A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2009 13:11
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Barter sistemini son 15-16 yılda değil son 50 yılda gerçekleştirmek, bu noktada Türkiye'nin ticaretini bana göre çok önemli bir noktaya getirebilirdi” dedi.
“Ekonomik Krizden Çıkışta Yeni Bir Model 'Barter' Paneli”nin açılışında konuşan Çağlayan, barter sistemine ilişkin toplantıların daha önce yapılabilmiş ve kamuoyunun bu konuda daha fazla aydınlatılmış olması halinde, sistemin daha iyi bir yapıya kavuşma imkanı bulmuş olabileceğini dile getirdi.
Geçmişte çok fazla olmamakla beraber bundan sonra barter sisteminin Türkiye'nin gerek iç gerek dış ticaretinde ve sanayi hayatında önemli yer tutacağını belirten Çağlayan, “Keşke biz bu konuyu kriz öncesinde tartışabilseydik, görüşebilseydik. Maalesef millet olarak bir rahatsızlığımız var. Proaktif davranmayı bilmiyoruz. Reaktif davranıyoruz. Yani, kafayı taşa vurmadan akıl başa gelmiyor” diye konuştu.
Çağlayan, geçirilen her krizin yeni arayışlar getirdiğini vurgulayarak, “Umuyorum ki bundan sonraki dönemlerde böyle bir ticari modelin olduğunu bir şekilde değerlendireceğiz. Barter sistemini son 15-16 yılda değil son 50 yılda gerçekleştirmek, bu noktada Türkiye'nin ticaretini bana göre çok önemli bir noktaya getirebilirdi” şeklinde konuştu.
Yaşanan krize değinerek, barter türü hizmetlerin bu anlamda ciddi önem kazandığına işaret eden Bakan Çağlayan, ticaretin durmasının mümkün olmadığını, barterin da Türkiye için önemli olduğunu söyledi.
“BUNDAN DAHA KÖTÜ OLMAYACAK”
Zafer Çağlayan, krize yönelik olarak hükümetin 55'e yakın tedbir açıkladığını, otomotiv ve mobilya gibi sektörlere KDV ve ÖTV indirimleri sağlandığını anımsatarak, verilen bu desteklerin ticarete ivme kazandırdığını belirtti.
Özellikle, 15 Mart'tan sonra verilen ÖTV ve KDV indirimleri ile beraber otomobil fabrikalarının yeniden 24 saat çalışmaya başladığını anlatan Çağlayan, sanayi üretim endeksinde ve kapasite kullanım oranlarındaki rakamların mart ayında bir önceki aya göre artış gösterdiğini ifade etti.
Çağlayan, “Şu konjonktür itibariyle söylüyorum; en kötü nokta görülmüştür” ifadesini kullandı.
Yapılan desteklerin, kötüye gidişi döndürdüğünü vurgulayan Çağlayan, “Ben bir yerde diyorum ki, bundan daha kötü olmayacak” dedi.
Çağlayan, Türkiye'nin önümüzdeki aylarda, kötüye gidişin, giderek azaldığı bir dönemle karşı karşıya geleceğine inandığını belirterek, 2010 yılıyla beraber, Türkiye'nin yeniden büyümeye geçtiği ekonominin ve ticaretin, geliştiği bir dönemin başlayacağını söyledi.
Bakan Çağlayan, barter sistemine ilişkin olarak yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ve bu konuyu, hükümete ileteceğini bildirdi.