A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2009 10:19
Türkiye'de 16 ilde uygulanan, şirketlerin nakit ödeme yapmadan ürettikleri mal ve hizmet karşılığında taleplerini karşıladığı “Barter” sisteminin, yaşanan ekonomik durgunluk döneminde daha fazla tercih edildiği bildirildi.
Mersin'de kurulu bulunan Kuntbay Barter Danışmanlık Genel Müdürü Umut Taşkın, barter sisteminin dünya genelinde 1930'lu yıllarda yaşanan ekonomik krizin ardından girişilen çözüm arayışları neticesinde 1960'lı yıllarda olası krizlere karşı önlem alabilmek amacıyla ABD'de geliştirildiğini söyledi.
Geçen yıl ABD'de başlayan, neredeyse tüm Avrupa ülkelerini etkisi altına alan ve son dönemlerde Türkiye'de de iyice hissedilmeye başlanan ekonomik durgunluğun yaşandığı şu günlerde, sisteme üye olan kuruluş sayısında artış olduğunu ifade eden Taşkın, gıdadan teknolojiye, otomotivden emlak sektörüne kadar neredeyse tüm sektörleri içine alan bir üye yapısına sahip olan kurumlarının, 2008 yılının ilk aylarında 130 civarında olan şirket sayısını bu yıl 150'nin üzerine çıkardığını vurguladı.
Geçen yıl Mersin'de 4 milyon TL'lik takas gerçekleştirdiklerini belirten Taşkın, 2009 yılında bu rakamın yüzde 50'nin üzerinde artacağının öngörüldüğüne dikkati çekti.
“Bir anlamda kriz döneminde iş adamı ve sanayicilerin can simidi olduk” diyen Taşkın, “Nakit sıkıntısı yaşayan iş adamları, sistem sayesinde hem stoklarını eritiyor hem de ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu nedenle de Türkiye'de henüz çok fazla bilinmeyen barter sistemi, krizle birlikte biraz daha belirgin bir yer edinmeye başlıyor” dedi.
Taşkın, Adana ve Hatay gibi çevre illerden de üyelik noktasında başvuru aldıklarını, ancak şubelerinin olmaması nedeniyle taleplere cevap veremediklerini belirterek, önümüzdeki günlerde franchising sistemiyle beklentileri karşılamaya çalışacaklarını kaydetti.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Taşkın, paraya ihtiyaç duymadan ticaret yapılmasına ve kar elde edilmesine olanak sağlayan sistemin Türkiye'de Ankara, İstanbul ve İzmir merkezli 16 ilde uygulandığını bildirdi.
Barter sisteminde, sisteme üye kuruluşların, satın aldığı mal veya hizmetin bedelini, ürettiği mal veya hizmetle ödediğini belirten Taşkın, sistemin takastan farklı bir uygulama olduğuna dikkati çekti. Taşkın, şunları kaydetti:
“Takas, satıcı ile alıcı firmaların ihtiyaçlarının birebir örtüştüğü, mal ya da hizmet bedellerinin eşit olduğu ender durumlarda geçerli olabilir. Ama Barter sisteminde mal ve hizmetler bilgi havuzuna sunulmakta, alıcı ile satıcının talepleri farklı üyelerce de karşılanmaktadır. Sisteme üye olan kuruluşlar, mal ve hizmet satmasının yanında enflasyon, kısa vadeli talep yetersizliği ve piyasadaki likidite sıkıntılarından da etkilenmez. Sistemde para kullanılmadığından ve ödemeler ürün veya hizmetlerle yapıldığından üyelerin
ihtiyaçlarını bekletmelerine de gerek kalmıyor.”