Güncelleme Tarihi:
ABN Amro Bank Ekonomi Şefi Ceyla Pazarbaşıoğlu depremin Türkiye ekonomisine etkisi konusunda hazırladığı raporda, ‘‘Türkiye ekonomisi şimdi 7.4 şiddetinde test ediliyor’’ ifadesini kullandı. Raporda, son beş yıldır finansal krizi yenmek ve PKK ile mücadelenin yarattığı yüksek faturayı ödemek için uğraşan Türkiye ekonomisinin yeni bir sınavdan geçtiği belirtildi.
Pazarbaşıoğlu, raporunda şu görüşlere yer verdi:
‘‘İktisatçılar Türkiye ekonomisinin depremden olumsuz etkileneceği, orta ve uzun vadede depremin enflasyonist bir etki yaratacağı görüşünü savunuyorlar. Depremden etkilenen bölgedeki ekonomik faaliyetin aksaması, buradan kaynaklanan kurumlar, katma değer ve gelir vergisini olumsuz yönde etkileyecek.’’
KONTROLDEN ÇIKMAZ
Credit Suisse First Boston'dan ekonomist James Daniel, deprem üzerine yaptığı son değerlendirmede, deprem nedeniyle Türkiye'nin mali dengelerinin kötüleşebileceğini, ancak kontrolden çıkmayacağı görüşünü savundu.
Daniel, ‘‘Deprem nedeniyle Türkiye'nin büyüme hızı yüzde -2.5'a düşebilir’’dedi.
Buna karşın deprem nedeniyle yıkılan evlerin yeniden inşasıyla ekonominin harekete geçeceği ve önümüzdeki yıldan itibaren deprem felaketinin etkilerini azaltmak amacıyla yapılacak yatırımların büyümeyi hızlandıracağı düşünülüyor.
Raporunda, yatırımcıya ‘‘sakin ol’’ mesajı veren Pazarbaşıoğlu saptamalarına şöyle devam etti:
‘‘Halkın dövize bir hücumu yok ve hükümet yapısal reformlardan vageçmedi. Değişik ülkelerin geçmiş deneyimleri gösteriyor ki, Türkiye ekonomisine depremin etkisi 6-10 milyar dolar arasında olacaktır. Bu miktar Türkiye ekonomisini krize sokacak bir rakam değildir. Yatırımcılar, hükümetin doğru kararlar almasıyla Türk ekonomisinin dayanıklılığını bir kez daha görecektir.’’