Güncelleme Tarihi:
Merakla beklenen yeni kabinedeki ekonomiyle ilgili bakanlıklara, bürokrasi, iş dünyası ve siyasetten isimler getirildi. Piyasalar uzun süredir, birleştirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başına gelecek ismi merak ediyordu. Açıklanan kabine ile bu koltuğa Berat Albayrak getirilirken, uzun süredir ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Mehmet Şimşek ise kabine dışı kaldı. Milletvekili adayı gösterilmeyen Maliye Bakanı Naci Ağbal da kabinede yer almadı. Ağbal’ın Cumhurbaşkanlığı’nda Bütçe Dairesi Başkanı olacağı belirtiliyor. 24 Haziran seçimlerinde aday gösterilmeyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü de kabinede yer almayan isimler oldu. Kabinenin açıklanmasıyla uluslararası piyasalarda düşük hacimli işlemlerde dolar 4.60 lira seviyesinden 4.7486 liraya kadar yükseldi.
İŞ DÜNYASINDAN TRANSFER
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlarından olan Mustafa Varank birleştirilen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın başına geldi. Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yapacak. Kabinenin iş dünyasından transfer isimlerinden biri ise Ruhsar Pekcan oldu. Karon Mühendislik Sanayi ve Ticaret Ltd Şirketi’nde CEO olarak görev yapan Pekcan, TOBB ve DEİK yönetiminde de görev aldı.
Daha önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) üyeliği de yapan Fatih Dönmez, 2015’te Enerji Bakanlığı Müsteşarı olmuştu. Albayrak’la birlikte çalışan Dönmez, ardından bakanlık koltuğuna gelmiş oldu.
EMLAK KONUT’TAN BAKANLIĞA
Ekonomi yönetimine konut sektöründen de bir bakan geldi. Son dönemde konut piyasasındaki daralmaya karşı öncülük ettiği kampanyalar ile dikkat çeken Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu. Eski bakanlardan Ekrem Pakdemirli’nin oğlu olan ve halen özel sektörde görev yapan Bekir Pakdemirli de artık Tarım ve Orman Bakanı olarak görev yapacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da turizmin tanınan isimlerinden Mehmet Ersoy getirildi. Ersoy, ETS Tur’un yönetim kurulu başkanıydı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ise Karayolları Genel Müdürlüğü yapan Cahit Turan getirildi. Turan son olarak Kuzey Marmara otoyolu inşaatını üstlenen konsorsiyumun CEO’luğunu yapıyordu.
KAMU YENİDEN DÜZENLENDİ
CUMHURBAŞKANLIĞI Hükümet Sisteminin kurulmasına ilişkin en kapsamlı kararname yayınlandı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararnameyle, bazı bakanlıkların teşkilat yasaları yürürlükten kaldırılırken, üst kurullara Cumhurbaşkanı tarafından atama yapılması hükme bağlandı. MİT Müsteşarlığını ‘başkanlık’ yapan kararnameyle, üst düzey yöneticiler için sözleşmeli dönem başladı. Kararnameyle, Adalet Bakanlığı’yla ilgili 1984 tarihli Kanun, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teşkilat ve görevleriyle ilgili kanunlar yürürlükten kaldırıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla ilgili kanundaki ibareler, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı olarak değiştirildi. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu kaldırılırken, Toplu Konut İdaresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlandı. Bazı bakanlıkların kuruluş kanunlarının isimleri değiştirildi. Milli Savunma Bakanlığı Görev ve Teşkilat Hakkındaki Kanunun adı da “askeri okullar, askeri öğrenciler, askeri fabrikalar ve bazı düzenlemeler hakkında kanun” olarak değiştirildi. Kanunlarda yer alan “hükümet programları” ibaresi, “cumhurbaşkanınca belirlenen politikalar” olarak değiştirildi. İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un adı da, “İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu ile İl Yatırım ve Hizmetlerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun” olarak değiştirildi. Kararnameye göre artık, bakanlıklar ve diğer kuruluşlar, illerde her türlü yatırım, yapım, bakım onarım ve yardım işlerini Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı aracılığıyla yapacak.
MERKEZ BANKASI TARTIŞMASI
- KARARNAMENİN 151’nci maddesinde Merkez Bankası yasasıyla ilgili değişiklikler yer aldı ve başkanın 5 yıllığına Bakanlar Kurulu tarafından atanacağı ve bu sürenin sonunda tekrar atanabileceği hükmü ve Merkez Bankası başkan yardımcılarının seçiminde “ve meslekleri ile ilgili olarak en az 10 yıl çalışmış” ibaresi ile beş yıl süre şartı kaldırıldı. Bu durum piyasada başkanın görev süresi belirsiz yorumlarına neden oldu ve dolarda kısa süreli bir dalgalanma yaşandı. Devlet Memurları Kanunu değiştirildi ve bakan müşaviri kavramı getirildi. Bakan müşavirleri bakanın görev süresiyle sınırlı olarak görev yapacak.
