Güncelleme Tarihi:
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sayesinde 12 milyon kişi tasarruf ediyor. BES’teki fon büyüklüğü ise 90 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) ortaklaşa düzenlediği “Emekliliğiniz İçin Buluşuyoruz, Türkiye BES’leniyor Projesi” kapsamında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (SATSO) otomatik BES konuşuldu. Düzenlenen panele Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Üyesi ve MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şükrü Bodur ve Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi İshak Satış konuşmacı olarak katıldı.
İŞVEREN KATKISI GEREKLİ
Deniz Yurtseven, BES sayesinde 12 milyon kişinin tasarruf ettiğini söyledi. BES’in 2003 yılında başladığını ve altyapısının iyi kurgulandığını, portföy yönetimlerinin başarılı olduğunu belirten Yurtseven, 2017’den itibarin de BES çatısı altında, çalışanların otomatik katıldığı sistemin devreye alındığını ifade ederek, “Ben otomatik katılım sistemini, bireysel emeklilik sisteminden ayrı görmüyorum. BES tarafında 7 milyon katılımcıya, 86 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşmış durumdayız. Oto katılımla beraber tasarruf sistemine yeni 5 milyon kişi daha katıldı ve toplamda tasarruf eden kişi sayısı ülkemizde 12 milyona ulaştı. Otomatik katılımda da 4.5-5 milyar TL civarında fon büyüklüğüne ulaştık. Toplamda 90 milyar gibi bir fon büyüklüğüne ulaşıldı” dedi. Deniz Yurtseven, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başarılı olmuş Batılı sistemlerde, sistemin işveren katkısı ile desteklendiğini görüyoruz. İkincisi, çalışanlarımızın sistemi daha iyi tanımaları için belli bir süre kalma zorunluluğu getirilebilir. Bu süre içinde çalışanlar sistemin faydalarını anlayabilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın planında da oto katılım sisteminin yeniden revize edilmesi söz konusu. Burada belirli bir süre konabilir. Sistemde kalış süresi uzadıkça, fon büyüklüğü arttıkça, sisteme olan bağlılık da artıyor” dedi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğu, BES’in, emekli olduktan sonra çalışırken ki standardı sürdürmek için önemli bir sistem olduğunu belirterek, “Bence, otomatik BES’te zorunlu olan süreyi uzatmak gerekiyor. Çünkü çalışan birikiminin farkına varırsa sisteme önem verecektir ve çıkmayacaktır. BES’in ülke için de önemi var. Fon birikecek ve ülke yatırımında bu fon kullanılacak. Hem devletin hem de işverenlerin bu konuyu sahiplenmesi gerekir” dedi.
ZORUNLU SÜRE UZATILMALI
Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şükrü Bodur, tasarruf açısında bireysel emekliliğin önemli bir sistem olduğunu belirterek, “Tasarrufun hem devlete faydası var hem de bireyler yaşlandığında ek gelire ihtiyaç duyuyor. Avrupa ve Amerika’da bu sistem uzun yıllardır devam ediyor, bizde ise henüz çok yeni. Zamanla oturacaktır ve çalışanlar bu sisteme daha sıkı sarılacaktır” dedi.
Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi İshak Satış, BES’in ciddi devlet teşvikleri ile desteklendiğine değinerek, şunları söyledi: “Sistemin tabana yayılması ve anlatılması için biz işverenlere de önemli görevler düşüyor. Halkın tasarruf eğilimi arttıkça sistem de iyi yerlere gelecektir. Tasarruf için de otomatik katılım uygulaması doğru bir adım.”
FON BÜYÜKLÜĞÜ ARTACAK
MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, 2019’un başında otomatik BES’e 5-9 çalışanı olan şirketlerin giriş yapacağını belirterek, şunları söyledi: “Gelecek yılın başında 2 milyona yakın çalışan sisteme girecek. Aslında küçük firmaların çalışanlarının da BES’e katılması önemli. Zaman içerisinde ben sistemin daha hızlı gelişeceğini ve sistemdeki fon büyüklüğünün daha fazla seviyeye ulaşıp, sermaye piyasası araçlarıyla ekonomiyi finanse edeceğine inanıyorum. Kişiler sistemden emekli olup, toplu para aldığında veya maaşa döndüğünde bunun faydasını daha çok hissedildiğini göreceğiz. O dönem geldiğinde zaten daha çok kişi sistemde olacak.”