Güncelleme Tarihi:
Başbakan Bülent Ecevit, ‘‘Enflasyonun beli kırıldı, faizler yüzde 150'den yüzde 50'lere indi. Türkiye, ekonomide 20. yüzyılın son mucizesini yaratıyor’’ dedi. Ecevit, IMF ile stand-by anlaşmasının kesinleşmek üzere olduğunu söyledi.
TÜRKİYE'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üye olabilmesi için ekonomiyi düzlüğe çıkartması, enflasyonu taşınabilir düzeye indirmesi gerektiğini kaydeden Başbakan Bülent Ecevit, TBMM'nin katkıları ve hükümetin girişimi ile şimdiden önemli adımlar atıldığını belirtti. Ecevit, Türkiye'nin ekonomide 20. yüzyılın son mucizesini yarattığını savundu.
Ecevit, dün partisinin Meclis Grubu'nda yaptığı konuşmada, iktidarları döneminde ekonomide yapılanları anlattı. Uluslararası tahkimi kolaylaştırıcı Anayasa değişikliğine uyum yasalarının yeni yıla girilmeden önce TBMM'den geçeceğini bildiren Ecevit, Sermaye Piyasası Yasası'nın çıkartıldığını, vergi ve gümrükle ilgili düzenlemelerin yapıldığını kaydetti. Ecevit, hükümetin Merkez Bankası ile birlikte enflasyonun belini kıracak para ve maliye politikaları uygulamaya başladığını, bunun, hükümetin ekonomi ile ilgili kararlarına hem içte, hem dışta büyük bir güven artışına yolaçtığını belirtti.
IMF TAMAM GİBİ
Para ve maliye politikalarının olumlu sonuçlarının görülmeye başlandığını ifade eden Ecevit, konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘‘Enflasyonun beli kırıldı. Faizler kısa sürede yüzde 130'lardan yüzde 50'lere indirildi. Borsada rekor üstüne rekor kırılmaya başlandı. Halkımız tasarruflarını faize değil, yatırıma yöneltme alışkanlığı içine girmeye başladılar. Bu ekonomimize büyük ivme kazandıracaktır. Üretici ve işçi kesimine büyük yararlar sağlayacaktır. Enflasyondaki düşüşün ivme kazanacağına inanıyorum. Uluslararası alanda kredi notumuz yükseldi. IMF ile anlaşmamız kesinleşmek üzere. Elbette 1-2 yıl sıkıntılar çekeceğiz. Ama bu sıkıntılar boşuna çekilmiş olmayacaktır. Bu kararlı, hızlı ve tutarlı çalışması ile Türkiye 20. yüzyılın son mucizesini yaratmaktadır.’’
Dünya Bankası: Türkiye ekonomisi iyi gidiyor
DÜNYA Bankası Başkanı James Wolfensohn, Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin olumlu olduğunu söyledi. Berlin'de G-20 toplantısına katılan Wolfensohn, A.A. muhabirinin bir sorusuna karşılık, ekonomideki gelişmelerin olumlu olduğunu ifade etti. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile stand-by anlaşması yapacak olanTürkiye'ye, bu anlaşmanın ardından, Dünya Bankası para musluklarının da açılması bekleniyor. Dünya Bankası'nın Türkiye'ye desteğinin 3 milyar doları bulacağı söyleniyor. Genellikle IMF ile ortak hareket eden Dünya Bankası, projelere önemli destekler sağlıyor. IMF'nin Türkiye'ye stand-by sonucu 500 milyon dolarlık deprem desteği dahil 4 milyar dolarlık kredi vermesi bekleniyor. Türkiye'nin stand-by ile bunların yanı sıra diğer uluslararası kuruluşlar ve devletlerden sağlanan kaynaklarla 10 milyardolara yakın bir dış kaynak sağlayacağı söyleniyor.