KURUL ÜYELERİNİ ATAYACAK
KARARNAMEYE göre, SPK üyeleri, BDDK üyeleri, Rekabet Kurulu üyeleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu üyeleri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu üyeleri, Kamu İhale Kurulu üyelerini Cumhurbaşkanı belirleyecek. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun 12 temsilcisini de Cumhurbaşkanı seçecek. RTÜK dışındaki kurullarda 4 yılı dolduran kurul üyelerinin görevleri bugün itibariyle sona erecek. Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı başkanlık olurken, MİT Müsteşarı da Teşkilat Başkanı olarak değiştirildi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı olarak değiştirildi. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kapatılırken, Diyanet İşleri Başkanlığı Cumhurbaşkanlığına bağlandı.
İŞTE KABİNEDEKİ EKONOMİ YÖNETİMİ
BERAT ALBAYRAK/ HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
- 1978’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünün ardından yüksek lisansını New York Pace Üniversitesi Lubin School of Business’ta tamamladı. Bankacılık ve Finans bölümünden “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Finansmanı” tezi ile doktora derecesi aldı. 1996’da başladığı profesyonel iş hayatında, ekonomi, enerji ve finans başta olmak üzere farklı iş kollarındaki girişimlere yönetici olarak öncülük etti. 2013 sonunda Sabah gazetesinde başladığı köşe yazarlığının yanı sıra Marmara Üniversitesi’nde bankacılık ve finans üzerine dersler verdi. 25., 26. ve 27. dönem İstanbul milletvekili olarak Meclis’e girdi. AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi. 64. ve 65. Hükümetlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. Bakanlığı döneminde Türkiye’nin orta ve uzun vadeli enerji politikalarından oluşan Milli Enerji ve Maden Strateji Belgesi hazırlandı.Doğalgazdan güneş ve rüzgara kadar geniş bir alanda, önemli projeleri hayata geçirildi. Albayrak, İngilizce biliyor. Evli ve 3 çocuk babası.
FATİH DÖNMEZ/ ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI
- 1987’de Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2005’te e-MBA sertifika programını bitirdi. Enerji ve telekomünikasyon firmalarında değişik kademelerde yöneticilik yaptı.1994’te İBB iştiraklerinden İGDAŞ’ta Etüt ve Proje Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 2002’den itibaren İBB İştirakler Daire Başkanlığında, İştirakler Genel Koordinatörü olarak; İBB iştiraklerinin yönetim kurullarında başkan ve üye olarak görev yaptı. 4 Ocak 2008’de EPDK Kurul üyeliğine atandı. Enerji sektöründe birçok yazı ve rapora imza atarak; arz güvenliği, enerji yoksulluğu, doğal gaz projeksiyonları, enerji sektöründe Ar-Ge, stratejik planlama, performans yönetimi, fizibilite hazırlama, organizasyon geliştirme ve şirketlerin AB’ye uyumu gibi konularında çalışmalar yürüttü. 2015’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığı’na atandı. Evli ve 3 çocuk babası.
CAHİT TURAN/ ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI
- 1960 yılında Trabzon’da doğdu. 1981 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mimarlık Fakültesi İnşaat Bölümü’nü bitirdi, aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. 1985 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü’nde mühendis olarak çalışmaya başladı. Bu kurumda büro mühendisliği, kontrol mühendisliği, kontrol şefliği görevlerinde bulundu. 1997 yılından itibaren İstanbul 17. Bölge Müdürlüğü bünyesinde Otoyol Bakım İşletme Başmühendisi, Otoyol Yapım Başmühendisi, Bölge Müdür Yardımcısı ve Bölge Müdürü olarak görev yaptı. Genel Müdür Yardımcılığı görevinin ardından 2005-2015 yılları arasında Karayolları Genel Müdürlüğü’ne getirildi. Bu görevinden emekli olduktan sonra Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı, ardından da Danıştay Üyesi olarak görev yaptı. Turan, son olarak Kuzey Marmara Otoyolu inşaatını üstlenen konsorsiyumun CEO’luğuna getirildi. Evli ve 3 çocuk babasıdır.
MURAT KURUM/ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI
- 1976 Ankara doğumlu. Ankara Mimar Kemal Lisesi’nin ardından 1999 yılında Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1999-2005 yıllarında inşaat alanında faaliyet gösteren çeşitli özel sektör kuruluşlarında mühendis, şantiye şefi, koordinatör olarak çalıştı. 2005-2006 yılları arasında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığı’nda uzman olarak görev yaptı. 2006 - 2009 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü görevine geldi. 2009-2012 tarihleri arasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda uzman olarak çalıştı. 2009 yılından bugüne kadar T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. 2018’in ilk yarısında ise yaklaşık 2 milyar 526 milyonluk gayrimenkul satışı yapıldı. Emlak Konut GYO, Cumhuriyet’in 100. yılında 250 bin bağımsız bölüme ulaşmayı hedefliyor. Evli ve 2 çocuk babası.
