Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2008 15:44
Ekonomik krizin Güneydoğu Anadolu Bölgesini de olumsuz etkilediği bildirildi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye'yi de etkileyen küresel ekonomik krizin temel nedeninin finans sektörü olduğunu belirterek, Türkiye'deki finans sektörünün de krizden etkilenmesi nedeniyle bu olumsuzluğun direkt olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesine de yansıdığını bildirdi. Kaya, şöyle konuştu:
“Kriz bölgeyi çok olumsuz etkiledi. Bu kriz bir finas krizdir. Türkiye'de krediye en zor bölgedeki işletmeler ulaşıyor. Bölgedeki işletmelerin
kredi alması kolay değil. Bunun üzerine krizde etkilenince kredi almak çok daha zorlaştı. Kredi konusunda en sorunlu bölgeyiz. Kriz nedeniyle bankalar bölgedeki işletmelerden kredilerini geri istiyor. Vadeleri dolmayan kredilerini geri istediler.
Bunun yanı sıra bölgedeki en gelişmiş sektör mermercilik ve inşaat sektörüdür. Bu sektörde de işler durmak noktasına geldi. İşçi çıkarılmaları yaşandı.”
Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balkan ise krizin global olması nedeniyle bölgede de sıkıntı yarattığını belirterek, krizin özellikle banka kredilerine doğrudan yansıdığını söyledi.
Kriz öncesi Şırnak'taki bir işletmenin bankadan kredi kullanmasının kolay olmadığını ifade eden Balkan, şöyle dedi:
“Şırnak'taki bir işletmenin kredi alması için bankalar ipotek talep ediyordu. Ancak işletme sahibinin gösterdiği taşınmaz varlığın ipoteği gerçek değerinin çok altında banka tarafından kabul ediliyordu. Bu nedenle işletmeci bankadan talep ettiği krediyi alamıyordu. Bunun üzerine kriz eklenince bankalar hiç kredi vermez oldu. Sanayisi gelişmiş iller gibi krizin sonuçlarını bölgede ilk bakışta görülmeyebilir. Ancak bölgede olumsuz etkilendi. Bankalar artık kriz nedeniyle kredi vermiyor.”
“KREDİ ALAMAYAN ESNAF BÜYÜK SIKINTIDA”
Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Teymur da Batman'da sanayi gelişmediği için büyük sektörlerin bulunmadığını, var olan işletmelerin ise küçük ölçekli işletmeler olduğunu hatırlattı.
Bankaların kullandırdığı krediler sayesinde esnafın ayakta kalabildiğini ancak kriz nedeniyle esnafın bankalardan kredi alamadığını ifade eden Teymur, “Bankalar yaşanan krizin ardından esnafa verdiği kredileri durdurdu. Bu nedenle kredi alamayan esnaf büyük sıkıntıda. Hükümetin esnafın kredi kullanması için çalışma yapmalı. Aksi taktirde esnaf çok daha kötü duruma düşecek” dedi.
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu, dünyada yaşanan ekonomik krizin Siirt'i de olumsuz etkilediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Siirt ekonomisi zaten güçlü bir ekonomiye sahip değildi. Sıkıntılı bir ekonomiye sahipti. Bunun üzerine kriz gelince kötü oldu. Bazı esnaflar iş yerini kapatmak zorunda kaldı. Kapatmayanların durumu ise iyi değil. Esnafın ayakta kalabilmesi için krediye ihtiyacı var. Ancak bankalar ilimizde adeta esnafa kredi vermemek için çaba gösteriyor. Bırakın normal krediyi KOSGEB kredisinden yararlanmaya hak kazanan esnafa bile zorluk çıkartılıyor. KOSGEB kredisinden yararlanmaya hak kazanan ve yeni işy eri açmış olan esnaftan üç yıllık faaliyet raporları isteniyor. Bir iki yıllık geçmişi olan bir esnaf üç yıllık raporu nasıl sunsun. Öncelikle bu krizi daha az tahribatla atlatabilmek için bankaların bu tutumlarından vazgeçmeleri gerekiyor.”