları anlattı: “MINTS ülkelerinin hükümetleri yabancı yatırımcıya daha açıklar. BRIC ülkeleri bugüne kadar sadece söz verdiler. Sözlerini yerine getirmeyerek pek çok hayal kırıklığı yaşattılar. Oysa MINTS ülkelerinin hemen hepsi daha iyi ekonomik şartlar sunmak için yapısal reform paketleri uygulamaya çalışıyor. Çin son 6 yıldır büyümenin motoruydu, yavaşlıyor. Japonya biraz daha öne çıkmaya başladı. ABD ucuz kaya gazıyla daha fazla büyümenin peşinde. Avrupa da krizden çıkışa doğru gidiyor. MINTS’lerin sunduğu fırsatlar da yatırımcının yakından izlediği konular.”
YATIRIMCIYA ‘GEZİ’ ŞOKU
Türkiye’deki güçlü bankacılık sisteminin dikkat çektiğini kaydeden Andrew, “Türkiye denince aklıma genç nüfusu ve müthiş girişimcileri geliyor. Şu anda Fed kararları ve bölgesel sıkıntıların baskısı hissedilebilir ama bütün bunlar kısa vadeli etkiler olarak görülüyor. Özellikle doğrudan yatırım yapanlar meselelere daha uzun vadeli bakıyorlar” diye konuştu. Gezi Parkı eylemleri sürecinde yaşananlar için de ‘yatırımcılar şoka girdi’ ifadesini kullanan Andrew şu değerlendirmeyi yaptı: “Yatırımcılar bize ‘neler oluyor’ diye sordular. ‘Yaşayan bir demokraside olabilecek şeyler oluyor. Son tahlilde Türkiye’ye yatırım için bir risk yok’ dedik. Bizim bu süreçte takip ettiğimiz 2-3 işlem vardı. İptal olmadı ama karar vermeyi ertelediler. Şimdi yeniden görüşmeler başladı.”
Türkiye’yi bilmeyen Meksika’ya bakıyor
‘PARAM olsa Meksika ve Güney Asya’ya yatırım yapardım’ diyen Michael Andrew, neden Türkiye’nin ilk aklına gelmeyen ülke olduğunu şöyle açıkladı: “Türkiye ilk 5’te yer alıyor. İlk aklıma gelen değil, çünkü çok iyi bilmiyorum. Türkiye’nin sınırında savaş var. Halihazırda Türkiye’de yatırımı olanlar bunun kendi yatırımları için ne anlama geldiğini biliyor. Endişelenmiyor. Ama Türkiye’de hiç yatırım yapmamış olanlar,
Türkiye’yi bilmeyenler Meksika’ya bakıyor. ”