BEKİR PAKDEMİRLİ/ TARIM VE ORMAN BAKANI
- 1973 yılında İzmir’de doğdu. Eski bakanlardan Ekrem Pakdemirli’nin oğlu olan Bekir Pakdemirli, Bilkent üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Başkent Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansı, Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümü’nde doktora çalışmalarını yürüttü. Gıda, tarım, hayvancılık, teknoloji ve otomotiv alanında serbest girişimcilik yaptı. Çeşitli şirketlerin kuruluşunda ve yönetiminde bulundu. Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan bir firmada ve halka açık bir gıda firmasında Genel Müdürlük görevlerini üstlendi. Uluslararası bir gıda şirketindeki üst düzey yöneticilik görevinin ardından, yine aynı şirkette danışmanlık yaptı. Turkcell, BİM ve AlBaraka Katılım Bankası’nda yönetim kurulu üyesi. Sosyal sorumluluk faaliyetleri kapsamında Tarihi Kemeraltı A.Ş. ve Türkiye Ruh Sağlığı Tedavi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliklerini, Anadolu Otizm Vakfı Mütevelli Üyeliğini, Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Üyeliğini sürdürmekte. Bekir Pakdemirli evli ve 3 çocuk babası.
MEHMET ERSOY/ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI
- 1968 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğrenim gördü. Turizm sektöründe 25 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Etstur’un Yönetim Kurulu Başkanı. Etstur’un ardından 2000 yılında kurduğu Voyage Otelleri, 2001’deki girişimi Didimtur, 2006’da açtığı Jetset ve ucuzabilet ile turizme pek çok marka kazandırdı. 2011 Mayıs ayında hizmet vermeye başlayan oteli Maxx Royal Belek ve akabinde açılan Maxx Royal Kemer ile turizmdeki atılımlarını sürdürdü. Aynı zamanda Akdeniz’in en iddialı golf sahalarından Montgomerie Maxx Royal’i bünyesinde bulunduran tesis, 2013 yılından bu yana dünyanın en prestijli turnuvalarından biri olan European Tour Turkish Airlines Open finallerine de üst üste 3 yıl boyunca ev sahipliği yaptı. 2012 yılında cruise sektörüne yatırım yaparak Türkiye’nin tek cruise gemisi işletmecisi oldu. 2017 yılında online rezervasyon platformu odamax.com’u hayata geçirdi. İngilizce biliyor. Evli ve 2 çocuk sahibi.
MUSTAFA VARANK/ SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI
- 1976’da Trabzon’da doğdu. İstanbul İmam Hatip Lisesi’ni bitirdi. Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisansını ABD’de bulunan Indiana Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde yaptı. Ayrıca bu dönemlerde Florida State Üniversitesi’nde uzman, Indiana University Pervasive Technology Institute’te ise araştırmacı ve sistem yöneticisi pozisyonlarında çalıştı. 2005’te Başbakanlık’ta göreve başladı. Sırasıyla, 2011’de Başbakan Başdanışmanlığına, 2014’te ise Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına getirildi. 2016 yılında Büyükelçi unvanı aldı. Başdanışmanlık görevi boyunca, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından verilen diğer görevlerin yanısıra, yüksek teknoloji, bilgisayar teknolojileri ve uygulamaları, savunma sanayi ve araştırma-geliştirme alanlarıyla özel olarak ilgilendi. TÜRKSAT Yönetim Kurulu Üyesi. İngilizce biliyor. Evli ve 2 çocuk babası.
RUHSAR PEKCAN/ TİCARET BAKANI
- İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi mezunu. Yüksek lisansını da aynı fakültede yaptı. 1981’de Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda başladığı kariyerine, çeşitli firmalarda farklı görevlerle devam etti. 2005’te altyapı projelerine içmesuyu, sulama, petrol ve doğalgaz boruları, santrallere elektromekanik aksamı temin eden Karon Mühendislik ve Ticaret Ltd. Şti.’ye kurucu ortak olarak katıldı. Halen aynı şirketin Yönetici Müdürü. Üç dönem DEİK-Türk Suriye İş Konseyi Başkanlığı’nı yürüttü. Ayrıca, DEİK Türk-Ürdün İş Konseyi Başkanlığı, Türk-Irak ve Türk-Libya Konseyleri Yürütme Kurulu Üyeliği yaptı. Halen TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı, İTO-IKGK İstanbul Kadın Girişimler Kurulu Üyeliği, ECO-CCI Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Ticaret ve Sanayi Odaları, Kadın Girişimciler Kurulu Üyeliği görevleri yürütüyor. IWEC 2012 Ödülü sahibidir. IWEC Uluslararası Kadın Girişimciler - IWEC Global Ambasador olarak seçildi. İş ve Meslek Sahibi Kadınlar İstanbul Kulübü kurucu üyesidir. Evli ve iki çocuk annesi.